Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb hortenziát!

Így válasszuk ki a legjobb hortenziát a kertünkbe

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A hortenziatípusok mindegyike nagy, fodros virágzást kínál a könnyen karbantartható növényeken , amelyek gyönyörűen kiegészítik a tájat. De rengeteg fajta közül lehet választani, különböző színeket, leveleket, növekedési mintákat és méreteket kínálva. Ráadásul folyamatosan jelennek meg izgalmas új fajták, amelyek mindegyike még jobban hangzik, mint a másik. Tehát hol kezdd, amikor a legjobb hortenziafajtákat próbálod kiválasztani a kertedbe? Jó helyre jöttél. Ez az egyszerű útmutató segít megtalálni a legjobb hortenziát a talajviszonyokhoz, a nap- és árnyékmennyiséghez, valamint a kert nedvességszintjéhez.

Hortenzia a kertedbe

A legjobb hortenziák teljes napsütéshez

Míg számos hortenziafaj virágzik az árnyékban, addig a bugás hortenziának (Hydrangea paniculata) a legjobb a teljes napon történő termesztés. Ezek a nyáron virágzó cserjék nagy, fehér virágfürtöket hoznak több hétig. A mutatós virágok rózsaszín vagy vörös árnyalatúvá válnak, mielőtt bézsre száradnának. Sok helyen a virágok ősszel megszáradnak a növényen, és a tél nagy részében továbbra is jól néznek ki. A bugás hortenzia az egyik legszívósabb faj; a 4-8 zónában virágzik.

Kiváló bugás hortenzia fajták:

•    A „Grandiflora” egy nagy cserje vagy kis hortenzia fa
•    A 'Limelight' világos lime-zöld virágokat hoz nyár közepétől őszig
•    A vaníliás eper (Hydrangea paniculata 'Rehny') nagy fehér virágcsoportokat visel, amelyek nyár közepétől őszig eperrózsaszínre fakulnak

A legjobb hidegklímát bíró hortenziák

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens), egy különösen könnyen növekvő típus, amely Észak-Amerikában őshonos. Tiszta fehér virágfürtjei vannak nyár közepétől őszig; az idősebb virágok gyakran zöldre fakulnak, mielőtt megbarnulnának és kiszáradnának. Extra strapabíró hortenzia, mely részleges árnyékban virágzik. Bár elviselheti a hideget, nem túl szárazságtűrő, különösen, ha olyan helyen van, ahol délutáni napsütés éri. Ügyelj arra, hogy száraz időszakokban öntözd meg, és tegyél egy 5-10 cm mély talajtakaróréteget a talajra az alapja körül, hogy lelassítsuk a víz párolgását.

Népszerű cserjés hortenzia fajták:

•    Az 'Annabelle' rendkívül nagy fehér virágfürtöket hordoz
•    A „White Dome” bolyhos, krémfehér virágfürtöket hordoz

A legkönnyebben kezelhető hortenziák

Az elegáns tölgylevelű hortenzia az egyik legkönnyebben termeszthető fajta. Ez is az egyik legmutatósabb, köszönhetően a fehér nyári virágok nagy fürtjeinek, a vonzó hámló kérgének és a texturált lombozatának, amely ősszel ragyogó lilás-vörös árnyalatúvá válik. A tölgylevelű hortenzia körülbelül 2 méter magasra nő, így jó választás a nyári magánélet biztosításához, vagy háttérként az árnyékos kertben. A cserjés hortenziához hasonlóan Észak-Amerikában őshonos, és a részleges vagy akár a teljes árnyékos helyet is kedveli. Kicsit jobban bírja a száraz talajt, mint a legtöbb más típus, de aszályok idején még mindig megbecsüli a plusz vizet. 

Kedvenc tölgylevelű hortenziafajtáink:

•    Az 'Alice' extra nagy virágzást és látványosabb őszi színt kínál
•    A 'Little Honey' aranysárga lombozattal és fehér nyári virágokkal rendelkezik
•    A 'Snowflake'-nek dupla fehér virágos fürtjei vannak

#https://www.instagram.com/p/Cugn1xOK_HK/?img_index=1x

A legjobb árnyékkedvelő hortenzia 

A hortenzia család legszokatlanabb tagja, a kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) egy nagyon lassan növő fajta, amely teljes árnyékban virágzik. Erős támaszon akár kifejezetten nafyra is megnőhet. Nyáron dús zöld lombozatán csipkekapocsszerű fehér virágfürtöket hord.

Válaszd ki ezeket a csodás fajtákat:

•    A 'Firefly' zöld leveleit arany szegélyekkel és fehér virágfürtekkel viseli
•    A 'Skylands Giant' extra nagy virágfürtöket hordoz

Ne feledd: a hortenzia mérgező

A fajtától függetlenül a hortenzia minden része mérgező a macskákra, kutyákra és más állatokra , beleértve az embereket is, ha elfogyasztják. Ügyelj arra, hogy felügyeld a háziállatokat és a kisgyermekeket a hortenzia körül a kertben, és tartsa távol a vágott hortenzia virágokat otthonodban.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-22

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Duplázd meg te is a bazsalikom termésedet, ráadásul egy nagyon egyszerű trükkel, ami valóban segít, hogy még több, ízletes bazsalikom termésed legyen neked is!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajlagos vízhozam

adott egységre vetített vízhozam mennyisége; pl. a kútból kiszivattyúzható vízhozam és a... Tovább

76/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termelõk... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek