HROT 1.2 gyümölcsrázó gép

Rázd meg jól a fát! -avagy a gyümölcsszedés leggyorsabb módja

Sándor Ildikó
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Még a meggyszezon elején kaptunk meghívást Mélykútra egy családi tulajdonban lévő gyümölcsösbe, hogy saját szemünkkel is láthassuk munka közben a HROT 1.2 gyümölcsrázó gépet. A bemutatót a cseh HROT gépgyár szakemberei tartották, természetesen válaszolva a meghívottak körében felmerülő összes kérdésre.
HROT 1.2 gyümölcsrázó gép

Még a meggyszezon elején kaptunk meghívást Mélykútra egy családi tulajdonban lévő gyümölcsösbe, hogy saját szemünkkel is láthassuk munka közben a HROT 1.2 gyümölcsrázó gépet. A bemutatót a cseh HROT gépgyár szakemberei tartották, természetesen válaszolva a meghívottak körében felmerülő összes kérdésre.

A 13 ha-os gyümölcsösben előreláthatólag hamar megtérül a beruházás, hiszen a 60-80 fa/óra teljesítmény a gyümölcsszezon idején szükséges élőmunka időigényével összehasonlíthatatlan. A teljesítmény mellett több előnye is van a gépnek, ilyen a kis súly, a kis tárolási felület, a könnyű kezelhetőség és a traktorhoz való gyors csatlakozás valamint a szélsőséges körülmények közti alkalmazhatóság is, mivel lejtős területen és alacsony gyümölcsösben is bátran ajánlják a szakemberek.Sikerét mi sem igazolja jobban, hogy a cseh gépgyár az 1991-es alapítása óta már 110 db-ot értékesített a gyümölcsrázó gépből, többek között Németországba, Ausztriába, Belgiumba és Chilébe. Magyarországon először láthattuk ezt a típust, és az alig pár másodpercig tartó „megrázó” élmény meggyőzött minden résztvevőt.

A gyümölcsös tulajdonosa elmondta: bár többféle gyümölcsöt is termesztenek, ezt a technológiát csak a meggyesbenvezetik be, mert ez az a gyümölcs, amely gyakorlatilag semmilyen kárt nem szenved a rázástól, élvezeti értéke változatlan, a gyümölcs a kocsánytól sérülés nélkül elválva pottyan a ponyvára. Ha már itt tartunk, nézzük a gép felépítését és működésének teljes folyamatát. A gyakorlatilag bármely (három pontos hidraulikával rendelkező) traktorhoz kapcsolható gép hossza 7 m, teljes szélessége (a kiterített ponyvával) 7,2 m, a rázási frekvencia pedig 25 Hz, ami kockázatmentesen alkalmazható már a 5-6 éves fiatal gyümölcsösökben is, de még a 25 éves egészséges fák is gond nélkül viselik a technológiát, egyedül a max. 27 cm-es törzsátmérő határolja be a gép használatát. A gyümölcsös sortávolságának min 5 m-nek kell lennie, ami az 5x6 m-es ponyvaméretből adódik. A gép működtetéséhez 5 fő szükséges (+ traktorvezető), 2 fő tartja a ponyvát és 1-1 személy kezeli a rázókart és a szállítószalagot, további 1 fő cseréli a ládákat.

A teljesítményből kiszámítva rájövünk, hogy nem egész egy perc alatt a ponyvát kihúzzák a fa alá, a kar átfogja a fatörzset és megrázza, lepotyog a gyümölcs, a ponyva visszatekeredik a gyümölcsöt a szállítószalagra gurítva, ahonnan az már gördül is a szalag előtti ládákba, a ládába landolás előtt azonban egy ventilátor kifújja a szemek közül a nem oda való faleveleket, ágdarabokat.

A cseh szakemberek szerint Chilében, ahol a gyümölcs szezonban éjjel nappal üzemelnek ezek a típusú gépek, egy-egy jól összeszokott brigád gépenként és óránként akár 100-120 fát is „megszed” ezzel a módszerrel.

Tehát a technológia, a gép adott, a cikk megjelenésekor pedig a mélykúti meggy is már rég az üvegekben lesz, így a géppel kapcsolatos legfrissebb - immár magyar - tapasztalatokkal, a forgalmazással, garanciával és alkatrészellátással Basics Bt. áll a gyümölcstermesztők rendelkezésére.Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

talaj menti fagy

2 m-es magasságot nem meghaladó, a talaj felszínével érintkező —>levegőrétegben... Tovább

madarak (Ayes)

a —>gerincesek törzsének egyik osztálya. —>Köztakarójuk képződménye a... Tovább

Tovább a lexikonra