A hortenzia gondozása, a hortenzia nevelése, minden, ami szükséges a csodaszép hortenziához

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így nevelhetsz te is csodaszép hortenziákat

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Mesébe illő, hatalmas virágaikkal a hortenziák (Hydrangea spp.) hamisítatlan, régimódi, mégis friss megjelenést kölcsönöznek bármilyen kertnek. Ezek az elegáns szépségek egyszerűen nevelhetők, nem kényesek a talajra és szinte lehetetlen ellenállni kék, rózsaszín, fehér, levendula és rózsaszín virágaiknak (akár ugyan azon a példányon is). A hortenziákat csoportokba, kerítés gyanánt vagy akár növénytartókba is ültetheted. A buzgó nemesítőknek köszönhetően számos fajtájuk létezik, amelyek különböző méretű és színű virágokat hozhatnak. A következőkben egy általános útmutatót kínálunk a hortenziák neveléséhez, de mindenképpen nézz utána, hogy választott fajtáid konkrétan milyen gondoskodást igényelnek, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki belőlük!

A hortenzia gondozása

A hortenziák kiültetése

A legtöbb hortenzia tápanyagokban gazdag, porózus, némileg nyirkos talajban érzi jól magát. Ha kerti talajod minősége nem megfelelő, egy kis komposzt hozzáadásával javíthatsz rajta. Reggelente közvetlen napfényben sütkéreznek, délután pedig egy kis árnyékban pihennek szívesen. A legtöbb fajta azonban félárnyékban is jól elvan, és szépen virágzik, különösen a kerti hortenziák (Hydrangea macrophylla). A hortenziákat tavasszal vagy ősszel ajánlott elültetni. Ehhez egy akkora gödröt kell ásnod, ami olyan mély, mint a gyökérlabda, de annál 2-szer vagy akár 3-szor is szélesebb. Helyezd a gödör közepére hortenziádat, majd töltsd fel félig talajjal. Öntözd meg, majd miután a víz elszivárgott, töltsd fel a maradék részt is talajjal. Ez után másodjára is öntözd meg növényedet, jó alaposan. A hortenziák 1-3 méter távolságra kerüljenek egymástól.

A hortenziák szaporítása dugványozással

A hortenziákat egyszerűen szaporíthatod dugványozással, mert meglehetősen könnyedén kigyökereztethetők. Először is keress egy felnőtt hortenziát, majd azon egy frissen hozott ágat, ami még nem virágzott ki. Ezek általában világosabb színűek, mint a régebbi ágak és valamivel rugalmasabbak is. Az ág végétől mérj vissza 10-12 cm-t, majd végezz egy vízszintes vágást. Fontos, hogy a dugványon legalább 3-4 pár levél legyen.

hirdetes

Vágd le a legalsó pár levelet a tövüknél – ezeknek a helyéről nőnek majd ki a dugvány gyökerei, ezért fontos, hogy ne maradjon meg belőlük semmi. Ha teheted, áldozz fel több pár alsó levelet erre, de mindenképpen hagyj meg legalább 2 párat a dugvány felső végén. Ha a megmaradó levelek túl nagyok, vágd őket félbe úgy, hogy eltávolítod a hegyüket. Ezzel elkerülheted, hogy hozzáérjenek a műanyag zacskóhoz, amit később ráhúzol majd a dugványokra (erre a páratartalom miatt lesz szükség. Igény szerint némi gyökereztető hormont is felvihetsz a levágott levelek helyére, ezzel is elősegítve a gyökereztetés folyamatát, illetve használhatsz egy kevés gombaölő port is, hogy megelőzd a sérült részek rothadását.

Ez kihagyható, de segítheted velük hortenziád fejlődését. Végy egy tiszta, kis méretű cserepet és töltsd fel nedves virágfölddel. Szúrd le a dugványt úgy, hogy csak a legfelső két pár levél látszódjon ki a talajból. Ez után enyhén öntözd meg, hogy feltöltsd a levegős üregeket a szár körül. A következő lépés letakarni a dugványt egy műanyag zacskóval. Fontos, hogy ez a zacskó ne érjen hozzá a dugványhoz, vagy a levelekhez (ezért érdemes levágni azokból, ha túl nagyok), különben elrothadhatnak.

hirdetes

A zacskó kitámasztásához használhatsz hurkapálcákat vagy hasonló támasztékokat. Ezután helyezd a cserepet egy közvetlen napfénytől és széltől védett helyre. Ellenőrizd a dugványt naponta, hogy nincs-e szüksége vízre (ha a talaj felső rétege kiszáradt) illetve hogy nem-e kezdett el rothadni. Néhány hét elteltével a dugvány gyökeret eresztd majd. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy finoman megpróbálod kijjebb húzni a talajból – ha érzel némi ellenállást, akkor már vannak gyökerei. A következő oldalon elárulom a titkokat, amik segítenek abban, hogy meseszép hortenziátok legyen, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


fejősjuhok takarmányozása és gondozása

a juhok tejtermelése fajtától függően igen széles határértékek között ingadozhat. A... Tovább

Gombaölo Eclair

Gombaölő permetezőszer, szőlőben szőlőlisztharmat, szőlőperonoszpóra, szőlőorbánc,... Tovább

Tovább a lexikonra
virág