Tápanyag-utánpótlás a HUNGAROCHEM Kft. LUBOFOS műtrágyáival

Tápanyag-utánpótlás felsőfokon

Váczi Lajos
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Új műtrágya család forgalmazását kezdte meg a HUNGAROCHEM Kft. A LUBOFOS termékeket öt részből álló előadássorozat keretében mutatták be a termelőknek és a viszonteladóknak. Lapunk a napkori és a budapesti rendezvényen vett részt.
Tápanyag-utánpótlás a HUNGAROCHEM Kft. LUBOFOS műtrágyáival
 

Új műtrágya család forgalmazását kezdte meg a HUNGAROCHEM Kft. A LUBOFOS termékeket öt részből álló előadássorozat keretében mutatták be a termelőknek és a viszonteladóknak. Lapunk a napkori és a budapesti rendezvényen vett részt.

Az 1877-ben alapított lengyelországi székhelyű Lubon gyár Csehország, Németország, Ausztria és természetesen Lengyelország gazdáit látja el kiváló minőségű műtrágyával – mondta el ismertetőjében Heringh Attila, az AF ANALÓG Kft. ügyvezetője. A LUBOFOS termékcsalád romániai és magyarországi importját végzi az AF ANALÓG, hazánkban a forgalmazás jogát a HUNGAROCHEM-nek adta át.

„Az intenzív növénytermesztés a talaj tápanyag készletének csökkenésével jár. A N, P, K és mikroelem utánpótlásról gondoskodni kell” – hívták fel a résztvevők figyelmét előadásukon a talajvédelemmel foglalkozó szakemberek.

Dr. Pálmai Ottó, a Fejér Megyei NTSz. igazgatója és Jakab István, a Szabolcs Megyei NTSz. talajvédelmi felügyelője elmondták, hogy Magyarország termőtalajainak tápanyag mérlege az 1900-1950-es évekhez hasonlóan negatív, ez azt jelenti, hogy a termesztett növények több tápanyagot vonnak ki a földből, mint ami a trágyázással visszapótlásra kerül. Az 1970-es évekre ez a tendencia megváltozott, a műtrágyázás fokozása miatt a tápanyagmérleg pozitív értéket mutatott. A rendszerváltás időszakában ez a folyamat megfordult. Ennek oka a mezőgazdaságban uralkodó tőkehiány mellett az, hogy a haszonállat-létszám csökkenés miatt kevesebb szervestrágyát használhatnak fel a növénytermesztők. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, talajaink összes tartalékukat elvesztik, a tápanyaghiányt terméscsökkenés követi a közeljövőben. Míg az Európai Unióban átlagosan 126 kg műtrágyát szórnak ki évente, Hollandia, amely ebben a vonatkozásban „listavezető” 250 kg-ot, Magyarország a „sereghajtók” közé tartozik a 70 kg-os felhasználásával. A nyugat-európai kimagasló tápanyag utánpótlási értékekhez hozzátartozik a sokkal nagyobb létszámú haszonállattartás kapcsán felhasznált nagy mennyiségű szervestrágya is. Míg hazánkban a negatív tápanyag mérleg okoz gondot, Hollandiában és szomszédaiban a túlzott tápanyagellátás környezetvédelmi problémákhoz vezethet.

Termőtalajaink tápanyaghiányára természetesen nem a korlátlan, kontroll nélküli műtrágyázás a megoldás. Növényeink a különböző tápanyagokból eltérő mennyiséget igényelnek, és talajaink sem azonos arányban tartalmazzák ezeket az összetevőket. A talaj tápanyag ellátottsága kis költséggel járó laboratóriumi vizsgálattal feltérképezhető.

Összegezve elmondható, hogy az intenzív növénytermesztés ma már elképzelhetetlen műtrágya nélkül, viszont a környezetvédelmi kártételek, a káros anyagok talajban való feldúsulása a talajvizsgálaton alapuló, növények igénye szerint összeállított tápanyag-utánpótlással megelőzhető.

Az előzőekben említett kihívásokra ad korszerű választ a LUBOFOS család! – kezdte előadását Czine Ferenc a HUNGAROCHEM Kft. ügyvezetője. A növényspecifikus műtrágyák összetevőinek mennyiségét a növényfajták egyedi igényei alapján számították ki. A melegen granulált műtrágyák anyagai nagyobbrészt (70-75%-ban) vízoldhatók. A jövőbeni minőségi reklamációkat megelőzendő, a LUBOFOS műtrágyák eredeti gyári, zsákos csomagolásban kerülnek kiszállításra. Kamionnyi megrendelés esetén direkt kiszállítás lehetséges. Az 50 kg-os zsákos kiszerelés mellett a nagyobb felhasználók 500- és 1000 kg-os big-bag formában kapják a műtrágyát, amelynek ára a raklap költségét is magában foglalja. A kiváló minőségű műtrágyákat tartósan alacsony áron kínálja a HUNGAROCHEM, amelyet – lehetőség szerint – egész szezonban nem kíván emelni.

A cég 2005. évi eredményeivel kapcsolatban Czine Ferenc elmondta, hogy az 1991-ben alapított HUNGAROCHEM ismét sikeres évet zárt. A tavaly létesített két új telephellyel együtt már összesen hat helyen várják ügyfeleiket: Nyíradonyban, Balkányban, Mórott, Mocsán, Káptalantótiban és Sümegen. Azokban az országrészekben, ahol saját bázisuk nincs, egy-egy kiemelt forgalmazón keresztül értékesítik termékeiket. A hagyományosan forgalmazott termékeket, köztük a növényvédő szereket továbbra is árusítják. A német K+S KALI kis kiszerelésű műtrágyáinak is kizárólagos magyarországi forgalmazója a HUNGAROCHEM. A cég a nagy gazdaságok igényeinek kielégítése mellett nem feledkezik meg a kistermelőkről sem. A nekik szánt termékek az ország több gazdabolt-hálózatában elérhetők. A gyári műtrágyák forgalmazása mellett lehetőség van a talajvizsgálaton alapuló egyedi összetételű műtrágyák előállítására is. Erre a Dunántúlon már 2005-ben, míg a keleti országrészben - a tervek szerint - 2006-tól nyílik lehetőség. A LUBOFOS termékcsaláddal kapcsolatban már ismertetett direkt kamionos szállítás nemcsak egy termék vonatkozásában lehetséges, a megrendelés szólhat többfajta termékből összeállított, komissiózott szállítmányra is.

A közelmúltban bekövetkezett drasztikus nitrogén műtrágya áremelkedés kapcsán sem tétlenkedett a HUNGAROCHEM. Kiváló minőségű ukrán műtrágya piacra dobásával nyújt kedvező alternatívát a drága termékekkel szemben.

A 2006-os tervekkel kapcsolatban Czine Ferenc elmondta, hogy a Káptalantóti telephelyen jelenleg felújítás alatt álló terményszárító üzemeltetését kezdik meg az idei évben. Az előző évi nagy beruházások, új termékek és szolgáltatások bevezetése után egy nyugodt, munkával teli év vár a cég dolgozóira. Az elért eredményeket kívánják még szélesebb körben hasznosítani, még több agrártermelő számára elérhetővé tenni termékeiket és szolgáltatásaikat. Az idei gazdasági évet feltöltött raktárakkal kezdi meg a HUNGAROCHEM, hogy az év eleji igényeket a tőlük megszokott gyors és pontos kiszolgálással tudják kielégíteni.

A rendezvényeken lehetőségünk nyílott a műtrágya forgalmazást a felhasználó szemszögéből is megvizsgálni.

Lőrinczi Gábor és felesége családi gazdálkodók, régi HUNGAROCHEM ügyfelek.

Gazdaságukban 100 hektár szántóföldet és 30 hektár gyümölcsöst művelnek. Saját tapasztalataikkal teljes mértékben alátámasztották a talajvédelmi szakemberek tápanyag-utánpótlással kapcsolatos véleményét. Elmondták, hogy ők a magyarországi, átlagosan kiszórt műtrágya mennyiségénél lényegesen többet juttatnak ki a földekre, gondoskodva a növények megfelelő tápanyagellátásáról, ami a jobb termésben azonnal megtérül. Gondolnak emellett a jövőre is, mivel zömében saját földjeiket művelik, és nem akarják a pillanatnyi költségcsökkentés miatt tönkretenni azokat.

Műtrágyázni kell, azonban nem mindegy, hogy mennyiért – tette hozzá. A HUNGAROCHEM az árversenyben utcahosszal előzi meg versenytársait, az alacsony ár viszont nem megy a minőség és a szolgáltatás színvonalának rovására. Nem kell egyszerre, előre megvásárolni az összes műtrágyát, mivel az folyamatosan, a megfelelő minőségben rendelkezésre áll. Az árak, a termékek és a szolgáltatás minősége alapján csak ajánlani tudom minden mezőgazdasági termelőnek a HUNGAROCHEM-et – summázta véleményét.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bonctan (anatómia)

az állati és a növényi szervezet felépítésével, morfológiai sajátságaival foglalkozó... Tovább

emisszió

kibocsátás; különféle, ált. szennyező anyagoknak a környezetbe jutása. Okozhat... Tovább

Tovább a lexikonra