Húsvéti különlegességek és információk

hirdetes

Húsvét, hagyományok, szokások - receptek

K.K.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Húsvét - úgy, mint a Karácsony - a családi összejövetelek, és persze a rengeteg finom étel eltüntetésének is az ideje. A mértékletes ételfogyasztásra azonban az ünnep alatt sem ártana figyelni, de valljuk be: ilyenkor ez nem mindig könnyű. Lássuk most a legismertebb, hagyományos húsvéti fogásokat!

Húsvéti hagyományok

Mielőtt azonban rátérnénk a lényegre, álljon itt példaként egy olyan menü, mellyel akár otthon is meg lehet próbálkozni:

  • Kötözött sonka sárgatúróval, főtt tojással, friss tormával, napos retekkel és fonott kaláccsal;
  • Mikszáth Kálmán palócleves;
  • Pikáns nyúlcomb tejfölgombóccal;
  • Báránycomb

1. Fonott kalács

Ki ne szeretné a foszlós, puha, illatos kalácsot? Hát még, ha erre ébredhet Húsvétkor? Ha te is ki szeretnéd próbálni ezt a fantasztikus húsvéti ételt, íme egy recept, mely biztosan beválik!

Hozzávalók

Fél kiló liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg mazsola (ha nem szeretitek, elhagyhatjátok), 3 deciliter tej, 2 dkg friss élesztő, 2 tojás, 2 csapott evőkanál kristálycukor, csipet só.

Elkészítés

Az élesztőt fél deci langyos (inkább meleg legyen, mint hideg) tejben fel kell futtatni úgy, hogy egy kk. porcukrot teszel a tetejére, majd összekevered az élesztővel, és tedd meleg helyre, pl. radiátor közelébe. Ha felfutott, keverd össze a liszttel, a cukorral, a maradék langyos tejjel, a vajjal, egy tojással, és a csipet sóval. Ha szeretitek a mazsolát, add hozzá azt is. A tészta akkor lesz jó, ha teljesen sima. Kicsit szórd meg a tetejét liszttel, és egy száraz konyharuhával takard le, hogy elkezdhessen megkelni. Amint ez megtörtént, lisztezett gyúródeszkán oszd el három egyenlő részre, majd sodord őket olyan hosszúra, mint a tepsid. A tetejét kend meg a másik, már felvert tojással, és hagyd még pihenni legalább húsz percig. Ha megkelt, újra kend le tojással, végül pedig előmelegített sütőben süsd meg. Lapozz a következő oldalra, és ismerd meg a többi finomságot is!

hirdetes
Húsvéti hagyományok

2. Húsvéti sonka

A sonka a gazdagságot jelképezi Húsvétkor. Általában főzéssel és füstöléssel készítik, de manapság már sokféle, pácolással készült sonkát is lehet kapni. A mennyiség helyett igyekezzünk mindig inkább a minőségre törekedni, és a gyorspácolt helyett válasszuk a hagyományos pácolással készült termékeket. A mangalicasonka szintén egy jó választás lehet, hiszen a hagyományosan tartott sertés húsa kevesebb zsírt tartalmaz, és általában vegyszerek nélkül dolgozzák fel. 

3. Tojás


A tojás az élet és az újjászületés jelképeként kerül az asztalokra ilyenkor. Mivel az egyik legfontosabb fehérjeforrásunk, a szervezetünk számára szükséges összes aminosavat tartalmazza. Vitamintartalma úgyszintén jelentős, hiszen tartalmaz C-, A-, D-, E-, B-vitaminokat, valamint folsavat is.

4. Torma


A húsvéti sonka (meg)ízesítője a torma. A gyerekek általában nem szeretik általános csípős jellege miatt, de természetesen lehet kapni olyat is, ami nem csíp. Nagyon magas a C-vitamin tartalma A torma csípős ízét okozó illóolaj egyébiránt erős gombaölő és antibakteriális hatású is. Sokaknak nehézséget okoz a torma emésztése, ezért hát nyugodtan enyhíthetjük reszelt almával vagy céklával keverve. 

hirdetes

5. Zöldségek


Újhagyma, napos retek, vagy a manapság méltán népszerű medvehagyma. Ezek mind alkotják azt a díszes társaságot, mely zöldségként funkcionálhat egy húsvéti terített asztalon. Bár mindegyik vitaminokat (C, B1, B2) és ásványi anyagokat (kálium, magnézium) tartalmaz, figyeljünk arra, hogy honnan származnak.

6. Sütemények


A locsolkodással együtt jár a vendéglátás, és a vendégeskedés is. Ennek egyik (ha nem a fő-) szereplője pedig az édesség. Mivel ilyenkor még nincs nagyon idénygyümölcs, a sütemények töltelékét elsősorban a mák és a dió adja. Sokan sütnek ilyenkor a karácsonyihoz hasonló bejglit, vagy a mostanában nagyon népszerű diós-mákos koszorút.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-03-31

Ilyet még nem hallottál! – Medvehagyma fesztivál Soponyban

Soponyban most egy teljes tavaszi nap erejéig mulathatunk a medvehagyma szezon nevében egy gasztro fesztivál keretein belül. Mutatom a részletes programot!

2016-05-18

Régi hordó felhasználása a kertben

Szinte minden háznál lehet találni egy régi boroshordót, szerencsére van pár tökéletes megoldás arra, hogy felhasználhassuk ezt a szép kis hordót. Meg is mutatjuk, hogyan!

2019-04-15

Mézgásodás a gyümölcsfákon – Ezt jelenti, és ezt kell tenned!

A mézgásodás megjelenése sok esetben utalhat arra, hogy a fának szüksége van növényvédelmi beavatkozásra. Most nézzük, mik okozhatják a mézgásodást növényednél.

2023-01-31

Farsangi részeges csirke recept – csak 10 perc előkészülettel!

Nem csak a fánk létezik farsangkor! Próbáld ki ezt a részeges csirke receptet, melyet bárki el tud készíteni: isteni, egyszerű és hamar megvan!

2023-01-22

Valentin-napi málnás szív alakú fánk recept

Nincs is jobb, mint Valentin-napon étellel is kifejezni a szeretetünket a párunknak: ez a mennyei szív alakú málnás fánk biztosan tökéletes választás!

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2022-12-29

Így gondozd az ünnepi ajándékként kapott növényeidet

Bizonyára sokan kaptunk karácsonyra virágot ajándékba, nem árt tudni néhány alapvető teendőt, amiket meg kell tennünk velük kapcsolatban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zsírsavak

nagy szénatomszámú telített v. telítetlen —>karbonsavak. Szabad állapotban csak kis... Tovább

juhhizlaló istálló

a juhok intenzív hizlalását szolgáló épület. Mélyalmos v. rácspadlós kivitelben és... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Húsvét Húsvéti programok Ünnep