Hogyan etesd megfelelően diszhalaidat

Hogyan etesd megfelelően díszhalaid?

TK, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Milyen táplálékokban gondolkozzunk, ha akvarisztikával szeretnénk foglalkozni, melyben megtalálható mind növény-, mind hús-, sőt még mindenevő halak is? Amiben vannak felszíni, illetve vízfenéken élő fajták is? Egyáltalán mikor és hogyan etessem őket? Rengeteg kérdés merül fel egy kezdő haltartóban, ezeket fogjuk megválaszolni cikkünkben. 

Díszhal

Milyen táplálékot válasszak?


Az akváriumodban lakó élőlényeknek három nagyobb fajtája van, melyek más-más igényekkel rendelkeznek.


-    Húsevők, akiknek fehérjékben, illetve lipidekben gazdag táplálék szükséges.
-    Mindenevő halak, melyek képesek megbarátkozni mindkét másik fajta igényeivel; lipidekkel, szénhidrátokkal és fehérjékkel.
-    Növényevők, melyeket többnyire algákkal és növényekkel kell etetni.


Emellett a felosztás mellett a táplálékválasztás még függ a halak méretétől, illetve személyes igényeiktől. Ezért fontos lesz majd utána nézned, miket ajánlanak számukra a már kész termékekből.


Ne téveszd szem elől azt sem, hogy a változatos étkeztetésük hasznukra válik; ez segíti majd stimulálni az étkezéseiket, illetve segít Neked is felfedezni, mire van jobban szükségük, mi az, amit kevésbé fogyasztanak el, illetve mikre válaszolnak semleges reakciókkal. 


A leggyakrabban száraz, pelyhes ételeket adnak nekik. Ezek a termékek megfelelnek a tápanyagszükségleteiknek, kiskedvenceink szeretik azokat, és könnyű is megemészteniük őket, mely rengeteg előnyt biztosít az akvárium vízének tekintetében. Ezek viszont többnyire a felszínen élő halak – akiknek a szájuk általában felfelé áll - számára készülnek. Nekik könnyű megbirkózni a feladattal, hogy elkapják a „lebegő” ételt. 


A víz fenekén élő halak számára a száraz, granulált halétel a megfelelő. Győződj meg arról, hogy folyékony fajtát válassz – ezt ellenőrizheted a dobozán -, és olyat, ami megfelelő kedvenceid nagyságának és igényeinek. Számukra akár olyan eledelt is találsz, mely bot formában egy pár napig úszik, majd letelepszik a víz aljára, esetleg tablettákat. Ezek a formák azt is biztosítják a félénkebb halak számára, hogy ki tudják választani, mikor szeretnének táplálkozni.


Az élő eledel is elképzelhető, az minden tápanyagot tartalmaz számukra. Ezek már használatra készen megvásárolhatóak, amennyiben nem haladó akvaristaként termeszti azokat saját „farmjában”. Itt válogathat például olyan példányok közül, mint a sós rák (mikroszkopikus garnélák), a daphnia (apró rákfélék) és különböző férgek. Viszont figyeljen, hogy mind a származásuknak, mind a higiéniájuknak hibátlannak kell lennie, hogy a kórokozók ne kerüljenek be az akváriumba. 


Ezek mellet még megtalálhatóak fagyasztott ételek is – halak, kagylók, garnélák… vagy zöldségek, hogy minden hal igényét kielégítsék velük.


Mikor és hogyan etessem halaim?


Mikor eljutunk a halak megfelelő etetéséhez, az első dolog, amit tudnunk kell, hogy a legtöbb hal könnyen alultáplált lehet, gyakran ellenáll a böjtnek. Ezzel ellentétben a túletetésük komoly problémákhoz vezethet. Kísérd figyelemmel halfajtáidat, illetve aszerint oszd be, adagold táplálékukat.


Általános szabály, hogy a legtöbb halnak napi egyszeri étkezésre van szüksége, ez csak a fiatalabb halaknál lehet másképp. A fiatal, növényevő halak ugyanis képesek egész nap enni. Ez utóbbihoz napi kiegészítő adagolásra lehet szükség, hacsak nem szeretnéd, hogy élő növényeidet kezdjék el megenni.


A mennyiséget illetően, minden a fajtájuktól függ. A legtöbb halnak 5 percen belül el kell fogyasztani a táplálék mennyiséget, amit adsz nekik (ez persze a növényevőknél változhat, ugyanis ők csak akkor esznek, amikor biztonságban érzik magukat). 


Amennyiben azt látod, hogy az élelem sokáig lebeg a felszínen – érdemes csökkenteni az adagot. Ha ez a jelenség, többször történik meg, akkor változtasd a táplálékukon.


Nyugodt környezetben etesd őket.


Ha véletlenül egy napot kihagysz etetésükben, ne duplázd meg az adagot. Folytasd a megszokott folyamatot, alkalmazkodni fognak.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bőgőre fejés

annak, a juhászatokban elterjedt eljárásnak a népies elnevezése, amikor a juhoktól kifejhető... Tovább

élősködés (parazitizmus)

két különböző fejlettségű szervezetnek olyan kapcsolata, amikor az élősködő a rendszerint... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek