Húsvéti különlegességek és információk

hirdetes

Húsvét, hagyományok, szokások - receptek

K.K.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Húsvét - úgy, mint a Karácsony - a családi összejövetelek, és persze a rengeteg finom étel eltüntetésének is az ideje. A mértékletes ételfogyasztásra azonban az ünnep alatt sem ártana figyelni, de valljuk be: ilyenkor ez nem mindig könnyű. Lássuk most a legismertebb, hagyományos húsvéti fogásokat!

Húsvéti hagyományok

Mielőtt azonban rátérnénk a lényegre, álljon itt példaként egy olyan menü, mellyel akár otthon is meg lehet próbálkozni:

  • Kötözött sonka sárgatúróval, főtt tojással, friss tormával, napos retekkel és fonott kaláccsal;
  • Mikszáth Kálmán palócleves;
  • Pikáns nyúlcomb tejfölgombóccal;
  • Báránycomb

1. Fonott kalács

Ki ne szeretné a foszlós, puha, illatos kalácsot? Hát még, ha erre ébredhet Húsvétkor? Ha te is ki szeretnéd próbálni ezt a fantasztikus húsvéti ételt, íme egy recept, mely biztosan beválik!

Hozzávalók

Fél kiló liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg mazsola (ha nem szeretitek, elhagyhatjátok), 3 deciliter tej, 2 dkg friss élesztő, 2 tojás, 2 csapott evőkanál kristálycukor, csipet só.

Elkészítés

Az élesztőt fél deci langyos (inkább meleg legyen, mint hideg) tejben fel kell futtatni úgy, hogy egy kk. porcukrot teszel a tetejére, majd összekevered az élesztővel, és tedd meleg helyre, pl. radiátor közelébe. Ha felfutott, keverd össze a liszttel, a cukorral, a maradék langyos tejjel, a vajjal, egy tojással, és a csipet sóval. Ha szeretitek a mazsolát, add hozzá azt is. A tészta akkor lesz jó, ha teljesen sima. Kicsit szórd meg a tetejét liszttel, és egy száraz konyharuhával takard le, hogy elkezdhessen megkelni. Amint ez megtörtént, lisztezett gyúródeszkán oszd el három egyenlő részre, majd sodord őket olyan hosszúra, mint a tepsid. A tetejét kend meg a másik, már felvert tojással, és hagyd még pihenni legalább húsz percig. Ha megkelt, újra kend le tojással, végül pedig előmelegített sütőben süsd meg. Lapozz a következő oldalra, és ismerd meg a többi finomságot is!

hirdetes
Húsvéti hagyományok

2. Húsvéti sonka

A sonka a gazdagságot jelképezi Húsvétkor. Általában főzéssel és füstöléssel készítik, de manapság már sokféle, pácolással készült sonkát is lehet kapni. A mennyiség helyett igyekezzünk mindig inkább a minőségre törekedni, és a gyorspácolt helyett válasszuk a hagyományos pácolással készült termékeket. A mangalicasonka szintén egy jó választás lehet, hiszen a hagyományosan tartott sertés húsa kevesebb zsírt tartalmaz, és általában vegyszerek nélkül dolgozzák fel. 

3. Tojás


A tojás az élet és az újjászületés jelképeként kerül az asztalokra ilyenkor. Mivel az egyik legfontosabb fehérjeforrásunk, a szervezetünk számára szükséges összes aminosavat tartalmazza. Vitamintartalma úgyszintén jelentős, hiszen tartalmaz C-, A-, D-, E-, B-vitaminokat, valamint folsavat is.

4. Torma


A húsvéti sonka (meg)ízesítője a torma. A gyerekek általában nem szeretik általános csípős jellege miatt, de természetesen lehet kapni olyat is, ami nem csíp. Nagyon magas a C-vitamin tartalma A torma csípős ízét okozó illóolaj egyébiránt erős gombaölő és antibakteriális hatású is. Sokaknak nehézséget okoz a torma emésztése, ezért hát nyugodtan enyhíthetjük reszelt almával vagy céklával keverve. 

hirdetes

5. Zöldségek


Újhagyma, napos retek, vagy a manapság méltán népszerű medvehagyma. Ezek mind alkotják azt a díszes társaságot, mely zöldségként funkcionálhat egy húsvéti terített asztalon. Bár mindegyik vitaminokat (C, B1, B2) és ásványi anyagokat (kálium, magnézium) tartalmaz, figyeljünk arra, hogy honnan származnak.

6. Sütemények


A locsolkodással együtt jár a vendéglátás, és a vendégeskedés is. Ennek egyik (ha nem a fő-) szereplője pedig az édesség. Mivel ilyenkor még nincs nagyon idénygyümölcs, a sütemények töltelékét elsősorban a mák és a dió adja. Sokan sütnek ilyenkor a karácsonyihoz hasonló bejglit, vagy a mostanában nagyon népszerű diós-mákos koszorút.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

légcsőférgesség (syngamosis)

3-4 hetes madarakban (csirkében, pulykában, fácánban) alkalmilag tömeges elhullást okozó... Tovább

lótenyésztés

tenyészcél alapján megkülönböztetnek sportcélú lótenyésztést, versenylótenyésztést,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Húsvét Húsvéti programok Ünnep