Nagyon ígéretes lesz idén a kukoricatermés

hirdetes

Ígéretes lesz idén a kukoricatermés

Petra
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Syngenta Kft. szakmai rendezvényén igen érdekes dolgok hangzottak el a csemegekukorica termeléssel kapcsolatban. Nálunk található a legnagyobb termelőterület egész Európában és jól is megy a termelés, de ennél többre is képesek lehetünk.

Kukorica

Ha a hazai zöldségtermesztést nézzük, az egyik legjobban fejlődő ágazat a csemegekukorica. Magyarországot szinte már csemegekukorica-nagyhatalomnak lehet nevezni, ugyanis nálunk található a legnagyobb termelőterület egész Európában. Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségüzletágának vezetője szerint a zöldség iránt folyamatosan növekszik a kereslet, aminek eredményeképpen ma már háromezer hektárral nagyobb területen termeszthetünk kukoricát, mint tavaly: vagyis 37 ezer hektáron. Még pluszban jó hír az, hogy ez az esős nyár kifejezetten kedvező volt a kukoricának.

Kukorica

Mivel idén a meleg tél és a korai tavasz szinte tönkretette a búzatermést és más gabonafélékre és olajos növényekre is rossz hatással volt, ezért ezek nehezen kelnek el a piacon. Viszont remekül lehet ellensúlyozni ezt a veszteséget csemegekukoricával, amire elég nagy a kereslet. A feldolgozók ezért most nagy hangsúlyt helyeznek a csemegekukoricára, de ez a zöldség még a termelők számára is nagyon vonzó lehetőség, mivel nagy rá a kereslet és a késztermék is könnyen értékesíthető. De a szállítási költségek miatt sokat számít a konzervgyárak és hűtőházak elhelyezkedése.

Kukorica

A hajdúságban, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében terem a legtöbb csemegekukorica. A termés nagy része feldolgozóüzembe kerül, a maradék pedig gyorsfagyasztott csöves, vagy morzsolt termék lesz. A magyar háztartásokba 5% kerül, a többit pedig exportálják Európa országaiba.

 

Bár kétségtelenül nagyon jól megy ez az ágazat, viszont Pereczes János szerint lehetne jobb is, ugyanis jelentős tartalékok vannak még a hozamok növelésére. Például Lengyelországban és Oroszországban 10%-os növekedés van. Viszont mi az elmúlt két évben csak 13 tonnát termeltünk hektáronként, pedig jóval többre vagyunk képesek.

Kukorica

Az idei kukoricatermés nagyon ígéretes lesz, mert az időjárás remekül kedvezett neki, ráadásul még a kártevők se szaporodtak el. Persze nem szabad előre inni a medve bőrére, különösen azért nem, mert még csak a betakarítási szezon első harmadában vagyunk. A nyári időjárás szépen alakult, viszont most az őszi fagyoktól kell tartanunk. De ha azt megússzuk, akár kiemelkedő termésre is számíthatunk.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyöngyösi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyöngyös Kossuth L. u. 1 3200 Magyarország Tovább

heteroméria

a különböző, nem allél gének ellentétes hatása egy tulajdonság kialakításában. (gén-kölcsönhatás) Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek