notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az igazi édesgyökér bemutatása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit egy kertésznek az igazi édesgyökér termesztéséről tudnia kell

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Most megismerheted te is az igazi édesgyökeret

Takácsatkafélék

Ezek az apró kártevők a növények leveleivel táplálkoznak, és apró foltokat hagynak azokon. A takácsatka-problémák első jelei az atkák által hátrahagyott vékony hálók lehetnek. Ezek a rovarok melegebb, száraz időben rohamosan terjedhetnek, és könnyedén tönkretehetik növényeidet. Első körben söpörd le őket édesgyökereidről egy erősebb vízsugárral, majd kezeld azokat neem olajos oldattal, hogy távol tartsd őket a továbbiakban is. Ügyelj továbbá a növények körül felbukkanó gyomokra is, mert a takácsatkafélék ezekben is megbújhatnak.

Lisztharmat

A lisztharmat a növények levelein megjelenő szürke, porszerű gombás fertőzés. Főként a nyári és őszi napokban találkozhatunk vele, vagy ha az idő huzamosabb ideig párás marad. Megelőzésképpen neem olajat érdemes alkalmazni a növények levelein 7-10 naponta, amikor a lisztharmatnak „szezonja” van. A fertőzött növényrészeket azonnal távolítsd el a kertből, és dobd egyenesen a kukába, vagy égesd el őket minél előbb, hogy a fertőzés ne terjedhessen át egészséges növényeidre.

hirdetes

Csigák és meztelencsigák

Habár csigalassúak, ezek a csúszós kártevők komoly károkat okozhatnak kertedben, különösen ha nagyobb létszámban is elszaporodnak. Szerencsére a csigák ellen többféleképpen is felléphetsz – az egyik megoldás például „védőfalat” húzni növényeid köré, amiken még a csigák sem képesek átmászni.

hirdetes

Rozsda

A rozsda egy gombás fertőzés, ami habár nem mindig végzetes, drasztikusan legyengítheti a növényeket, és gyorsan terjedhet a kertben. Mint sok gombás fertőzés, a rozsda is a párás, nyirkos körülményeket kedveli, ezért ügyelj rá, hogy öntözéskor ne kerüljön víz a növények leveleire. A fertőzött növényrészeket távolítsd el, és használj neem olajat vagy kénes sray-t, hogy megakadályozd a rozsda továbbterjedését.

Társültetés

Az igazi édesgyökér barátai a bársonyvirágok, a majoránna, a rozmaring, a saláta, és a rézvirág, de ne ültesd hagymafélék, brokkoli, káposzta, és karfiol közelébe.

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
240 991
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 558 450

PR36K20 (X 1021 B)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

talajszerkezet (talajstruktúra)

a talajszemcsék különböző ragasztóanyagok (agyagásványok, humuszanyagok, mész)... Tovább

Tovább a lexikonra