Hogyan etesd megfelelően diszhalaidat

hirdetes

Hogyan etesd megfelelően díszhalaid?

TK

Milyen táplálékokban gondolkozzunk, ha akvarisztikával szeretnénk foglalkozni, melyben megtalálható mind növény-, mind hús-, sőt még mindenevő halak is? Amiben vannak felszíni, illetve vízfenéken élő fajták is? Egyáltalán mikor és hogyan etessem őket? Rengeteg kérdés merül fel egy kezdő haltartóban, ezeket fogjuk megválaszolni cikkünkben. 

Díszhal

Milyen táplálékot válasszak?


Az akváriumodban lakó élőlényeknek három nagyobb fajtája van, melyek más-más igényekkel rendelkeznek.


-    Húsevők, akiknek fehérjékben, illetve lipidekben gazdag táplálék szükséges.
-    Mindenevő halak, melyek képesek megbarátkozni mindkét másik fajta igényeivel; lipidekkel, szénhidrátokkal és fehérjékkel.
-    Növényevők, melyeket többnyire algákkal és növényekkel kell etetni.


Emellett a felosztás mellett a táplálékválasztás még függ a halak méretétől, illetve személyes igényeiktől. Ezért fontos lesz majd utána nézned, miket ajánlanak számukra a már kész termékekből.


Ne téveszd szem elől azt sem, hogy a változatos étkeztetésük hasznukra válik; ez segíti majd stimulálni az étkezéseiket, illetve segít Neked is felfedezni, mire van jobban szükségük, mi az, amit kevésbé fogyasztanak el, illetve mikre válaszolnak semleges reakciókkal. 


A leggyakrabban száraz, pelyhes ételeket adnak nekik. Ezek a termékek megfelelnek a tápanyagszükségleteiknek, kiskedvenceink szeretik azokat, és könnyű is megemészteniük őket, mely rengeteg előnyt biztosít az akvárium vízének tekintetében. Ezek viszont többnyire a felszínen élő halak – akiknek a szájuk általában felfelé áll - számára készülnek. Nekik könnyű megbirkózni a feladattal, hogy elkapják a „lebegő” ételt. 

hirdetes


A víz fenekén élő halak számára a száraz, granulált halétel a megfelelő. Győződj meg arról, hogy folyékony fajtát válassz – ezt ellenőrizheted a dobozán -, és olyat, ami megfelelő kedvenceid nagyságának és igényeinek. Számukra akár olyan eledelt is találsz, mely bot formában egy pár napig úszik, majd letelepszik a víz aljára, esetleg tablettákat. Ezek a formák azt is biztosítják a félénkebb halak számára, hogy ki tudják választani, mikor szeretnének táplálkozni.


Az élő eledel is elképzelhető, az minden tápanyagot tartalmaz számukra. Ezek már használatra készen megvásárolhatóak, amennyiben nem haladó akvaristaként termeszti azokat saját „farmjában”. Itt válogathat például olyan példányok közül, mint a sós rák (mikroszkopikus garnélák), a daphnia (apró rákfélék) és különböző férgek. Viszont figyeljen, hogy mind a származásuknak, mind a higiéniájuknak hibátlannak kell lennie, hogy a kórokozók ne kerüljenek be az akváriumba. 


Ezek mellet még megtalálhatóak fagyasztott ételek is – halak, kagylók, garnélák… vagy zöldségek, hogy minden hal igényét kielégítsék velük.


Mikor és hogyan etessem halaim?


Mikor eljutunk a halak megfelelő etetéséhez, az első dolog, amit tudnunk kell, hogy a legtöbb hal könnyen alultáplált lehet, gyakran ellenáll a böjtnek. Ezzel ellentétben a túletetésük komoly problémákhoz vezethet. Kísérd figyelemmel halfajtáidat, illetve aszerint oszd be, adagold táplálékukat.

hirdetes


Általános szabály, hogy a legtöbb halnak napi egyszeri étkezésre van szüksége, ez csak a fiatalabb halaknál lehet másképp. A fiatal, növényevő halak ugyanis képesek egész nap enni. Ez utóbbihoz napi kiegészítő adagolásra lehet szükség, hacsak nem szeretnéd, hogy élő növényeidet kezdjék el megenni.


A mennyiséget illetően, minden a fajtájuktól függ. A legtöbb halnak 5 percen belül el kell fogyasztani a táplálék mennyiséget, amit adsz nekik (ez persze a növényevőknél változhat, ugyanis ők csak akkor esznek, amikor biztonságban érzik magukat). 


Amennyiben azt látod, hogy az élelem sokáig lebeg a felszínen – érdemes csökkenteni az adagot. Ha ez a jelenség, többször történik meg, akkor változtasd a táplálékukon.


Nyugodt környezetben etesd őket.


Ha véletlenül egy napot kihagysz etetésükben, ne duplázd meg az adagot. Folytasd a megszokott folyamatot, alkalmazkodni fognak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

További cikkek ebben a témában


veszettség

A v. vírusa (Lyssavirus) iránt - eltérő mértékben - az összes melegvérű állatfaj és az... Tovább

államilag elismert nemesített fajta (ÁE)

ezt a minősítést kaphatja az ->előzetesen elismert nemesített fajta v. ->hibrid, kivételesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek