notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Húsvéti különlegességek és információk

Hirdetés

Húsvét, hagyományok, szokások - receptek

K.K.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Húsvét - úgy, mint a Karácsony - a családi összejövetelek, és persze a rengeteg finom étel eltüntetésének is az ideje. A mértékletes ételfogyasztásra azonban az ünnep alatt sem ártana figyelni, de valljuk be: ilyenkor ez nem mindig könnyű. Lássuk most a legismertebb, hagyományos húsvéti fogásokat!

Húsvéti hagyományok

 

Mielőtt azonban rátérnénk a lényegre, álljon itt példaként egy olyan menü, mellyel akár otthon is meg lehet próbálkozni:

  • Kötözött sonka sárgatúróval, főtt tojással, friss tormával, napos retekkel és fonott kaláccsal;
  • Mikszáth Kálmán palócleves;
  • Pikáns nyúlcomb tejfölgombóccal;
  • Báránycomb

 

1. Fonott kalács

 

Ki ne szeretné a foszlós, puha, illatos kalácsot? Hát még, ha erre ébredhet Húsvétkor? Ha te is ki szeretnéd próbálni ezt a fantasztikus húsvéti ételt, íme egy recept, mely biztosan beválik!

 

Hozzávalók

Fél kiló liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg mazsola (ha nem szeretitek, elhagyhatjátok), 3 deciliter tej, 2 dkg friss élesztő, 2 tojás, 2 csapott evőkanál kristálycukor, csipet só.

 

 

Elkészítés

Az élesztőt fél deci langyos (inkább meleg legyen, mint hideg) tejben fel kell futtatni úgy, hogy egy kk. porcukrot teszel a tetejére, majd összekevered az élesztővel, és tedd meleg helyre, pl. radiátor közelébe. Ha felfutott, keverd össze a liszttel, a cukorral, a maradék langyos tejjel, a vajjal, egy tojással, és a csipet sóval. Ha szeretitek a mazsolát, add hozzá azt is. A tészta akkor lesz jó, ha teljesen sima. Kicsit szórd meg a tetejét liszttel, és egy száraz konyharuhával takard le, hogy elkezdhessen megkelni. Amint ez megtörtént, lisztezett gyúródeszkán oszd el három egyenlő részre, majd sodord őket olyan hosszúra, mint a tepsid. A tetejét kend meg a másik, már felvert tojással, és hagyd még pihenni legalább húsz percig. Ha megkelt, újra kend le tojással, végül pedig előmelegített sütőben süsd meg. Lapozz a következő oldalra, és ismerd meg a többi finomságot is!

Hirdetés

 

Húsvéti hagyományok

 

2. Húsvéti sonka

 

A sonka a gazdagságot jelképezi Húsvétkor. Általában főzéssel és füstöléssel készítik, de manapság már sokféle, pácolással készült sonkát is lehet kapni. A mennyiség helyett igyekezzünk mindig inkább a minőségre törekedni, és a gyorspácolt helyett válasszuk a hagyományos pácolással készült termékeket. A mangalicasonka szintén egy jó választás lehet, hiszen a hagyományosan tartott sertés húsa kevesebb zsírt tartalmaz, és általában vegyszerek nélkül dolgozzák fel. 

 

3. Tojás


A tojás az élet és az újjászületés jelképeként kerül az asztalokra ilyenkor. Mivel az egyik legfontosabb fehérjeforrásunk, a szervezetünk számára szükséges összes aminosavat tartalmazza. Vitamintartalma úgyszintén jelentős, hiszen tartalmaz C-, A-, D-, E-, B-vitaminokat, valamint folsavat is.

 

4. Torma


A húsvéti sonka (meg)ízesítője a torma. A gyerekek általában nem szeretik általános csípős jellege miatt, de természetesen lehet kapni olyat is, ami nem csíp. Nagyon magas a C-vitamin tartalma A torma csípős ízét okozó illóolaj egyébiránt erős gombaölő és antibakteriális hatású is. Sokaknak nehézséget okoz a torma emésztése, ezért hát nyugodtan enyhíthetjük reszelt almával vagy céklával keverve. 

Hirdetés

 

 

5. Zöldségek


Újhagyma, napos retek, vagy a manapság méltán népszerű medvehagyma. Ezek mind alkotják azt a díszes társaságot, mely zöldségként funkcionálhat egy húsvéti terített asztalon. Bár mindegyik vitaminokat (C, B1, B2) és ásványi anyagokat (kálium, magnézium) tartalmaz, figyeljünk arra, hogy honnan származnak.

 

6. Sütemények


A locsolkodással együtt jár a vendéglátás, és a vendégeskedés is. Ennek egyik (ha nem a fő-) szereplője pedig az édesség. Mivel ilyenkor még nincs nagyon idénygyümölcs, a sütemények töltelékét elsősorban a mák és a dió adja. Sokan sütnek ilyenkor a karácsonyihoz hasonló bejglit, vagy a mostanában nagyon népszerű diós-mákos koszorút.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
452 535
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 211 208
Közösség

juhlegelő

régebben feltétlen juhlegelőnek tekintették az olyan sovány legelőt, amelyen más jószág nem... Tovább

céges rendezvényhelyszín Budapest

Cégünkkel találtunk egy olyan szórakozóhelyet, ahova azóta is folyamatosan visszajárunk.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 134

Átlagos értékelés: 4.8

Gazdaság Húsvét Húsvéti programok Ünnep