Húsvéti kert létrehozása - Mit érdemes Húsvétkor csinálni?

Készülj az ünnepre – Hozz létre bőséges húsvéti kertet!

Szélesi Ferenc, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A húsvéti kert praktikus, szórakoztató, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is imádni fogják. Itt az ideje, hogy idén előrukkoljatok valami újjal, éppen ezért most megmutatom, hogyan hozhattok létre húsvéti kertet a saját kezetekkel! 

Húsvéti kert kialakítása

A páratlan húsvéti ételek

A húsvét az egyik legjellegzetesebb ünnep hazánkban, amit mindenki egy kicsit másképpen él meg, különösen az évek múlásával. A fiatal legényeknek a locsolkodásról, az idősebbeknek a különböző házi pálinkák végigkóstolásáról, a kislányoknak a tojásfestésről a nőknek pedig többnyire a telekölnizett haj és ruhák kétségbeesett mosásáról szól ez a nap.

Azonban ha van valami, ami mindenki számára közös, azok a hamisítatlan húsvéti ételek, amiket ilyenkor kicsik és nagyok, fiúk és lányok egyaránt szívesen tüntetnek el a tányérjukról. Persze nem telhet el egy ilyen neves ünnep hatalmas evések nélkül, de vajon mi kell ahhoz, hogy az ilyenkor gyakran fogyasztott élelmiszereket saját magadnak termelhesd meg otthonodban? A következőkben erre a kérdésre adunk választ!

Mi kell egy húsvéti lakomához?

Húsvétkor általában jellegzetesen tavaszi élelmiszerek kerülnek az asztalra, amelyek az akkori termőidőszak első terméseit jelentik. Ahogy a napok egyre hosszabbodnak és melegszenek, egyre több növény is kel életre a kertben. A spárga, a gyökértermésű növények, a borsók, a leveles zöldek és a korai burgonyák mind szóba jöhetnek ilyenkor egy kiadós húsvéti ebéd vagy vacsora hozzávalóiként. Természetesen húsvétkor nem maradhatnak el a tojások és a hús sem. A tojások a termékenységet szimbolizálják, a hús pedig általában sonka formájában jelenik meg (habár sehol sincs törvénybe foglalva, hogy az ember csak sonkát ehet húsvétkor). 

Hogyan tervezd meg húsvéti kertedet

Ha szeretnéd igazán házias módon tartani a húsvétot, akkor igyekezz minél több mindent magadnak megtermelni az ünnepi ebéd minél több hozzávalóját. Szerencsére akár egy külvárosi telken, akár egy vidéki tanyán gazdálkodsz, sokat önerőből is előteremthetsz ezek közül. Ehhez persze némi tervezésre lesz szükséged. Először is tudnod kell, hogy mikorra esik majd a húsvét abban az évben, amire kerteddel készülsz.

Elég annyit beírni a Google-be, hogy „húsvét” vagy „húsvét ÉVSZÁM” és máris láthatod, hogy mikor lesz húsvét vasárnap. Ezt azért fontos tudni, mert ez a dátum szabja meg, hogy mikor kezdd el ültetni növényeidet. Előfordulhat, hogy a húsvét úgy esik egy adott évben, hogy korábban kell elkezdened ültetned hozzá, mint egyébként tennéd.

Szerencsére különféle eszközökkel oldhatod meg, hogy jóval a szokott előbb is elkezdhesd termeszteni a szükséges növényeket: ültethetsz házon belül későbbi kiültetésre, vagy használhatsz hidegágyakat, melegházakat, stb. Most pedig nézzük, miket ültessünk a húsvéti kertünkbe, a következő oldalon ezt mondom el nektek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bivaly (Bubalis bubalis)

a szarvasmarha-félék (Bovidae) családjába tartozó faj. Eredeti hazája India és Indonézia. Az... Tovább

Együtt az Állatokért Állatvédõ Közhasznú Egyesület

Állatvédõ szervezet Elnök: Kovács Katalin Alelnök: Kulcsár Sándorné Cím: Debrecen... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert