Minden, amit a hörcsögről tudni kell

Így tarts hörcsögöt

Petra, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A hörcsög nagyon imádnivaló és bár elég kiszámíthatónak tűnik, képes váratlan meglepetéseket okozni. Ezért ha hörcsögöt szeretnénk tartani, nem árt felkészülni néhány dologra.

Hörcsög

Bár nem nagy ördöngösség hörcsögöt tartani, de ha mégis erre vállalkozunk, nem árt néhány dologra felkészülni. A hörcsög bár kicsi, mégis képes nagy meglepetéseket okozni. Először is ezekről a kis rágcsálókról sokan hiszik azt, hogy harapósak, viszont ez egyáltalán nem igaz – legalábbis akkor, ha jó körülmények között tartjuk, ugyanis a rossz bánásmód még a legszelídebb állatból is kihozhatja az agressziót.

Például ha megnézzük az állatkereskedésben tartott hörcsögöket, sok közülük nincs valami jó állapotban és harapósak is, különösen ha idősebbek. Erről a nagy zsivaj tehet és az, hogy ijesztő számukra a sok kíváncsiskodó ember. Éppen ezért érdemes mindig fiatal hörcsögöt választani. Ha akkor visszük haza, amíg kicsik, sokkal könnyebb összebarátkozni velük, mint egy idősebb hörcsöggel, akit már ki tudja, mennyi rossz hatás ért és milyen agresszív lett tőlük.

A hörcsögöt leginkább terráriumban, vagy ketrecben érdemes tartani. Minimum 40X40 cm-es ketrecre van szüksége, de még nagyobb előny, ha a ketrec több szintes, mert így elegendő mozgástere van. Olyan ketrecet, vagy terráriumot érdemes választani, amit jól le tudunk zárni, mert a hörcsögök időnként szeretnek kiszökni és jól eltűnni. A ketrecnek forgácsot érdemes tenni az aljára, mert a hörcsög kényelmesen bele tudja fészkelni magát.

Viszont az újságpapírt kerüljük, mert ezek a kis állatok megrágnak és a tinta nem lenne rájuk valami jó hatással. A ketrecet minimum hetente kétszer érdemes takarítani, mert egy idő után igen kellemetlen szaga lehet. Ráadásul ha nem vigyázunk, ezt a szagot még a szobában található ruhák és bútorok is átvehetik.

Érdemes beszerezni neki egy mókuskereket is, hisz ennek az állatnak nagy a mozgásigénye. Ha túl sokat eszik a hörcsög és keveset mozog, könnyen meghízhat és az nem biztos, hogy ez jót tenne az egészségének. De az is jó hatással van rájuk lelki és fizikai szempontból egyaránt, ha néha kivesszük őket a ketrecből.

Viszont ilyenkor ügyelni kell rá, hogy meg ne szökjön. Mivel kicsi, ezért bárhova képes befészkelni magát, akár a szekrény mögé is és ki tudja, mikor lesz kedve kijönni onnan. Ráadásul ez az állat nagyon szeret rágcsálni, ezért olyan dolgokat is megrághat, mint a műszálas tapéta, ami nagyon káros lehet, ha a gyomrába kerül. Ezért ha ki szeretnénk engedni a ketrecből, érdemes mindig szemmel tartani.

A hörcsögöt naponta egyszer érdemes megetetni. Nem eszik túl sokat, viszont van egy olyan tulajdonsága, hogy szereti elrejteni és gyűjtögetni az ételt. Sokszor elrejti őket a forgácsba, vagy a pofazacskójába. Úgyhogy ne tévesszen meg az üres tányér! A hörcsög elsősorban magvakat eszik, de valójában mindenevő.

Viszont többnyire magvakkal érdemes etetni és abból is kis mennyiségben. Édességet, vagy bármilyen cukrozott ételt, legyen az müzli is, viszont szigorúan tilos adni neki, mert komoly baja is lehet tőle.

Ne felejtsük el a vizet sem, amit egy rácsra rögzíthető tartályban érdemes neki adni, mert azt legalább nem borítja fel. A vizet naponta, vagy két naponta cseréljük.

Mivel a hörcsög éjszakai állat, ezért szem előtt kell tartani, hogy a nappalokat szereti átaludni és ha felébresztjük az álmából, nem lesz valami jó kedvében. Éjszaka viszont életre kel, úgyhogy aki esetleg a hálószobájában szeretné tartani a hörcsögöt, fel kell készülnie arra, hogy egész este hajtani fogja a mókuskereket.

Ha esetleg felébresztjük őket, amikor alszanak, olyankor előfordul, hogy harapós kedvükben vannak, úgyhogy ilyenkor jobb őket békén hagyni. Onnan lehet tudni, hogy nincs jó hangulatban a hörcsögünk, ha folyamatos, morgós hangot ad ki, ami leginkább ahhoz hasonlít, mintha rágcsálna valamit.

Mindent összevetve a hörcsög nagyon barátságos és szerethető állat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

21/2006. (V. 15.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

exogén hatás

külső, a környezetből jövő hatás; elsődlegesen az anyagcserében, másodlagosan alaktani... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos