Használjuk fel a fahordót!

hirdetes

Régi hordó felhasználása a kertben

A fél boroshordó kiváló otthont ad a kis helyet igénylő instant kerteknek. Rusztikus hatása miatt rendkívül népszerű. Különböző méretű, évelő, fás szárú és egynyári növények ültethetők bele. A konténer egy délután alatt előkészíthető, nézzük, hogyan! 

Fahordó felhasználása a kertben

Tények, tippek a fahordó felhasználásához

A rendelkezésre álló helyet nem árt előre felmérni. A hordókról köztudott hogy átmérőjük átlagban 70 cm, 50 cm magasak, kerületük nagyjából 220 cm. A talajjal töltött hordó súlya nagyjából 80 kg a növények nélkül. Ehhez még hozzászámolhatunk kb. 10 kg-ot attól függően, hogy rózsa, leander vagy éppen gyógynövények. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a súlyt a kiszemelt hely megtartja, akkor inkább konzultáljunk szakemberrel.

A megfelelő hely kiválasztása részben a beültetett növények igényeitől függ. Általában elmondhatjuk, hogy, világos, félárnyékos vagy ún. sétáló árnyékos, huzatmentes hely megfelelő. A növények nagy részének nem tesz jót a tűző nap, a berohadás ellen pedig teljes árnyékba ne tegyük. A hordó aljába több “drain” nyílás fúrható. Ha akarjuk, béleljük fóliával, de ne feledjük a fóliát is kilyukasztani, hogy biztosítva legyen a vízelvezetés. A hordót gurítható alátétre is állíthatjuk. Természetesen az alátét olyan legyen, hogy elbírja a súlyt. Ha nem ezt a megoldást választjuk, állítsuk pl. kavicsrétegre, hogy a vízlevezetés megfelelő legyen.

A talaj tömörödésének elkerülése végett a hordók alsó harmadát talajmentes granulátummal kell feltölteni. A hordót töltsük meg komposzttal. A talajt 20 cm vastag mulcs réteggel, pl. fenyő apríték, szalma boríthatjuk. Így gátoljuk a víz idő előtti elpárolgását. Ez különösen a frissen ültetett növények esetében fontos. A hordókertet naponta kell öntözni az esti órákban a beültetéstől számított hat hétig, majd ezt követően öntözzünk minden másnap. Kéthetente használhatunk növénytápot is. További tudnivalók a következő oldalon! 

hirdetes

Forrás: Kertlap.hu

Fahordó felhasználása a kertben

Sok gyógy- és zöldségnövény egynyári. Ezek kb. 3-4 napig virulnak. Majd új növényekkel lehet őket helyettesíteni őket. A növények életciklusát lassíthatjuk, ha elvirágzás után a virágfejeket eltávolítjuk, megakadályozva ezzel a termésképződést. A palánták beültetését követően a haszonnövények 6-8 hét múlva fogyaszthatók. Építsünk gyógynövényes dupla hordókertek Egyedi hatást érhetünk el, ha a nagyméretű hordó tetején egy kisebb hordó csücsül, és megépíthetjük álmaink kis helyet foglaló konténerkertjét, ahol temérdek gyógy- és fűszernövény terem karnyújtásnyira a konyhától. Azonban balkonra, sem tetőre, sem más olyan helyre nem való, amelynél fennáll a veszélye, hogy a súly alatt az építmény leszakad! Ne feledjük, hogy a hordók alján feltétlenül fúrjunk vízelvezető nyílást, a pangó víz, rothadás elkerülése végett.

hirdetes

A talaj tömörödésének elkerülése végett a hordók alsó harmadát talajmentes granulátummal kell feltölteni. Ahová a felső hordó kerül, oda néhány lécet kell keresztbe fektetni a súlymegosztás biztosítására, és az alsó hordó talajának tömörödésének megakadályozására. Leghasznosabb, ha komposzttal töltjük meg a hordókat. A felső 20 cm-t takarjuk pl. fenyőaprítékkal.

Ha a talajt nem közvetlenül a hordóba kívánjuk tenni, akkor nem csak hordót kell ilyenkor beszerezni, hanem különböző méretű terrakotta, de még inkább könnyű, műanyag konténereket is, amelyek a hordókba kerülnek. Kedvenc hordóban nevelt növények a snidling, kakukkfű, borsikafű a felső hordóba. Látható, hogy csak olyan növényeket választhatunk, amelyek sekélyen gyökereznek. Törpe bazsalikom, kamilla, fodros petrezselyem, vagy turbolya is szóba jöhet. Az alsó hordóba már nagyobb termetű növények is kerülhetnek, úgymint oregánó, francia tárkony. Remek választás a bazsalikom, rozmaring, vagy levendula is. Bizonyos bazsalikom fajták, citromkakukkfű, sáfrány többek közt azok a növények, amelyek látványosan átbukhatnak a hordó peremén.

Forrás: Kertlap.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


épülettervezés

olyan tevékenységek gyűjtőfogalma, amelyek a köv. főbb feladatokat tartalmazzák. 1. Az... Tovább

burokban születés

a magzataburok az —> elléskor nem reped meg és a magzat abba zárva jut a külvilágra.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Húsvét Húsvéti programok