Húsvéti kert létrehozása - Mit érdemes Húsvétkor csinálni?

hirdetes

Készülj az ünnepre – Hozz létre bőséges húsvéti kertet!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Húsvéti kert kialakítása

Miket ültess egy húsvéti kertbe

Sárgarépa

A korán érő sárgarépafajtáknak 48-56 napra van szükségük, hogy szüretelhetők legyenek (ez az adott fajtától függ), így kiválóan időzíthetők húsvétra. A sárgarépákkal az az egyetlen probléma, hogy agyagos, sűrű talajban rettenetes nehéz termeszteni őket, ezért ha kertedben is ilyen a talaj, akkor érdemes inkább emelt ágyásokat használni erre a célra, amikbe a sárgarépáknak ideális, laza talajt tölthetsz. A mokum sárgarépa például egy kifejezetten finom fajta húsvéti kertedbe, habár akár 65 napra is szüksége lehet, mielőtt szüretelhetővé válik.

Leveles zöldek

Kevés zöldség szimbolizálja úgy a tavaszt, mint a leveles zöldek. Szerencsére többségüket egyszerűen termesztheted húsvéti kertedben. Ha nehéz választani, akkor döntsd el, hogy milyen fogást szeretnél majd elkészíteni húsvétkor, és ültesd el az ahhoz szükséges zöldeket. Ha egy nagy tál vegyes salátában gondolkodsz, akkor ültess többször vágható zöldségeket, mint például fodros kelt, kerti salátát, endíviát és spenótot, hogy csak néhány lehetőséget említsünk. Ezek 30 nap alatt elég nagyra nőnek, hogy összeállíthass belőlük egy vegyes salátát.

hirdetes

Retek

A retkeket gyerekjáték termeszteni, ráadásul mindössze 4 hét elegendő számukra, hogy megérjenek. Nem csak termésük, hanem leveleik is ehetők, így remek díszei lehetnek húsvéti fogásaidnak. Akár magukban, akár pirítva, akár némi foghagymával és burgonyával is kiválóak, de sokoldalúságukat bizonyára nem sokaknak kell bemutatni.

Borsó

A borsókra nem sokan számíthatnak húsvétra. Tény, hogy népszerű tavaszi zöldségeknek számítanak, de hosszabb napokra van szükségük, hogy virágokba boruljanak és teremni kezdjenek. Szerencsére van két korán érő fajta, amikkel talán megoldhatod, hogy húsvét környékére már szüretelhess. Ez a két fajta az „Alaska” és a „Burpeeana Early”, amelyek melegebb éghajlatokon (vagy megfelelő megteremtett körülmények között) húsvét tájékán is szüretelhetők.

hirdetes

Burgonya

A korán érő burgonyákra szintén számíthatsz húsvéti kertedben, de időben el kell ültetni őket, mert nagyjából 10 hétre, tehát durván 2 és fél napra van szükségük, hogy beérjenek. Ha nem tudod elég korán elültetni őket a szabadban, akkor használj növénytartókat otthonod melegében. Jó korai fajták például a Red Gold, a Yukon Gold és az Algonquin. Ezek még kisebb méretekben is feláshatók és elkészíthetők. Ha teheted, már ősszel készítsd elő a burgonyaágyásokat, hogy tavasszal minél előbb ültethess beléjük.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


beltartalmi nemesítés

valamely növény hasznosított termése (búzaszem, répagyökér stb.) összetételének tudatos... Tovább

bazidiospóra

a ->bazídiumos gombák osztott v. osztatlan —>hifavégein, a bazídiumon ->meiózissal... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert