Hogyan gondozzam, neveljem hortenziáim, hogy meseszépek legyenek?

hirdetes

Így nevelhetsz te is csodaszép hortenziákat

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mesébe illő, hatalmas virágaikkal a hortenziák (Hydrangea spp.) hamisítatlan, régimódi, mégis friss megjelenést kölcsönöznek bármilyen kertnek. Ezek az elegáns szépségek egyszerűen nevelhetők, nem kényesek a talajra és szinte lehetetlen ellenállni kék, rózsaszín, fehér, levendula és rózsaszín virágaiknak (akár ugyan azon a példányon is). A hortenziákat csoportokba, kerítés gyanánt vagy akár növénytartókba is ültetheted. A buzgó nemesítőknek köszönhetően számos fajtájuk létezik, amelyek különböző méretű és színű virágokat hozhatnak. A következőkben egy általános útmutatót kínálunk a hortenziák neveléséhez, de mindenképpen nézz utána, hogy választott fajtáid konkrétan milyen gondoskodást igényelnek, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki belőlük!

A hortenzia gondozása

A hortenziák szaporítása dugványozással

A hortenziákat egyszerűen szaporíthatod dugványozással, mert meglehetősen könnyedén kigyökereztethetők. Először is keress egy felnőtt hortenziát, majd azon egy frissen hozott ágat, ami még nem virágzott ki. Ezek általában világosabb színűek, mint a régebbi ágak és valamivel rugalmasabbak is. Az ág végétől mérj vissza 10-12 cm-t, majd végezz egy vízszintes vágást. Fontos, hogy a dugványon legalább 3-4 pár levél legyen.

Vágd le a legalsó pár levelet a tövüknél – ezeknek a helyéről nőnek majd ki a dugvány gyökerei, ezért fontos, hogy ne maradjon meg belőlük semmi. Ha teheted, áldozz fel több pár alsó levelet erre, de mindenképpen hagyj meg legalább 2 párat a dugvány felső végén. Ha a megmaradó levelek túl nagyok, vágd őket félbe úgy, hogy eltávolítod a hegyüket. Ezzel elkerülheted, hogy hozzáérjenek a műanyag zacskóhoz, amit később ráhúzol majd a dugványokra (erre a páratartalom miatt lesz szükség. Igény szerint némi gyökereztető hormont is felvihetsz a levágott levelek helyére, ezzel is elősegítve a gyökereztetés folyamatát, illetve használhatsz egy kevés gombaölő port is, hogy megelőzd a sérült részek rothadását.

hirdetes
hirdetes

Ez kihagyható, de segítheted velük hortenziád fejlődését. Végy egy tiszta, kis méretű cserepet és töltsd fel nedves virágfölddel. Szúrd le a dugványt úgy, hogy csak a legfelső két pár levél látszódjon ki a talajból. Ez után enyhén öntözd meg, hogy feltöltsd a levegős üregeket a szár körül. A következő lépés letakarni a dugványt egy műanyag zacskóval. Fontos, hogy ez a zacskó ne érjen hozzá a dugványhoz, vagy a levelekhez (ezért érdemes levágni azokból, ha túl nagyok), különben elrothadhatnak.

A zacskó kitámasztásához használhatsz hurkapálcákat vagy hasonló támasztékokat. Ezután helyezd a cserepet egy közvetlen napfénytől és széltől védett helyre. Ellenőrizd a dugványt naponta, hogy nincs-e szüksége vízre (ha a talaj felső rétege kiszáradt) illetve hogy nem-e kezdett el rothadni. Néhány hét elteltével a dugvány gyökeret eresztd majd. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy finoman megpróbálod kijjebb húzni a talajból – ha érzel némi ellenállást, akkor már vannak gyökerei. A következő oldalon elárulom a titkokat, amik segítenek abban, hogy meseszép hortenziátok legyen, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

2023-05-27

A szagosbükköny (Japanese Sweet Pea) virágok varázsa és gondozása

A szagosbükköny (Lathyrus odoratus), más néven Japanese Sweet Pea, lenyűgöző virág, amely színpompájával és kellemes illatával elvarázsolja kerted hangulatát

2023-05-26

5 trópusi virág, ami cserépben teraszon, gangon is termeszthető

Számos trópusi virág van, amelyek cserépben is jól fejlődnek: Íme öt gyönyörű trópusi virág, amelyeket Magyarországon is termeszthetsz cserépben a teraszon.

2023-05-26

Ezek a legjobb évelő növények agyagos talajú kertekbe

Az agyagos talaj nem mindig egyszerű dolog a kertészkedésben, de nincs semmi sem veszve, ha a kertedben ilyen talaj van: ezek a virágok kifejezetten kedvelik!

2023-05-23

Ennek a 7 nyári virágnak nagyon különleges, titkos jelentése van

nyári virágoknál sokkal többről van szó, mint amilyennek látszik, csodaszép dolgokat szimbolizálnak! A babrózsától a százszorszépig mind titkos jelentéssel bírnak.

2023-05-23

Ezt az 5 csodaszép nyári virágot júniusban is elöltetheted

Virágot szeretnél ültetni még a nyárra? Milyen virágokat ültess júniusban? Mutatjuk a legszebb júniusi virágokat, amik kerted valóságos ékei lehetnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fűmagtermesztés

magfüves telepíthető tavasszal v. ősz elején (aug. 20. és szept. 15. között), gondosan... Tovább

vállalati egyesülés

egy v. több önálló mg. vállalat új vállalatban való működése, az önálló vállalatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet virág