Idén is lesz fiatal gazda pályázat

Idén is lesz fiatal gazda pályázat

P.M.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Maximum 40 ezer eurós támogatásra nyújthatnak be pályázatokat május 1-15. között a kezdő fiatal gazdálkodók a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségeihez. A teljes keretösszeg 15 millió eurót tesz ki. Így a fiatal gazdálkodók tevékenységeik megkezdéséhez idei árfolyamon számolva összesen mintegy 4,5 milliárd, fejenként pedig legfeljebb 11,8 millió forintra tarthatnak igényt.

Idén is lesz fiatal gazda pályázat

Mintegy 4,5 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén a fiatal gazda pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A Magyar Közlöny 51. számában megjelent rendelet szerint a támogatási kérelmet május 1. és 15. között lehet benyújtani postai úton az ügyfél lakóhelye szerint illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségére.

 

A támogatás célja, hogy hozzájáruljon a fiatal agrárszakemberek vállalkozásának elindításához, a birtokstruktúra átalakításához, a mezőgazdaságban dolgozók korösszetételének javításához, valamint a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez – közölte a VM. Azok a 18 és 40 év közötti gazdák jelentkezhetnek, akik először kezdenek gazdálkodni, megfelelő szakmai tudással, végzettséggel rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik.

Idén is lesz fiatal <a class="autolinkeles" title="gazda" href="https://www.agraroldal.hu/gazda-kifejezes.html">gazda</a> pályázat

A pályázatok elbírálásakor többletpontokat szerezhetnek azok a fiatal agrárvállalkozók, akik magasabb kézimunka-igényű ágazatokban folytatnának mezőgazdasági tevékenységet, lakóhelyük a gazdaság közelében található, tanyán vagy kistelepülésen élnek, illetve vállalják az ilyen térségbe történő kiköltözést. Többletpontot kapnak azok a pályázók is, akik önmagukon kívül további munkaerőt foglalkoztatnak legalább a 4. évtől kezdődően, ezzel ösztönözve a foglalkoztatás növelését - olvasható a VM közleményében.

Idén is lesz fiatal gazda pályázat

A fejenkénti támogatás a vállalt üzemmérettől függően 20-40 ezer euró lehet. A forintösszeget az Európai Központi Bank (EKB) január elsejei árfolyama alapján határozzák meg. Az EKB euró árfolyama idén január elsején egyes források szerint 297,04 forint volt, így a 40 ezer eurós maximális összeg ezzel számolva 11,8 millió forintot tesz ki. (Első körben az elnyert összeg 90 százalékára nyújtható be kifizetési kérelem, a fennmaradó 10 százalékot pedig leghamarabb 2016-tól lehet igényelni).

 

Az eddigi évek tapasztalatai alapján a következő időszakban még nagyobb hangsúlyt helyeznek a szakmailag felkészült, mezőgazdasági termeléssel élethivatásszerűen foglalkozó fiatal pályázók előnyben részesítésére. Kiemelt cél a kormányprogramhoz igazodva a vidéki lakosság helyben tartása és a foglalkoztatás növelése.

Forrás: agrárszektor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Maxim XL 35 FS

Folyékony gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 25 g/l fludioxonil és 10 g/l... Tovább

crossbred gyapjas juhok [e. kroszbred]

a merinónak lincoln [e. linkoln], leicester [e. leszter], romney marsh [e. romné mars] v. más... Tovább

Tovább a lexikonra