A Hortobágy páratlan csodái – Programok a Hortobágyon

hirdetes

Jártál már a magyar sík vidéken? Rengeteg programmal vár a pásztorok földje, a Hortobágy!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tudtad, hogy az ország első nemzeti parkja a Hortobágyi Nemzeti Park volt? A programtervezések során nem biztos, hogy ez a vidék jut először eszünkbe, pedig gazdag programkínálattal találkozhatunk, ahol mindenki megtalálhatja a megfelelőt, akár természet közeli, akár kulturális értékekre vágyunk.

hortobágyi nemzeti park

Kirándulás a Hortobágyon


A Hortobágy egy végtelennek tűnő pusztaság, de varázsa teljesen magával ragadó, amit csak akkor érthet meg az ember, ha ellátogat ide! A vidéket felfedezhetjük gyalogosan, szekérrel, kisvonattal, elektromos biciklivel, kisbusszal, terepjáróval, de akár csónakkal is! Már ez is olyan különlegessé teszi, hogy ennyi féle képpen felfedezhetjük a vad Hortobágy igazi arcát, találkozhatunk farkasokkal, vadlovakkal, őstulokkal, keselyűkkel, sasokkal, pelikánokkal, és számtalan vízi élőlénnyel is, amitől persze olyanná válik az egész, mintha egy egészen más világba csöppentünk volna! Ezeken a szafari túrákon persze testközelből vizsgálhatjuk meg a környék vadon élő állatait, így megismerve mindennapjaikat!

A Hortobágy hiába pusztaság, de halastavai gazdag vízi és parti madárvilággal rendelkeznek és olyan madarakat láthatunk itt, amiket máshol nem igazán az országban, vannak kócsagok, gémfélék, gulipánok, szerkők, nyári ludak, bíbicek, kárókatonák és még sokan mások! De persze nem csak madarakban gazdagok a tavak környéki területek! Lépten-nyomon találhatunk védett és csodálatos sárga színű tündérfátyolt, vagy a fehér virágú tündérrózsát. A területen ráadásul még kerékpározni is lehet, melyhez kölcsönzési lehetőség biztosított!

hirdetes

A Hortobágy páratlan csodái – Programok a Hortobágyon


Nem csak a vadonélő állatokat csodálhatjuk meg a pusztán, de az ország részre jellemző állatokkal, akik szinte már a Hortobágy névvel összefortak, megismerkedhetünk a végtelen rónaságokon legelő szürkemarhákkal is, de vannak nóniusz lovak és rackajuhok is.

Ha igazán kilünleges élményben vennél részt, akkor érdemes ellátogatnod Mátán a Mátai Ménes telephelyét, ahonnan szekéren közlekedve járhatjuk be egész évben a pusztaságot és a túra során találkozhatunk az őshonos állatokat felügyelő pásztorokkal is, valamint a puszta ötössel nyargaló csikósokkal.


A Pusztai Állatparkban a tanyasi udvar egyéb apró jószágait is bemutatják az őshonos nagytestű legelő állatokon túl, ahol állatsimogató várja a kisebbeket.

hirdetes

A Hortobágy-folyó egy rövidke szakaszát bejárhatjuk csónakkal is, a Kilenclyukú híd környékén, de a Tisza-tavi Vízi Sétányon, akár a vízen is járhatunk, ahova Poroszlóról visznek ki minket kishajókkal.

Augusztusban a legizgalmasabb és legkülönlegesebb program a Perseidák-meteorraj látványos csillaghullása, amire a Hullócsillagok éjszakája programsorozat várja azokat, akik az esti, fényszennyezésmentes hortobágyi égboltot szeretnék megcsodálni.

Nem érdemes kihagyni a Tiszakürti Arborétumot sem, valamint a Tisza-ártér védett parkjában egy kellemes séta közben, megismerkedhetünk a híres angolparkot építő Bolza család Tisza-parti birodalmának ékkövével.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

335/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

A Kormány az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotó... Tovább

heterotróf szervezetek

azok az élőlények, amelyek szervetlen anyagoknak szerves anyaggá való átalakítására nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek