A homoki prérifű mindennel végez - mutatom, mire számíthatsz vele kapcsolatban

Kiirthatatlan növényfaj jelent meg, ami mindennel végez

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mindent képes kivégezni a homoki prérifű

A homoki prérifűvel kapcsolatos problémák

Az első, egyben legkomolyabb probléma az a homoki prérifűvel kapcsolatban, hogy mindent elpusztít maga körül. Ez a faj is az allelopatikus növények közé tartozik, bővebben ezekről a növényekről korábbi cikkünkben olvashattok ide kattintva.

Röviden annyit elmondok az allelopatikus növényekről, hogy olyan kémiai anyagokat juttatnak a környezetükbe, amik a fajtatársaikra hatástalanok, azonban minden egyéb növényre nézve végzetesek lehetnek, egyesek gátolják a növekedést, mások a magok csírázóképességét akadályozzák. Egy szó, mint száz, a homoki prérifű, hasonlóan a többi allelopatikus növényhez, a talajba juttatja azt a mérget, amellyel végez a vetélytársakkal, nem marad semmi más rajta kívül. 

A homoki prérifű magbankot hoz létre

Elég egyetlen egy homoki prérifű ahhoz, hogy több ezer mag keletkezzen, ezek pedig lehullva csíraképesek, azonban nyugalmi állapotban évekig képesek várakozni, leginkább a talaj felső 5-10 centiméteres rétegében.

Fejlődésnek csak abban az esetben indulnak, ha az optimális fejlődéshez adottak a feltéteket, mondjuk akkor, ha megszűnik más növények vagy az avar árnyékolása. A probléma az, hogy elképesztő mennyiségekre kell gondolni, négyzetméterenként akár 50-100 000 mag is várhat a sorára a talaj felső rétegében. Ezzel a magbankkal hosszútávra tervez a növény, ugyanis így hosszú évekre képes biztosítani a faj fennmaradását. 

Kevés a védekezési lehetőség a homoki prérifű ellen

Még a kézzel való kihúzás sem hoz eredményt ellene, mivel a következő évben minimum ugyanannyi sarjad majd helyette, és ezt sűrű magbank jelenlétében utánpótlás nélkül is képes produkálni legalább 10-15 éven keresztül. A homoki parlagfű kiválóan bírja a szárazságot, a taposást, mindenhez képes alkalmazkodni, ráadásul még a legelő állatok sem eszik meg. Sajnos elég a komolyabb mértékű invázióhoz az, hogy néhány, milliméternél is kisebb mag földet érjen. Reméljük, azért Magyarországon nem lesz jellemző a növény elterjedése.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-12

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az elmúlt években az extrém hőség és hőhullámok kihívás elé állítják a mezőgazdaságot is.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Egy nyaralás Balatonfüreden és az agrármunkák összehangolása

Egy nyaralás Balatonfüreden az agráriumban dolgozók számára is különleges élmény. A város lehetővé teszi programjaival és környezetével, hogy fantasztikus napokat töltsenek el itt.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zárt tenyészet

olyan tenyésztési forma, amely huzamosabb ideig nem vesz igénybe idegen tenyészállatot. s... Tovább

PR37K85 (X0991 V)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A kalászkapelyva nem,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert Mezőgazdaság