notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tápanyag-utánpótlás a HUNGAROCHEM Kft. LUBOFOS műtrágyáival

Hirdetés

Tápanyag-utánpótlás felsőfokon

Váczi Lajos
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Új műtrágya család forgalmazását kezdte meg a HUNGAROCHEM Kft. A LUBOFOS termékeket öt részből álló előadássorozat keretében mutatták be a termelőknek és a viszonteladóknak. Lapunk a napkori és a budapesti rendezvényen vett részt.
Tápanyag-utánpótlás a HUNGAROCHEM Kft. LUBOFOS műtrágyáival
 

Új műtrágya család forgalmazását kezdte meg a HUNGAROCHEM Kft. A LUBOFOS termékeket öt részből álló előadássorozat keretében mutatták be a termelőknek és a viszonteladóknak. Lapunk a napkori és a budapesti rendezvényen vett részt.

Az 1877-ben alapított lengyelországi székhelyű Lubon gyár Csehország, Németország, Ausztria és természetesen Lengyelország gazdáit látja el kiváló minőségű műtrágyával – mondta el ismertetőjében Heringh Attila, az AF ANALÓG Kft. ügyvezetője. A LUBOFOS termékcsalád romániai és magyarországi importját végzi az AF ANALÓG, hazánkban a forgalmazás jogát a HUNGAROCHEM-nek adta át.

„Az intenzív növénytermesztés a talaj tápanyag készletének csökkenésével jár. A N, P, K és mikroelem utánpótlásról gondoskodni kell” – hívták fel a résztvevők figyelmét előadásukon a talajvédelemmel foglalkozó szakemberek.

Dr. Pálmai Ottó, a Fejér Megyei NTSz. igazgatója és Jakab István, a Szabolcs Megyei NTSz. talajvédelmi felügyelője elmondták, hogy Magyarország termőtalajainak tápanyag mérlege az 1900-1950-es évekhez hasonlóan negatív, ez azt jelenti, hogy a termesztett növények több tápanyagot vonnak ki a földből, mint ami a trágyázással visszapótlásra kerül. Az 1970-es évekre ez a tendencia megváltozott, a műtrágyázás fokozása miatt a tápanyagmérleg pozitív értéket mutatott. A rendszerváltás időszakában ez a folyamat megfordult. Ennek oka a mezőgazdaságban uralkodó tőkehiány mellett az, hogy a haszonállat-létszám csökkenés miatt kevesebb szervestrágyát használhatnak fel a növénytermesztők. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, talajaink összes tartalékukat elvesztik, a tápanyaghiányt terméscsökkenés követi a közeljövőben. Míg az Európai Unióban átlagosan 126 kg műtrágyát szórnak ki évente, Hollandia, amely ebben a vonatkozásban „listavezető” 250 kg-ot, Magyarország a „sereghajtók” közé tartozik a 70 kg-os felhasználásával. A nyugat-európai kimagasló tápanyag utánpótlási értékekhez hozzátartozik a sokkal nagyobb létszámú haszonállattartás kapcsán felhasznált nagy mennyiségű szervestrágya is. Míg hazánkban a negatív tápanyag mérleg okoz gondot, Hollandiában és szomszédaiban a túlzott tápanyagellátás környezetvédelmi problémákhoz vezethet.

Termőtalajaink tápanyaghiányára természetesen nem a korlátlan, kontroll nélküli műtrágyázás a megoldás. Növényeink a különböző tápanyagokból eltérő mennyiséget igényelnek, és talajaink sem azonos arányban tartalmazzák ezeket az összetevőket. A talaj tápanyag ellátottsága kis költséggel járó laboratóriumi vizsgálattal feltérképezhető.

Hirdetés

Összegezve elmondható, hogy az intenzív növénytermesztés ma már elképzelhetetlen műtrágya nélkül, viszont a környezetvédelmi kártételek, a káros anyagok talajban való feldúsulása a talajvizsgálaton alapuló, növények igénye szerint összeállított tápanyag-utánpótlással megelőzhető.

Az előzőekben említett kihívásokra ad korszerű választ a LUBOFOS család! – kezdte előadását Czine Ferenc a HUNGAROCHEM Kft. ügyvezetője. A növényspecifikus műtrágyák összetevőinek mennyiségét a növényfajták egyedi igényei alapján számították ki. A melegen granulált műtrágyák anyagai nagyobbrészt (70-75%-ban) vízoldhatók. A jövőbeni minőségi reklamációkat megelőzendő, a LUBOFOS műtrágyák eredeti gyári, zsákos csomagolásban kerülnek kiszállításra. Kamionnyi megrendelés esetén direkt kiszállítás lehetséges. Az 50 kg-os zsákos kiszerelés mellett a nagyobb felhasználók 500- és 1000 kg-os big-bag formában kapják a műtrágyát, amelynek ára a raklap költségét is magában foglalja. A kiváló minőségű műtrágyákat tartósan alacsony áron kínálja a HUNGAROCHEM, amelyet – lehetőség szerint – egész szezonban nem kíván emelni.

A cég 2005. évi eredményeivel kapcsolatban Czine Ferenc elmondta, hogy az 1991-ben alapított HUNGAROCHEM ismét sikeres évet zárt. A tavaly létesített két új telephellyel együtt már összesen hat helyen várják ügyfeleiket: Nyíradonyban, Balkányban, Mórott, Mocsán, Káptalantótiban és Sümegen. Azokban az országrészekben, ahol saját bázisuk nincs, egy-egy kiemelt forgalmazón keresztül értékesítik termékeiket. A hagyományosan forgalmazott termékeket, köztük a növényvédő szereket továbbra is árusítják. A német K+S KALI kis kiszerelésű műtrágyáinak is kizárólagos magyarországi forgalmazója a HUNGAROCHEM. A cég a nagy gazdaságok igényeinek kielégítése mellett nem feledkezik meg a kistermelőkről sem. A nekik szánt termékek az ország több gazdabolt-hálózatában elérhetők. A gyári műtrágyák forgalmazása mellett lehetőség van a talajvizsgálaton alapuló egyedi összetételű műtrágyák előállítására is. Erre a Dunántúlon már 2005-ben, míg a keleti országrészben - a tervek szerint - 2006-tól nyílik lehetőség. A LUBOFOS termékcsaláddal kapcsolatban már ismertetett direkt kamionos szállítás nemcsak egy termék vonatkozásában lehetséges, a megrendelés szólhat többfajta termékből összeállított, komissiózott szállítmányra is.

Hirdetés

A közelmúltban bekövetkezett drasztikus nitrogén műtrágya áremelkedés kapcsán sem tétlenkedett a HUNGAROCHEM. Kiváló minőségű ukrán műtrágya piacra dobásával nyújt kedvező alternatívát a drága termékekkel szemben.

A 2006-os tervekkel kapcsolatban Czine Ferenc elmondta, hogy a Káptalantóti telephelyen jelenleg felújítás alatt álló terményszárító üzemeltetését kezdik meg az idei évben. Az előző évi nagy beruházások, új termékek és szolgáltatások bevezetése után egy nyugodt, munkával teli év vár a cég dolgozóira. Az elért eredményeket kívánják még szélesebb körben hasznosítani, még több agrártermelő számára elérhetővé tenni termékeiket és szolgáltatásaikat. Az idei gazdasági évet feltöltött raktárakkal kezdi meg a HUNGAROCHEM, hogy az év eleji igényeket a tőlük megszokott gyors és pontos kiszolgálással tudják kielégíteni.

A rendezvényeken lehetőségünk nyílott a műtrágya forgalmazást a felhasználó szemszögéből is megvizsgálni.

Lőrinczi Gábor és felesége családi gazdálkodók, régi HUNGAROCHEM ügyfelek.

Gazdaságukban 100 hektár szántóföldet és 30 hektár gyümölcsöst művelnek. Saját tapasztalataikkal teljes mértékben alátámasztották a talajvédelmi szakemberek tápanyag-utánpótlással kapcsolatos véleményét. Elmondták, hogy ők a magyarországi, átlagosan kiszórt műtrágya mennyiségénél lényegesen többet juttatnak ki a földekre, gondoskodva a növények megfelelő tápanyagellátásáról, ami a jobb termésben azonnal megtérül. Gondolnak emellett a jövőre is, mivel zömében saját földjeiket művelik, és nem akarják a pillanatnyi költségcsökkentés miatt tönkretenni azokat.

Műtrágyázni kell, azonban nem mindegy, hogy mennyiért – tette hozzá. A HUNGAROCHEM az árversenyben utcahosszal előzi meg versenytársait, az alacsony ár viszont nem megy a minőség és a szolgáltatás színvonalának rovására. Nem kell egyszerre, előre megvásárolni az összes műtrágyát, mivel az folyamatosan, a megfelelő minőségben rendelkezésre áll. Az árak, a termékek és a szolgáltatás minősége alapján csak ajánlani tudom minden mezőgazdasági termelőnek a HUNGAROCHEM-et – summázta véleményét.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
271 688
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 445 135
Közösség

ivarérettség

az az életkori szakasz, amikor az állati (és az emberi) szervezet már érett, életképes... Tovább

hasmenés

híg bélsár (rendszerint) gyakori ürítése élénk bélmozgás, csökkent vízfelszívódás v.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 167

Átlagos értékelés: 5.0