notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hóvirág ültetése - Minden a hóvirág ültetéséről

Hirdetés

Hóvirág ültetése

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az egyik legszebb növény a hóvirág, számomra az egyik legkedvesebb. És eljött az ideje az ültetésének. A most következő cikkben bemutatom nektek ezt a mesés növényt és elmondok mindent, amit tudni érdemes a gondozásáról illetve ültetéséről!

Hóvirág ültetése ősszel

Röviden a hóvirágról

A hóvirág (Galanthus) az amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége. 20 fajuk él, melyek a Pireneusoktól, Közép- és Dél-Európán át, a Kaszpi-tóig, illetve a Közel-Keletig találhatók meg. Közülük a legkülönlegesebb faj Görögországban él s októberben virágzik. Magyarországon négy fajjal találkozhatunk, a kertekben ültetett pompás, redőslevelű, és levantei virággal, valamint az őshonos kikeleti virággal. A virágok élőhelyei az üde, vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek.

 

A hóvirág bemutatása

Földalatti raktározó szerve az 1-2 cm átmérőjű hagyma, amelyből két levél hajt ki - fajtól függően - az ősz, vagy a tél végén. A hagymából egy virágzó szár nő ki, amely egy virágot hordoz. A virág jellegzetessége a három, nagy, hófehér külső lepellevél (a köznyelvben "szirom"), és az ugyancsak három, kisméretű, belső lepellevél, amelyek zöld foltokat, vagy rajzolatokat viselnek.

Hirdetés

 

A hóvirág fajtái

Azonban a nagy hóvirágállományokban gyakran előfordulnak az alaptípustól eltérő példányok. A virág felépítésében többféle változat is kialakulhat, így lehet 2 szárú, 2 virágú, a 2 lepelkörből az egyik hiányozhat, vagy egyforma lesz, olykor a belső lepelkör - átmenetekkel - porzókká alakulhat. Vagy ellenkezőleg - kettőnél több lepelkör (telt-virág) alakul ki. A lepellevelek körönkénti száma 3 helyett 1-5-ig változhat. A virágszínében és rajzolataiban is kialakulhatnak eltérések: a zöld virágrészek lehetnek sárgák, a fehér leplek cirmosak, foltosak is. A foltok rajzolatai változhatnak: a gyakori fordított "U" helyett lehet "X", vagy téglalap, keskeny sáv, vagy csak 1-2 pont is.

Hirdetés

 

A kultúrába vett, mintegy 6-7 hóvirágfaj, változatai botanikus kertekbe, illetve a hóvirágkedvelők gyűjteményes kertjeibe kerültek, ahol közel 300 féle formát, köztük több természetes, illetve kerti hibridet is számon tartanak. Most pedig nézzük, mikor is kell elültetni a hóvirág hagymákat, a következő oldalon folytatom!

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
529 953
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
529 953
Közösség

altalajlazító

a talajművelő eszközök v. gépek olyan csoportja, amely alkalmas a megművelt réteg alatti... Tovább

sáncolás

kétféle céllal használatos —>meliorációs eljárás, lényegében iszapos vízzel való... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 5.0

virág