HROT 1.2 típusú rázógép, Gyomirtó permetezőgép HPH-2.1

Gyümölcstermesztés praktikusan

Sándor Ildikó
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Már több mint egy év eltelt azóta, hogy Mélykúton járva beszámoltunk a Basics Bt. által bemutatott gyümölcsrázó gép üzembe helyezéséről. A 13 ha-os gyümölcsösben akkor nagy reményeket fűztek a HROT 1.2 típusú rázógéphez, melyet a cseh gépgyár szakemberei adtak át és mutattak be az érdeklődőknek.
HROT 1.2 típusú rázógép, Gyomirtó permetezőgép HPH-2.1

Már több mint egy év eltelt azóta, hogy Mélykúton járva beszámoltunk a Basics Bt. által bemutatott gyümölcsrázó gép üzembe helyezéséről. A 13 ha-os gyümölcsösben akkor nagy reményeket fűztek a HROT 1.2 típusú rázógéphez, melyet a cseh gépgyár szakemberei adtak át és mutattak be az érdeklődőknek.

A gép sikerét mi is igazolhatná jobban, mint hogy 1 évvel a bemutatását követően már 8 gyümölcsrázó működik az országban Baranyától a Nyírségig. A 13 ha-os mélykúti gyümölcsösben is hamar megtérül a beruházás, hiszen a 60-80 fa/óra teljesítmény a gyümölcsszezon idején szükséges élőmunka időigényével összehasonlíthatatlan. A teljesítmény mellett több előnye is van a gépnek, ilyen a kedvező ár, a kis súly, a kis tárolási felület, a könnyű kezelhetőség, a traktorhoz történő gyors csatlakozás valamint a szélsőséges körülmények közti alkalmazhatóság is, mivel lejtős területen és alacsony gyümölcsösben is bátran ajánlják a szakemberek. A technológia elsősorban meggyesben ajánlható, mert ez az a gyümölcs, amely szinte semmilyen kárt nem szenved a rázástól, élvezeti értéke változatlan, a gyümölcs a kocsánytól sérülés nélkül elválva pottyan a ponyvára. A gyakorlatilag bármely (három pontos hidraulikával rendelkező) traktorhoz kapcsolható gép hossza 7 m, teljes szélessége (a kiterített ponyvával) 7,2 m, a rázási frekvencia pedig 25 Hz, ami kockázatmentesen alkalmazható már a 5-6 éves fiatal gyümölcsösökben is, de még a 25 éves egészséges fák esetében is, egyedül a max. 27 cm-es törzsátmérő határolja be a gép használatát. A gyümölcsös sortávolságának min. 5 m-nek kell lennie, ami az 5x6 m-es ponyvaméretből adódik. A gép működtetéséhez min. 5 fő szükséges (+ traktorvezető), 2 fő tartja a ponyvát és 1-1 személy kezeli a rázókart és a szállítószalagot, további 1 fő cseréli a ládákat.
A teljesítményből kiszámítva rájövünk, hogy nem egész egy perc alatt a ponyvát kihúzzák a fa alá, a kar átfogja a fatörzset és megrázza, lepotyog a gyümölcs, a ponyva visszatekeredik a gyümölcsöt a szállítószalagra gurítva, ahonnan az már gördül is a szalag mögötti ládákba, a ládába landolás előtt azonban egy ventilátor kifújja a szemek közül a nem oda való faleveleket, ágdarabokat.

Gyomirtó permetezőgép HPH-2.1 fatörzs melletti sávpermetezésre

A gyümölcsösökben gyomirtó szer és folyékony műtrágya kijuttatására kifejlesztett permetezőgép készítésekor a fő hangsúly a környezetkímélő üzemeltetésre és a gép hosszú élettartamára tevődött. Ennek megfelelően a vezérlés nem klasszikus hidraulikus elosztóval történik, hanem minden funkció elektro-hidraulikus szelepekkel vezérelt. A berendezés a traktor elejére van felszerelve és ezáltal használat közben jó láthatóak a működő részek, a karok egymástól függetlenül vezérelhetők és külön-külön is használhatók permetezéskor, hidromotor vezérli az alkalmazás során a permetezőkar magasságát a munkaszélesség függvénye arányában, az elektronikusan vezérelt szelepek pedig közvetlenül lezárják a fúvókákat szükség esetén.

A permetezőgép igény szerint, a gyümölcsös sorköz szélességét figyelembe véve is rendelhető, permetezési sáv mérete állítható 0,4-1,2 m-ig. A 3,5-5 m-ig állítható sorszélességű, LO-Drift-SD02F110 finom porlasztásra alkalmas fúvókákkal, 440 literes HP2.1 polietilén permetlétartállyal, M25 szivattyúval és C11 30 liter/ perc szabályozó egységgel felszerelt permetezőgép a HROT gépgyár garanciájával és alkatrészellátással Magyarországon a Basics Bt.-n keresztül áll a gyümölcstermesztők rendelkezésére.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

keresztezés ciklikus termelés

világszerte számos módszert dolgoztak ki a mg. -> melléktermékek minél teljesebb körű... Tovább

Tovább a lexikonra