Hova helyezzük az emelt ágyást a kertben? - Ez a legjobb hely a kertedben az emelt ágyás számára

Hol van a legjobb hely egy emelt ágyás elhelyezésére?

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az emelt ágyás egy nagyszerű módja annak, hogy növényeket termesszünk a kertünkben, különösen, ha nincs elegendő helyünk a hagyományos kertészkedéshez. De hol a legjobb hely az emelt ágyás elhelyezésére a kertben? Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb dolgokat, amelyeket figyelembe kell venni.

emeltágyás

Hol a legjobb hely az emeltágyásoknak

Az emelt kerti ágyások praktikus és rendkívül népszerű módja a virág- és zöldségtermesztésnek a kertben. Rengeteg előnyt kínálnak a kertész számára, bár elhelyezkedésük komoly átgondolást igényel.

Lehet, hogy sok magaságyas kert ötletünk van, legyen szó az anyagokról, amelyekből készültek, vagy egy kívánságlistáról, hogy mit szeretne bennük termeszteni. A megfelelő hely kiválasztása óriási hatással lesz arra, hogy milyen növények fognak fejlődni bennük, és mennyire könnyű kezelni az ágyásokat. Létfontosságú, hogy figyelembe vegyük az olyan tényezőket, mint a fényszint, a tengely, a mikroklíma és a kényelem, amikor eldöntjük, hol építsük fel emelt kerti ágyainkat. A régi mondás úgy szól, hogy „sietve cselekedj, szabadidődben bánj meg” – ha rohansz és rossz helyre építesz ágyakat, hamarosan sok időd lesz a hibáidon töprengeni.

FŐBB SZEMPONTOK, AMELYEKET FIGYELEMBE KELL VENNI A MEGEMELT KERTI ÁGY ELHELYEZÉSE SORÁN


Ha emelt kerti ágy építésén gondolkodsz, sok döntést kell meghoznod. Ez magába foglalja az anyagokra való gondolkozást, mivel az ágyak sokféle dologból készülhetnek, például téglából, kőből, fából, vagy beszerezhet előre elkészített készleteket. Tartalmazza a méretet, és egyéb kérdéseket is figyelembe kell venni, például milyen mélynek kell lennie egy megemelt kerti ágynak, és milyen szélesnek kell lennie egy megemelt kerti ágynak.

Napfény

Az emelt ágyásnak napfényre van szüksége, ezért el kell helyezni olyan helyen, ahol legalább 6-8 órányi napfényt kap. A legjobb, ha déli vagy délutáni napfényt kap, hogy a növények optimálisan nőhessenek.

Talaj

Az emelt ágyásnak jó minőségű talajra van szüksége. Kerülje azokat a területeket, ahol a talaj rossz minőségű, túl kemény, vagy túl homokos. Ha a talaj nem megfelelő, akkor jó minőségű talajjal vagy komposzttal javíthatja a helyzetet.

Vízelvezetés

Az emelt ágyásnak megfelelő vízelvezetése kell, különben a növények eláznak és megsérülnek. Kerülje azokat a területeket, ahol a víz a talajban pang, vagy olyan területeket, ahol a víz gyűlik össze. Ha nincs megfelelő vízelvezetés, akkor használjon lyukasztott műanyagot vagy kavicsot az emelt ágyás alján.

Kényelem

Az emelt ágyásnak könnyen hozzáférhető helyen kell lennie. A növények gondozásához és az ágyás karbantartásához szüksége lesz a könnyű hozzáférésre. A tervezéskor gondoljon arra, hogy milyen magas legyen az ágyás, és hogy kényelmesen elérheti-e azokat a területeket, ahol a növények vannak.

Távol legyen az akadályoktól

Az emelt ágyásnak távol kell lennie az akadályoktól, mint például a falaktól vagy a kerítésektől. A növényeknek szükségük van térre a növekedéshez, és ha az ágyás túl közel van az akadályokhoz, akkor a növények korlátozottak lesznek a növekedésben.

Könnyű hozzáférés


A víz közelsége mellett azt szeretnéd, hogy a megemelt kerti ágy kényelmes és könnyen hozzáférhető legyen. Könnyebbé teszi az életet, ha szerszámokat kap hozzá, és van hely a munkához és a kerti törmelék eltávolításához, anélkül, hogy nagy felhajtást végezne.

Az emelt ágyás praktikus, esztétikus legyen a cél, vagy mindkettő. És ha ez utóbbi, akkor annak biztosítása érdekében, hogy a legtöbbet hozza ki belőle. Szeretnéd az ágyást a kerted részévé tenni? Ha igen, győződj meg arról, hogy jól látható a házból. Miért nem helyezel el egyet az otthonod közelében salátabárként, és töltsd meg salátanövényekkel és fűszernövényekkel, amelyeket könnyen szedhet?

Ha azt szeretnéd, hogy az ágy egy látható elem legyen, akkor ez hatással lehet a megemelt ágy magasságára és a hozzá választott anyagokra is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő... Tovább

aeroplankton

a levegőben lebegő, főként ->baktériumokból álló, viszonylag laza életközösség. Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség