notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Húsvéti különlegességek és információk

Hirdetés

Húsvét, hagyományok, szokások - receptek

K.K.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Húsvét - úgy, mint a Karácsony - a családi összejövetelek, és persze a rengeteg finom étel eltüntetésének is az ideje. A mértékletes ételfogyasztásra azonban az ünnep alatt sem ártana figyelni, de valljuk be: ilyenkor ez nem mindig könnyű. Lássuk most a legismertebb, hagyományos húsvéti fogásokat!

Húsvéti hagyományok

 

Mielőtt azonban rátérnénk a lényegre, álljon itt példaként egy olyan menü, mellyel akár otthon is meg lehet próbálkozni:

  • Kötözött sonka sárgatúróval, főtt tojással, friss tormával, napos retekkel és fonott kaláccsal;
  • Mikszáth Kálmán palócleves;
  • Pikáns nyúlcomb tejfölgombóccal;
  • Báránycomb

 

1. Fonott kalács

 

Ki ne szeretné a foszlós, puha, illatos kalácsot? Hát még, ha erre ébredhet Húsvétkor? Ha te is ki szeretnéd próbálni ezt a fantasztikus húsvéti ételt, íme egy recept, mely biztosan beválik!

 

Hozzávalók

Fél kiló liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg mazsola (ha nem szeretitek, elhagyhatjátok), 3 deciliter tej, 2 dkg friss élesztő, 2 tojás, 2 csapott evőkanál kristálycukor, csipet só.

 

 

Elkészítés

Az élesztőt fél deci langyos (inkább meleg legyen, mint hideg) tejben fel kell futtatni úgy, hogy egy kk. porcukrot teszel a tetejére, majd összekevered az élesztővel, és tedd meleg helyre, pl. radiátor közelébe. Ha felfutott, keverd össze a liszttel, a cukorral, a maradék langyos tejjel, a vajjal, egy tojással, és a csipet sóval. Ha szeretitek a mazsolát, add hozzá azt is. A tészta akkor lesz jó, ha teljesen sima. Kicsit szórd meg a tetejét liszttel, és egy száraz konyharuhával takard le, hogy elkezdhessen megkelni. Amint ez megtörtént, lisztezett gyúródeszkán oszd el három egyenlő részre, majd sodord őket olyan hosszúra, mint a tepsid. A tetejét kend meg a másik, már felvert tojással, és hagyd még pihenni legalább húsz percig. Ha megkelt, újra kend le tojással, végül pedig előmelegített sütőben süsd meg. Lapozz a következő oldalra, és ismerd meg a többi finomságot is!

Hirdetés

 

Húsvéti hagyományok

 

2. Húsvéti sonka

 

A sonka a gazdagságot jelképezi Húsvétkor. Általában főzéssel és füstöléssel készítik, de manapság már sokféle, pácolással készült sonkát is lehet kapni. A mennyiség helyett igyekezzünk mindig inkább a minőségre törekedni, és a gyorspácolt helyett válasszuk a hagyományos pácolással készült termékeket. A mangalicasonka szintén egy jó választás lehet, hiszen a hagyományosan tartott sertés húsa kevesebb zsírt tartalmaz, és általában vegyszerek nélkül dolgozzák fel. 

 

3. Tojás


A tojás az élet és az újjászületés jelképeként kerül az asztalokra ilyenkor. Mivel az egyik legfontosabb fehérjeforrásunk, a szervezetünk számára szükséges összes aminosavat tartalmazza. Vitamintartalma úgyszintén jelentős, hiszen tartalmaz C-, A-, D-, E-, B-vitaminokat, valamint folsavat is.

 

4. Torma


A húsvéti sonka (meg)ízesítője a torma. A gyerekek általában nem szeretik általános csípős jellege miatt, de természetesen lehet kapni olyat is, ami nem csíp. Nagyon magas a C-vitamin tartalma A torma csípős ízét okozó illóolaj egyébiránt erős gombaölő és antibakteriális hatású is. Sokaknak nehézséget okoz a torma emésztése, ezért hát nyugodtan enyhíthetjük reszelt almával vagy céklával keverve. 

Hirdetés

 

 

5. Zöldségek


Újhagyma, napos retek, vagy a manapság méltán népszerű medvehagyma. Ezek mind alkotják azt a díszes társaságot, mely zöldségként funkcionálhat egy húsvéti terített asztalon. Bár mindegyik vitaminokat (C, B1, B2) és ásványi anyagokat (kálium, magnézium) tartalmaz, figyeljünk arra, hogy honnan származnak.

 

6. Sütemények


A locsolkodással együtt jár a vendéglátás, és a vendégeskedés is. Ennek egyik (ha nem a fő-) szereplője pedig az édesség. Mivel ilyenkor még nincs nagyon idénygyümölcs, a sütemények töltelékét elsősorban a mák és a dió adja. Sokan sütnek ilyenkor a karácsonyihoz hasonló bejglit, vagy a mostanában nagyon népszerű diós-mákos koszorút.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
354 532
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 938 707
Közösség

far

a gerincesek törzsének az a része, amelynek szilárd alapját a medencecsont és a keresztcsont... Tovább

csontlágyulás (oszteomalácia, osteomalacia)

kifejlett állatok kalcium- és foszforellátásának hiányából származó betegség; a csontok... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 134

Átlagos értékelés: 4.8

Gazdaság Húsvét Húsvéti programok Ünnep