Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám tavasszal?

Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Március vége felé járva hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a tavasz nem egyenlő a tél végleges befejeztével. A nappalok melegek és napsütésesek, de az éjszakák és a hajnalok még mindig tartogathatnak meglepetéseket, mint a fagyok. Ezek a késői fagyok komoly károkat okozhatnak a gyümölcsfákban, ha nem figyelünk oda.

gyümölcsfa elfagyása

Levelek és rügyek állapota

Az egyik legnyilvánvalóbb jel, ami fagykárra utal, a fa leveleinek és rügyeinek állapota. Ha a levelek megfeketedtek, barnásak lettek, vagy éppen fonnyadtak, az a fának a hideggel szembeni küzdelmét jelzi. A fagykár által érintett levelek elveszítik élettartó képességüket, nem képesek fotoszintetizálni, ami a fa egészségére és növekedési képességére nézve komoly problémát jelent. Hasonlóképpen, ha a rügyek elfeketednek vagy károsodnak, az arra utal, hogy a fa nem fog virágozni vagy termést hozni az adott évben.

A kéreg hőmérséklete

Egy kevésbé közismert módszer a fagykár felismerésére a fa kérgének megérintése. Ha a kéreg hidegebbnek tűnik a környező levegőnél, az jelzi, hogy a fa nem képes megfelelően szabályozni a hőmérsékletét, ami fagykárra utalhat. Ez különösen a napos, de hideg reggeleken lehet észrevehető, amikor a levegő már melegszik, de a fa még mindig a hideg éjszakai hőmérséklet hatását szenvedi.

A kéregbe vágás

Ha további bizonyítékot szeretnénk a fagykár meglétére, végezhetünk egy egyszerű vizsgálatot a kéreg alatti szöveteken. Egy éles késsel óvatosan vágjunk be a kéregbe egy kis területen, hogy megvizsgálhassuk a fa alatti szövetek színét. Egészséges fák esetén ez a szövet zöld vagy fehér színű, élettel teli. Ha viszont a kéreg alatti szövetek barnák vagy feketék, az a fának a sejtjeinek elhalását jelzi, ami szintén fagykárra utal.

Mit tehetünk?

Ha fagykárt észlelünk a gyümölcsfánkon, fontos, hogy ne siessünk azonnal metszeni vagy eltávolítani az érintett részeket. Várjuk meg, amíg a fa teljesen feléled a télből, és megkezdi a növekedést. Gyakran előfordul, hogy a fák maguktól regenerálódnak, és új hajtásokat növesztenek a károsodott területeken. A fának ebben az időszakban különösen nagy szüksége van a megfelelő öntözésre és tápanyag-ellátásra, hogy erősíthesse az immunrendszerét és segítse a regenerálódást. A súlyosan károsodott részeket, amelyek nem mutatnak életjeleket, óvatosan távolítsuk el, hogy ne legyenek terhére a fa növekedésének.

Tippek a késői fagyok elleni védekezéshez:

•    Ültessünk fagytűrő fajtákat: Számos gyümölcsfajta létezik, amelyek jobban ellenállnak a fagynak.
•    Válasszunk védett helyet a fák ültetéséhez: A ház déli oldalán vagy egy szélvédett sarokban ültetett fák kevésbé vannak kitéve a fagynak.
•    Takarjuk le a fákat a fagyos éjszakákon: Takarófólia vagy rongy használható a fák védelmére a fagytól.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

2024-04-03

5+1 növény, amit meg kell metszeni áprilisban

Metszésre fel: ezeket a növényeket meg kell metszened áprilisban, ha azt akarod, hogy virágozzanak és termést hozzanak, mutatjuk a tippeket, ezekre figyelj!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

húspép

baromfiipari melléktermék, amely főként az emberi fogyasztásra alkalmatlan bélrészekből stb.... Tovább

állatok

aktív mozgásra (hely- v. helyzetváltoztatás) képes,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert