Hova helyezzük az emelt ágyást a kertben? - Ez a legjobb hely a kertedben az emelt ágyás számára

hirdetes

Hol van a legjobb hely egy emelt ágyás elhelyezésére?

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az emelt ágyás egy nagyszerű módja annak, hogy növényeket termesszünk a kertünkben, különösen, ha nincs elegendő helyünk a hagyományos kertészkedéshez. De hol a legjobb hely az emelt ágyás elhelyezésére a kertben? Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb dolgokat, amelyeket figyelembe kell venni.

emeltágyás

Hol a legjobb hely az emeltágyásoknak

Az emelt kerti ágyások praktikus és rendkívül népszerű módja a virág- és zöldségtermesztésnek a kertben. Rengeteg előnyt kínálnak a kertész számára, bár elhelyezkedésük komoly átgondolást igényel.

Lehet, hogy sok magaságyas kert ötletünk van, legyen szó az anyagokról, amelyekből készültek, vagy egy kívánságlistáról, hogy mit szeretne bennük termeszteni. A megfelelő hely kiválasztása óriási hatással lesz arra, hogy milyen növények fognak fejlődni bennük, és mennyire könnyű kezelni az ágyásokat. Létfontosságú, hogy figyelembe vegyük az olyan tényezőket, mint a fényszint, a tengely, a mikroklíma és a kényelem, amikor eldöntjük, hol építsük fel emelt kerti ágyainkat. A régi mondás úgy szól, hogy „sietve cselekedj, szabadidődben bánj meg” – ha rohansz és rossz helyre építesz ágyakat, hamarosan sok időd lesz a hibáidon töprengeni.

FŐBB SZEMPONTOK, AMELYEKET FIGYELEMBE KELL VENNI A MEGEMELT KERTI ÁGY ELHELYEZÉSE SORÁN


Ha emelt kerti ágy építésén gondolkodsz, sok döntést kell meghoznod. Ez magába foglalja az anyagokra való gondolkozást, mivel az ágyak sokféle dologból készülhetnek, például téglából, kőből, fából, vagy beszerezhet előre elkészített készleteket. Tartalmazza a méretet, és egyéb kérdéseket is figyelembe kell venni, például milyen mélynek kell lennie egy megemelt kerti ágynak, és milyen szélesnek kell lennie egy megemelt kerti ágynak.

hirdetes

Napfény

Az emelt ágyásnak napfényre van szüksége, ezért el kell helyezni olyan helyen, ahol legalább 6-8 órányi napfényt kap. A legjobb, ha déli vagy délutáni napfényt kap, hogy a növények optimálisan nőhessenek.

Talaj

Az emelt ágyásnak jó minőségű talajra van szüksége. Kerülje azokat a területeket, ahol a talaj rossz minőségű, túl kemény, vagy túl homokos. Ha a talaj nem megfelelő, akkor jó minőségű talajjal vagy komposzttal javíthatja a helyzetet.

Vízelvezetés

hirdetes

Az emelt ágyásnak megfelelő vízelvezetése kell, különben a növények eláznak és megsérülnek. Kerülje azokat a területeket, ahol a víz a talajban pang, vagy olyan területeket, ahol a víz gyűlik össze. Ha nincs megfelelő vízelvezetés, akkor használjon lyukasztott műanyagot vagy kavicsot az emelt ágyás alján.

Kényelem

Az emelt ágyásnak könnyen hozzáférhető helyen kell lennie. A növények gondozásához és az ágyás karbantartásához szüksége lesz a könnyű hozzáférésre. A tervezéskor gondoljon arra, hogy milyen magas legyen az ágyás, és hogy kényelmesen elérheti-e azokat a területeket, ahol a növények vannak.

Távol legyen az akadályoktól

Az emelt ágyásnak távol kell lennie az akadályoktól, mint például a falaktól vagy a kerítésektől. A növényeknek szükségük van térre a növekedéshez, és ha az ágyás túl közel van az akadályokhoz, akkor a növények korlátozottak lesznek a növekedésben.

Könnyű hozzáférés


A víz közelsége mellett azt szeretnéd, hogy a megemelt kerti ágy kényelmes és könnyen hozzáférhető legyen. Könnyebbé teszi az életet, ha szerszámokat kap hozzá, és van hely a munkához és a kerti törmelék eltávolításához, anélkül, hogy nagy felhajtást végezne.

Az emelt ágyás praktikus, esztétikus legyen a cél, vagy mindkettő. És ha ez utóbbi, akkor annak biztosítása érdekében, hogy a legtöbbet hozza ki belőle. Szeretnéd az ágyást a kerted részévé tenni? Ha igen, győződj meg arról, hogy jól látható a házból. Miért nem helyezel el egyet az otthonod közelében salátabárként, és töltsd meg salátanövényekkel és fűszernövényekkel, amelyeket könnyen szedhet?

Ha azt szeretnéd, hogy az ágy egy látható elem legyen, akkor ez hatással lehet a megemelt ágy magasságára és a hozzá választott anyagokra is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-21

Vesd el szeptemberben a sóskát, spenótot: tavasszal már ehetsz is belőlük!

Ha már tavasszal a kertedből szeretnéd szedni a friss és zamatos sóska és spenót leveleket, akkor szeptemberben ideje elvetned, mutatom, hogyan fogj neki te is!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Paddy-asztal

—>vetőmagtisztítást és -osztályozást végző gép, amelynek működési elve a magvak... Tovább

csapadék

a —> levegő páratartalmából a földre hulló szilárd v. folyékony halmazállapotú víz.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség