Hogyan gondozzam megfelelően a hortenziát? Hortenzia a kertben: így gondozd megfelelően

A hortenzia gondozása: tippek a szép kerti hortenziához

SzSz, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hortenzia igen gyakori és kedvelt növény azoknál, akik otthon szeretnek kertészkedni. Bár gondozása nem a legegyszerűbb, hiszen odafigyelést igényel, most segítünk, hogy csináld jól!

Hortenzia a kertben: így gondozd megfelelően

Tavasszal érdemes kicsit kezelésbe vennünk a kerti hortenziát, hogy a következő időszakban minél sűrűbben és szebben pompázhasson a kertben. Még akár azt is befolyásolhatjuk, hogy a hortenziánk színe megváltozzon kékre, ha kellően odafigyelünk rá. Mindezt hogyan teheted meg, arról később. Először a legfontosabb, alapvetőbb gondozási praktikákat ismertetjük, hogy a lehető legszebb lehessen az otthoni hortenziád. 

Nem szereti a túlzott napsütést

A hortenzia nem kedveli a túlzottan napsütötte részeket a kertben, hiszen a napfény hatására nagyon könnyedén elfonnyadhat, vagy a virágai összezsugorodhatnak. Azonban a túl sötétet sem szereti. A legjobb, ha olyan helyre ültetjük a kertben, ahol a reggeli órákban éri csak napfény körülbelül 2-3 órán keresztül. Ezután a többi növény árnyékában vagy egy naptól óvott helyen nagyon jól el van. 

A túlzott meleg sem tesz jót neki 

A hortenzia ideális hőmérséklete a 15-20 Celsius fok közötti hőmérséklet. Ezért is rendkívül fontos, hogy napos helyre ne ültessük a hortenziát. A téli időszakban a fiatalabb növények könnyen megfagyhatnak, hiszen a fagyokat sem kedvelik. Télen átlagosan 5-8 fok közötti hőmérsékletben még el van a hortenzia, ezalatt azonban jobb, ha átültetjük cserépbe és bevisszük a garázsba, vagy olyan helyre, ahol ennél melegebb van. 

Hogyan öntözzük? 

A hortenzia meglehetősen vízigényes növény, azonban könnyedén túl lehet öntözni, így biztosítani kell számára a megfelelően nedves talajt. Ha már a föld felső rétegét száraznak véljük, nyugodtan öntözzük meg. Oda kell azonban figyelni arra is, hogy olyan földben legyen, amelynek a vízáteresztő képesség megfelelő. Nem kedveli, ha a víz megáll a földben. 

Érdemes körülötte a talajt letakarni sziklákkal, kövekkel, hiszen így a talaj hőmérséklete kevésbé melegszik fel, ezáltal a hortenzia is jobban bírja a nyári meleget. Nyáron mégis előfordulhat, hogy a növény a nap hatására lekókad, azonban nem kell megijednünk, hiszen a hőmérséklet csökkenésével újra magához fog térni. A nyári időszakban a legjobb, ha reggel vagy este locsoljuk, hogy a nap által ne égjen ki. 

A hortenziát ne öntözzük klóros, kemény vízzel, mivel levelei megsárgulhatnak. A legjobb, ha esővízzel öntözzük

Az őszhöz közeledve a hortenziát egyre ritkábban kell locsolni, télen pedig szinte egyáltalán nincs rá szükség, hiszen a növény nem igényli ebben az időszakban. 

Hogyan gondozzuk tavasszal és miért lesz kék a hortenzia? A következő oldalon kiderül!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

maradékanyagok

az állatok takarmányozásakor, gyógykezelésekor az állati testbe v. a növ. folyamán a... Tovább

alkének (olefinek)

egy kettős kötést (pi-kötés) tartalmazó ->szénhidrogének, telítetlen vegyületek. A kettős... Tovább

Tovább a lexikonra