Hogyan gondozzam, neveljem hortenziáim, hogy meseszépek legyenek?

hirdetes

Így nevelhetsz te is csodaszép hortenziákat

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Mesébe illő, hatalmas virágaikkal a hortenziák (Hydrangea spp.) hamisítatlan, régimódi, mégis friss megjelenést kölcsönöznek bármilyen kertnek. Ezek az elegáns szépségek egyszerűen nevelhetők, nem kényesek a talajra és szinte lehetetlen ellenállni kék, rózsaszín, fehér, levendula és rózsaszín virágaiknak (akár ugyan azon a példányon is). A hortenziákat csoportokba, kerítés gyanánt vagy akár növénytartókba is ültetheted. A buzgó nemesítőknek köszönhetően számos fajtájuk létezik, amelyek különböző méretű és színű virágokat hozhatnak. A következőkben egy általános útmutatót kínálunk a hortenziák neveléséhez, de mindenképpen nézz utána, hogy választott fajtáid konkrétan milyen gondoskodást igényelnek, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki belőlük!

A hortenzia gondozása

A hortenziák szaporítása dugványozással

A hortenziákat egyszerűen szaporíthatod dugványozással, mert meglehetősen könnyedén kigyökereztethetők. Először is keress egy felnőtt hortenziát, majd azon egy frissen hozott ágat, ami még nem virágzott ki. Ezek általában világosabb színűek, mint a régebbi ágak és valamivel rugalmasabbak is. Az ág végétől mérj vissza 10-12 cm-t, majd végezz egy vízszintes vágást. Fontos, hogy a dugványon legalább 3-4 pár levél legyen.

Vágd le a legalsó pár levelet a tövüknél – ezeknek a helyéről nőnek majd ki a dugvány gyökerei, ezért fontos, hogy ne maradjon meg belőlük semmi. Ha teheted, áldozz fel több pár alsó levelet erre, de mindenképpen hagyj meg legalább 2 párat a dugvány felső végén. Ha a megmaradó levelek túl nagyok, vágd őket félbe úgy, hogy eltávolítod a hegyüket. Ezzel elkerülheted, hogy hozzáérjenek a műanyag zacskóhoz, amit később ráhúzol majd a dugványokra (erre a páratartalom miatt lesz szükség. Igény szerint némi gyökereztető hormont is felvihetsz a levágott levelek helyére, ezzel is elősegítve a gyökereztetés folyamatát, illetve használhatsz egy kevés gombaölő port is, hogy megelőzd a sérült részek rothadását.

hirdetes
hirdetes

Ez kihagyható, de segítheted velük hortenziád fejlődését. Végy egy tiszta, kis méretű cserepet és töltsd fel nedves virágfölddel. Szúrd le a dugványt úgy, hogy csak a legfelső két pár levél látszódjon ki a talajból. Ez után enyhén öntözd meg, hogy feltöltsd a levegős üregeket a szár körül. A következő lépés letakarni a dugványt egy műanyag zacskóval. Fontos, hogy ez a zacskó ne érjen hozzá a dugványhoz, vagy a levelekhez (ezért érdemes levágni azokból, ha túl nagyok), különben elrothadhatnak.

A zacskó kitámasztásához használhatsz hurkapálcákat vagy hasonló támasztékokat. Ezután helyezd a cserepet egy közvetlen napfénytől és széltől védett helyre. Ellenőrizd a dugványt naponta, hogy nincs-e szüksége vízre (ha a talaj felső rétege kiszáradt) illetve hogy nem-e kezdett el rothadni. Néhány hét elteltével a dugvány gyökeret eresztd majd. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy finoman megpróbálod kijjebb húzni a talajból – ha érzel némi ellenállást, akkor már vannak gyökerei. A következő oldalon elárulom a titkokat, amik segítenek abban, hogy meseszép hortenziátok legyen, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-17

Ismerd meg Te is ezt a karakteres megjelenésű évelőt – bemutatkozik a kék iringó

A kék iringó kisebb csoportokban nő, évelő növény. Virágzása nyárra tehető, könnyedén képes lesz majd színfoltokkal megajándékozni kertedet. Ismerd meg Te is.

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-07-13

Július a kertben – ezek a növények teszik színesebbé a hónapot

A nyári virágok nagyrésze a júliusi melegben ölti fel teljes pompáját, ráadásul a legtöbbjük nem csak a meleget, de a szárazságot is jól tűri. Ismerd meg őket!

2021-07-17

A hónap szépsége – ismerd meg Te is a kasvirágokat

A kasvirágok szebbé tehetik a nyári hónapokat kertünkben, mégis júliusban a legszebbek - ismerd meg Te is ezeket a változatos virágokat mostani cikkünkből!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

További cikkek ebben a témában


géprendszer

a mg. gépesítésében felhasználható gépek, eszközök, gépi berendezések teljes... Tovább

Csávázó Cruiser 350 FS

Folyékony rovarölő csávázószer.Hatóanyag: 350 g/l tiametoxamFelhasználható: A kukorica és... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet virág virágtermesztés