Húsvéti különlegességek és információk

Húsvét, hagyományok, szokások - receptek

K.K.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Húsvét - úgy, mint a Karácsony - a családi összejövetelek, és persze a rengeteg finom étel eltüntetésének is az ideje. A mértékletes ételfogyasztásra azonban az ünnep alatt sem ártana figyelni, de valljuk be: ilyenkor ez nem mindig könnyű. Lássuk most a legismertebb, hagyományos húsvéti fogásokat!

Húsvéti hagyományok

Mielőtt azonban rátérnénk a lényegre, álljon itt példaként egy olyan menü, mellyel akár otthon is meg lehet próbálkozni:

  • Kötözött sonka sárgatúróval, főtt tojással, friss tormával, napos retekkel és fonott kaláccsal;
  • Mikszáth Kálmán palócleves;
  • Pikáns nyúlcomb tejfölgombóccal;
  • Báránycomb

1. Fonott kalács

Ki ne szeretné a foszlós, puha, illatos kalácsot? Hát még, ha erre ébredhet Húsvétkor? Ha te is ki szeretnéd próbálni ezt a fantasztikus húsvéti ételt, íme egy recept, mely biztosan beválik!

Hozzávalók

Fél kiló liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg mazsola (ha nem szeretitek, elhagyhatjátok), 3 deciliter tej, 2 dkg friss élesztő, 2 tojás, 2 csapott evőkanál kristálycukor, csipet só.

Elkészítés

Az élesztőt fél deci langyos (inkább meleg legyen, mint hideg) tejben fel kell futtatni úgy, hogy egy kk. porcukrot teszel a tetejére, majd összekevered az élesztővel, és tedd meleg helyre, pl. radiátor közelébe. Ha felfutott, keverd össze a liszttel, a cukorral, a maradék langyos tejjel, a vajjal, egy tojással, és a csipet sóval. Ha szeretitek a mazsolát, add hozzá azt is. A tészta akkor lesz jó, ha teljesen sima. Kicsit szórd meg a tetejét liszttel, és egy száraz konyharuhával takard le, hogy elkezdhessen megkelni. Amint ez megtörtént, lisztezett gyúródeszkán oszd el három egyenlő részre, majd sodord őket olyan hosszúra, mint a tepsid. A tetejét kend meg a másik, már felvert tojással, és hagyd még pihenni legalább húsz percig. Ha megkelt, újra kend le tojással, végül pedig előmelegített sütőben süsd meg. Lapozz a következő oldalra, és ismerd meg a többi finomságot is!

Húsvéti hagyományok

2. Húsvéti sonka

A sonka a gazdagságot jelképezi Húsvétkor. Általában főzéssel és füstöléssel készítik, de manapság már sokféle, pácolással készült sonkát is lehet kapni. A mennyiség helyett igyekezzünk mindig inkább a minőségre törekedni, és a gyorspácolt helyett válasszuk a hagyományos pácolással készült termékeket. A mangalicasonka szintén egy jó választás lehet, hiszen a hagyományosan tartott sertés húsa kevesebb zsírt tartalmaz, és általában vegyszerek nélkül dolgozzák fel. 

3. Tojás


A tojás az élet és az újjászületés jelképeként kerül az asztalokra ilyenkor. Mivel az egyik legfontosabb fehérjeforrásunk, a szervezetünk számára szükséges összes aminosavat tartalmazza. Vitamintartalma úgyszintén jelentős, hiszen tartalmaz C-, A-, D-, E-, B-vitaminokat, valamint folsavat is.

4. Torma


A húsvéti sonka (meg)ízesítője a torma. A gyerekek általában nem szeretik általános csípős jellege miatt, de természetesen lehet kapni olyat is, ami nem csíp. Nagyon magas a C-vitamin tartalma A torma csípős ízét okozó illóolaj egyébiránt erős gombaölő és antibakteriális hatású is. Sokaknak nehézséget okoz a torma emésztése, ezért hát nyugodtan enyhíthetjük reszelt almával vagy céklával keverve. 

5. Zöldségek


Újhagyma, napos retek, vagy a manapság méltán népszerű medvehagyma. Ezek mind alkotják azt a díszes társaságot, mely zöldségként funkcionálhat egy húsvéti terített asztalon. Bár mindegyik vitaminokat (C, B1, B2) és ásványi anyagokat (kálium, magnézium) tartalmaz, figyeljünk arra, hogy honnan származnak.

6. Sütemények


A locsolkodással együtt jár a vendéglátás, és a vendégeskedés is. Ennek egyik (ha nem a fő-) szereplője pedig az édesség. Mivel ilyenkor még nincs nagyon idénygyümölcs, a sütemények töltelékét elsősorban a mák és a dió adja. Sokan sütnek ilyenkor a karácsonyihoz hasonló bejglit, vagy a mostanában nagyon népszerű diós-mákos koszorút.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-03-26

Tavaszi tuja mosás: 5 fontos lépés a betegségek elkerüléséhez

Fedezze fel az 5 legfontosabb lépést a tuják tavaszi ápolásához: így óvhatja meg növényeit a kártevőktől és betegségektől! Így egész évben egészségesek maradnak.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-03-26

Készítsd el az olaszok húsvéti kalácsát, a colombat!

Idén húsvétkor szeretnél valami extrán jó kalácsot csinálni, ami eltér a hagyományostól? Akkor készítsd el a colombat, az olaszok húsvéti kalácsát, imádni fogod!

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2024-02-05

Igazi mesevilág: Ezek Európa legszebb virágfesztiváljai 2024 tavaszán

Mutatjuk Európa legszebb virágfesztiváljait 2024 tavaszára. Te hallottál mer ezekről a nagyszabású rendezvényekről? Meseszépek, mi választani sem tudnánk!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anyabölcső

új anya nevelésekor (a ->méhcsalád megoszlásakor, pl. rajzáskor és anyaváltáskor) a méhek... Tovább

lóbab (Vicia fába L.)

a pillangósok családjához tartozik. 100-110 cm mélyre lehatoló gyökérzete 50-60 cm-re terjed... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Húsvét Húsvéti programok Ünnep