A homeopátia alkalmazásának lehetőségei az állatgyógyászatban.

A homeopátia alkalmazásának lehetőségei az állatgyógyászatban.

Dr. Kranjec Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A homeopátia alapelve már legalább 2500 éve ismeretes, ugyanis kb. ennyi ideje annak, hogy Hippokratész görög orvos, "az orvostudomány atyja" először említette. Gyakorlati gyógyító módszerként azonban csak kb. 200 éve alkalmazzák. Samuel Hahnemann német orvos és gyógyszerész fedezte fel újra a homeopátia elveit és törvényeit. Méltán tekintik őt a modern homeopátia megalapozójának.
A homeopátia alkalmazásának lehetőségei az állatgyógyászatban.
A homeopátia alapelve már legalább 2500 éve ismeretes, ugyanis kb. ennyi ideje annak, hogy Hippokratész görög orvos, "az orvostudomány atyja" először említette. Gyakorlati gyógyító módszerként azonban csak kb. 200 éve alkalmazzák. Samuel Hahnemann német orvos és gyógyszerész fedezte fel újra a homeopátia elveit és törvényeit. Méltán tekintik őt a modern homeopátia megalapozójának.
Hahnemann felfedezését közvetett módon igazolta. Évekkel később, hogy maláriából felgyógyulva a kinin, azaz a kínafa kérgéből nyert kivonatról szóló művet olvasott, elfogadhatatlannak tartotta annak hatására vonatkozó magyarázatot. Hahnemann úgy vélte, a kínafa a hőmérséklet csökkentése révén javítja a maláriás beteg állapotát. Önmagán kísérletezve nagy mennyiségű kinint vett be, és azt várta, hogy testhőmérséklete lehűl. (Hahnemann korában még nem tudták, hogy a lázcsillapítók a normális testhőmérsékletet nem csökkentik.) Ezzel szemben váltóláza alakult ki. Ekkor jött a felismerése: a kinin kis adagja gyógyítja a váltólázban szenvedő maláriás beteget, nagy adagja pedig váltólázat vált ki. Hahnemann ez alapján állította fel a homeopátia alapelvét, azaz a hasonlóság törvényét: "hasonló a hasonlótól gyógyul". Valamely szer, amely nagy adagban egy betegség tüneteit váltja ki, ugyanezen szer kis adagja gyógyítja ezt a betegséget. A homeopátia tehát a hasonlóság (simile) elvét alkalmazza, vagyis azonos hatású szert használ a betegségek leküzdésében. Ez az elv éppen ellentétes a közismert orvoslással, az allopátiával, amely ellentétesen ható szerek alkalmazásával gyógyít.
Amit fontos tudni: a klasszikus homeopátiában előfordulhat, hogy öt különböző embert, ugyanazon betegség esetén, esetleg öt különböző homeopátiás szerrel kezelnek. A gyógyítás megkezdését mintegy kétórás beszélgetés előzi meg, melyben a homeopata orvos teljesen feltérképezi a páciens testi, lelki állapotát. Ezután alapos elemzésbe kezd, amelynek során megkeresi azt a szert, ami az adott beteg tüneteire legjobban illik.
A homeopátiás szerek alapanyagai természetes anyagok: növények, állatok, állati testrészek és ásványi anyagok. Tejcukorban való elkeveréssel illetve alkoholban való lépésenkénti hígítással egyre hígabb keveréket illetve oldatot hoznak létre. Hihetetlen, de így van: minél nagyobb a hígítás, a szer annál hatékonyabb.
A homeopátia regulációs terápia. A homeopátiás gyógyszerek által a szervezettel közölt információ hatására a szervezetben meglévő - csak valamilyen okból gátolt - "öngyógyító mechanizmusok" lépnek működésbe. Ilyen öngyógyító mechanizmus például az immunrendszer, amely bizonyos fertőző ágensek által okozott megbetegedéseket hivatott legyőzni, megelőzni. De a szervezet bizonyítottan rendelkezik például saját fájdalomcsillapító, lázcsillapító, görcsoldó mechanizmusokkal is.
Az orvoslás szabályainak betartása mellett alkalmazva a homeopátiának mellékhatása nincs, így veszély nélkül alkalmazható állatokon, embereken, terhes és szoptatós anyáknál, gyermekeknél és időseknél egyaránt.
Az állatorvosi homeopátia jelentősége
Az állatorvosi homeopátia alkalmazásának jelentősége a közeljövőben Magyarországon is felértékelődik. Ez szoros összefüggésben áll az Európai Uniós csatlakozással. A nyugat-európai országokban ugyanis az állatorvosi homeopátiának több évtizedes története van. Az egyre szigorúbb élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi szabályozások már korábban megkövetelték a termelőktől, a maradékanyagoktól mentes, magas minőségi színvonalú élelmiszer előállítását, a környezetvédő és állatvédelmi szervezetek pedig a "természethez közeli" állattenyésztési, állattartási módszerek bevezetését.
Nagy gazdasági kárt okozó idült, sok esetben szubklinikai (látható tünetekben meg nem nyilvánuló) megbetegedésekkel szemben (pl. magas szomatikus sejtszámú tej, sertések cirkovírusos megbetegedése) nem minden esetben lehet felvenni a harcot az allopátia jelenleg ismert eszközeivel. Emellett az állatok tartásával, takarmányozásával összefüggő, technológiai hiányosságokból fakadó kóros állapotok kiküszöbölése (pl. fejőgép állapota, takarmány minősége) egyszerűen technikai, munkaszervezési, de sok esetben anyagi okok miatt nem kivitelezhetőek. Ez esetben, más lehetőség hiányában, az állatok általános ellenálló-képességének, az állat szervezeti szilárdságának fokozása marad az állatorvos eszköze. Az egyik ilyen módszer a homeopátia, amely ráadásul élelmezés-egészségügyi szempontból sem aggályos, azaz nem kell számolni a kezelést követően várakozási idővel, sőt egy út lehet a természetes, "zöld" állattenyésztés irányába.
Az állatorvosi homeopátia jellegzetességei
A homeopátia az állategészségügynek csak egy lehetséges eszköze. Napjainkban kétségtelenül helyet követel magának, de ezt a helyet, jól kell megtalálni! Szintén figyelembe kell tartani azt az alapelvet, hogy homeopátiát az állatorvos csak biztos diagnózis ismeretében alkalmazhat.
Könnyen belátható, hogy az állatgyógyászatban meglehetősen nehezen kivitelezhető egy kb. két órát igénybe vevő elbeszélgetés, különös tekintettel a csoportosan tartott haszonállatokra. Nagylétszámú állattartó telepek esetében, ahol köztudottan az allopátiás szerek (pl. antibiotikumos tőgyinfúziók, takarmány-kiegészítők) hatékonysága esetében is, telepek között jelentős különbségek vannak, a homeopátia hatékonysága is telepről telepre változhat. Szintén egyértelmű tény, hogy például egy súlyos, heveny életveszélyes állapot (pl. erős vérzés), vagy sebészi beavatkozást igénylő heveny megbetegedés (pl. csonttörés) gyógyítására nem a homeopátiára kell gondolni elsőként. Ugyanakkor kiegészítő kezelésként, a tünetek enyhítésére (fájdalom-, láz csillapítására, hegesedés-, hámosodás elősegítésére stb.), illetve idült betegségek esetén, az általános ellenálló-képesség fokozására egy hosszú időn át, mellékhatások nélkül alkalmazható módszer. Mindezeket azért célszerű megfontolni, hogy megelőzzük a gyógymóddal kapcsolatos esetleges csalódásokat.
Az állatorvosi homeopátia speciális eszközei
Különösen a csoportosan tartott gazdasági haszonállatok esetében nehéz a homeopátia, humán gyakorlatban kialakított, gyógyítási elveinek lineáris leképezése. Emellett, a módszer tulajdonságainak ismeretében, annak hatékonysága sem biztosítható megfelelően. Ennek kiküszöbölésére fejlesztették ki a kombinált készítményeket, amelyek a klasszikus mono (egy homeopátiás komponenst tartalmazó) készítmények nehezebb adagolhatóságát ellensúlyozzák. Ilyenek a Franz-Ziegler GmbH. (Németország) által kikísérletezett, és Magyarországon egyelőre egyedüli, kifejezetten állatgyógyászati felhasználásra szánt ún. logoplex® készítmények. Ezek rendszerint bizonyos kórképek kezelésére alkalmas komponensek keverékei. A készítmények elnevezése rendszerint az adott tünetcsoport kezelésére utal, így például Hepar-, Trauma-, Viru-, Broncho-, Spasmo logoplex®. Az alkalmazás során, az adott kórképben szenvedő, illetve adott tüneteket mutató állatok csoportját úgymond egy "sörétes puskával" kezeljük. Az állatcsoport egyedeinek egy jelentős hányadát a "sörétgolyók eltalálják" és a terápia eredményes lesz. Egyes állatokat azok csak megsebeznek, míg másokat el sem találnak, de ez nincsen másképp az egyéb gyógymódok, tömegkezelés során való alkalmazásával sem. (Itt merülhet fel a kérdés, hogy adott kóroki tényező ellen, adott gyógykezelési mód alkalmazása miért nem ad 100%-os eredményt egy állatcsoport kezelése alkalmával. Talán ha elgondolkozunk azon, hogy milyen az állatcsoport egyes egyedeinek általános konstitúciója, szervezeti szilárdsága, illetve a kezelés pillanatában az aktuális állapota, azaz a kezelésre való reakciókészsége, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy az korántsem egységes. Így talán könnyebben belátható, hogy a terápiának, az állatok állapotának rendezése irányából való megtervezése több sikerrel kecsegtetheti az állatorvost, mintha az csakis a kóroki tényező irányából történne. Azaz a szervezet saját "öngyógyító mechanizmusát" mindenképpen célszerű minél jobb működésre serkenteni.)
A 200 éves homeopátia az egész világon ismert és egyre elismertebb gyógymód. Szinte egész Európában, az amerikai kontinens számos országában, Dél- és Dél-kelet Ázsiában, valamint az afrikai országokban is alkalmazzák. Hazánkra is vonatkozó jelentőségét az Európai Unió határozata mutatja az Európai Homeopátiás Gyógyszerkönyv kiadásáról és az Európai Gyógyszerkönyvi Bizottság létrehozásáról, amelybe valamennyi európai állam - így Magyarország is - meghívást kapott. De mindezeken túl, hazánk versenyképességének biztosítása szempontjából is elengedhetetlen, a világpiacon konkurenciát jelentő országokban széles körben elterjedt homeopátiának, az egyéb hasonló módszerek mellett történő meghonosítása, a hétköznapi életben való rendszeres alkalmazása.

Felhasznált irodalom: www.homeopata.hu, www.medicuspartner.hu

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

beltenyésztés (rokontenyésztés)

nem egészen közeli rokonok párosítása. Többnyire leromlással (beltenyésztéses leromlás)... Tovább

fagyvédelem baktériummal

külföldön —>génsebészeti beavatkozással változtatták meg a Pseudomonas syringae... Tovább

Tovább a lexikonra