Húsvéti kert létrehozása - Mit érdemes Húsvétkor csinálni?

hirdetes

Készülj az ünnepre – Hozz létre bőséges húsvéti kertet!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Húsvéti kert kialakítása

Spárga

Melegebb területeken a friss spárga egy elmaradhatatlan tavaszi zöldség. A spárgáknak stabil, minimum 16°C-os hőmérsékletre van szükségük, hogy gond nélkül növekedhessenek. Fontos persze megjegyezni, hogy évelő növények, amelyeknek nagyjából 3 évre van szükségük, hogy szüretelhetővé erősödjenek húsvéti kertedben. A pörkölt spárga elkészítéséhez nem kell mát tenned mint előmelegíteni a sütőt ~200°C-ra, majd behelyezni egy tepsinyi szépen elrendezett, olívaolajjal, sóval és borssal beszórt spárgaszálat. Ezt süsd 20 percig, majd reszelj rá egy kis parmezán sajtot és kész is!

Cékla

A cékla első sorban Kelet-Európában népszerű húsvéti eledel. A jó hír az, hogy a bébi cékláknak mindössze 40 napra van szükségük, hogy szüretelhetőre érjenek. Így hát, ha a húsvét április közepére esik, akkor elég március elején elültetni őket, hogy az ünnepre frissen fogyaszthatók legyenek. Ha márciusban még mindig túl hideg az idő (mint Magyarországon általában), akkor ajánlott hidegágyat használni. A cékláknak legalább 7°C-os talajhőmérsékletre van szükségük, de ennél több persze csak jobb.

hirdetes

A húsvéti ebéd fehérjeforrásai

Ha nem veted meg az állati származékokat, akkor saját fehérjeforrásaidat is megteremtheted magadnak, akár húsokról, akár tojásokról van szó. A házilag nevelt állatok továbbá kevesebb mesterséges anyagot visznek be a szervezetükbe, ezért egészségesebbek és finomabbak is lehetnek, mint nagyüzemi szinten tenyésztett társaik.

Tojások

Ha vannak tyúkjaid, akkor tudod, hogy semmi sem múlhatja felül a házi tojásokat. Azonban mi a helyzet akkor, ha szárnyas tojástermelőid éppen téli pihenőjüket töltik, és eszük ágában sincs tojni (legalább is nem tojásokat)? A legtöbb faj márciusban kezd csak újra tojást adni, ahogy a napok egyre hosszabbá válnak. Ha tyúkjaid úgy döntöttek, hogy hosszabb téli szünetet tartanak, akkor lámpákkal ösztönözheted biológiai naptárjaikat, hogy újra tojó „hangulatba” kerüljenek. Függessz fel palántanevelő lámpákat az óljukba és kösd azt egy időzítőre. Állítsd be, hogy egy órával napkelte előtt kapcsoljon fel és egy órával napnyugta után kapcsoljon le. Ettől tyúkjaid azt hiszik majd, hogy már kitavaszodott.

hirdetes

Hús

Sok mindenen múlik, hogy milyen húsokat termelhetsz meg magadnak házilag húsvéti ebédedhez, a legfőbb szempont az, hogy mennyi helyed van különféle, húsukért nevelt állatokat tartanod.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


takarmányok elfásodása (lignifikáció)

a fiatal növényi hajtások —>sejtfal zömében hemicellulózból és —>cellulózból... Tovább

begy

a ->madarak nyelőcsövének a táplálék rövid ideig tartó raktározására szolgáló,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert