Hogyan etesd megfelelően diszhalaidat

hirdetes

Hogyan etesd megfelelően díszhalaid?

TK, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Milyen táplálékokban gondolkozzunk, ha akvarisztikával szeretnénk foglalkozni, melyben megtalálható mind növény-, mind hús-, sőt még mindenevő halak is? Amiben vannak felszíni, illetve vízfenéken élő fajták is? Egyáltalán mikor és hogyan etessem őket? Rengeteg kérdés merül fel egy kezdő haltartóban, ezeket fogjuk megválaszolni cikkünkben. 

Díszhal

Milyen táplálékot válasszak?


Az akváriumodban lakó élőlényeknek három nagyobb fajtája van, melyek más-más igényekkel rendelkeznek.


-    Húsevők, akiknek fehérjékben, illetve lipidekben gazdag táplálék szükséges.
-    Mindenevő halak, melyek képesek megbarátkozni mindkét másik fajta igényeivel; lipidekkel, szénhidrátokkal és fehérjékkel.
-    Növényevők, melyeket többnyire algákkal és növényekkel kell etetni.


Emellett a felosztás mellett a táplálékválasztás még függ a halak méretétől, illetve személyes igényeiktől. Ezért fontos lesz majd utána nézned, miket ajánlanak számukra a már kész termékekből.


Ne téveszd szem elől azt sem, hogy a változatos étkeztetésük hasznukra válik; ez segíti majd stimulálni az étkezéseiket, illetve segít Neked is felfedezni, mire van jobban szükségük, mi az, amit kevésbé fogyasztanak el, illetve mikre válaszolnak semleges reakciókkal. 


A leggyakrabban száraz, pelyhes ételeket adnak nekik. Ezek a termékek megfelelnek a tápanyagszükségleteiknek, kiskedvenceink szeretik azokat, és könnyű is megemészteniük őket, mely rengeteg előnyt biztosít az akvárium vízének tekintetében. Ezek viszont többnyire a felszínen élő halak – akiknek a szájuk általában felfelé áll - számára készülnek. Nekik könnyű megbirkózni a feladattal, hogy elkapják a „lebegő” ételt. 

hirdetes


A víz fenekén élő halak számára a száraz, granulált halétel a megfelelő. Győződj meg arról, hogy folyékony fajtát válassz – ezt ellenőrizheted a dobozán -, és olyat, ami megfelelő kedvenceid nagyságának és igényeinek. Számukra akár olyan eledelt is találsz, mely bot formában egy pár napig úszik, majd letelepszik a víz aljára, esetleg tablettákat. Ezek a formák azt is biztosítják a félénkebb halak számára, hogy ki tudják választani, mikor szeretnének táplálkozni.


Az élő eledel is elképzelhető, az minden tápanyagot tartalmaz számukra. Ezek már használatra készen megvásárolhatóak, amennyiben nem haladó akvaristaként termeszti azokat saját „farmjában”. Itt válogathat például olyan példányok közül, mint a sós rák (mikroszkopikus garnélák), a daphnia (apró rákfélék) és különböző férgek. Viszont figyeljen, hogy mind a származásuknak, mind a higiéniájuknak hibátlannak kell lennie, hogy a kórokozók ne kerüljenek be az akváriumba. 


Ezek mellet még megtalálhatóak fagyasztott ételek is – halak, kagylók, garnélák… vagy zöldségek, hogy minden hal igényét kielégítsék velük.


Mikor és hogyan etessem halaim?


Mikor eljutunk a halak megfelelő etetéséhez, az első dolog, amit tudnunk kell, hogy a legtöbb hal könnyen alultáplált lehet, gyakran ellenáll a böjtnek. Ezzel ellentétben a túletetésük komoly problémákhoz vezethet. Kísérd figyelemmel halfajtáidat, illetve aszerint oszd be, adagold táplálékukat.

hirdetes


Általános szabály, hogy a legtöbb halnak napi egyszeri étkezésre van szüksége, ez csak a fiatalabb halaknál lehet másképp. A fiatal, növényevő halak ugyanis képesek egész nap enni. Ez utóbbihoz napi kiegészítő adagolásra lehet szükség, hacsak nem szeretnéd, hogy élő növényeidet kezdjék el megenni.


A mennyiséget illetően, minden a fajtájuktól függ. A legtöbb halnak 5 percen belül el kell fogyasztani a táplálék mennyiséget, amit adsz nekik (ez persze a növényevőknél változhat, ugyanis ők csak akkor esznek, amikor biztonságban érzik magukat). 


Amennyiben azt látod, hogy az élelem sokáig lebeg a felszínen – érdemes csökkenteni az adagot. Ha ez a jelenség, többször történik meg, akkor változtasd a táplálékukon.


Nyugodt környezetben etesd őket.


Ha véletlenül egy napot kihagysz etetésükben, ne duplázd meg az adagot. Folytasd a megszokott folyamatot, alkalmazkodni fognak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-23

A Zichy Kastélyok nyomában – Az egykori nemesi család hagyatéka

Magyarországon számtalan a múltszázadokból fennmaradt kastélyokat fedezhetünk fel, mi most a Zichy család hátrahagyott csodálatos műremekeit gyűjtöttük össze.

2023-01-25

Hogyan neveljünk bőrápolásra alkalmas gyógynövényeket?

Tudtad, hogy te is tudsz gyógynövényeket termeszteni a kertedben könnyedén, de akár cserépben is? Segítünk neked a legegyszerűbb módon megvalósítani terveidet!

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

2023-01-24

A leghatékonyabb módok, amik távol tartják a madarakat a veteményeskerttől

Ha rendszeresen kertészkedsz, akkor te is tudnál mesélni a bosszantó madarakról, akik megdézsmálják a veteményeskertedet: így védekezz ellenük tippjeinkkel!

2023-01-18

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

Nyulainkra fokozottan érdemes figyelni a téli időjárás viszontagságai miatt, hisz hamar megfázhatnak: tippjeink segítenek őket megvédeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

afrikai tarka méh

az Afrikában legelterjedtebb méh-fajta. Sokféle színváltozata ismert. Viasztermelése... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek