Nem csak kertedre, hanem rád is veszélyt jelent a most feltűnt rovar - Így védekezz ellene!

hirdetes

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
A hólyaghúzófélék elleni védekezési módok

Hogyan védekezz a hólyaghúzó bogarak ellen

A lyaghúzó bogarak petéinek és lárváinak azonosítása rendkívül nehéz feladat, ezért a legtöbb védekezési módszer már a kifejlett, felnőtt példányok ellen irányul, amelyeket sokkal könnyebb felismerni. A legegyszerűbb dolgod akkor lesz belük, ha csapatostól találsz rájuk növényeiden.

Összegyűjtés kézzel

A leghatékonyabb módszer kézzel összeszedni a lyaghúzó bogarakat növényeidről. Természetesen ehhez jó minőségű, biztonságos védőkesztyűre lesz szükséged a már emlegetett méreganyagok miatt. A rovarokat könnyedén megfoghatod és összenyomhatod, majd egy műanyag zacskóba hajíthatod kertedben. Fontos, hogy eközben ne nyúlj arcodhoz és bőröd más részeihez a kesztyűs kezeddel. A lezárt zacskót és a kesztyűket ez után biztonságos módon távolítsd el.

Vizes vödör

Egy másik opció egy vödör vízbe lökni a bogarakat növényeidről. Ez nem éppen kíméletes megoldás, ugyanis meglehetősen sokáig szenvednek, míg meg nem fulladnak. Sokkal gyorsabban végezhetsz velük, ha egy ollóval gyorsan levágod a fejüket, miután a vízbe pottyantak. Végül a maradványaikat leöntheted a WC-be. Fontos észben tartani, hogy ha megzavarod a növényt, amin épp pihennek, akkor a lyaghúzók hajlamosak a földre pottyanni, ahonnan nehezebb felszedegetni őket. Érdemes tehát naponta rendszeresen visszatérni palántáidhoz, hogy több körben végül minél többet tudj kiiktatni ezekből a rovarokból.

hirdetes

Csapdanövények

Egyesek szerint a hólyaghúzó bogarak kifejezetten kedvelik az olyan virágokat, mint az orvosi körömvirágot és az amarántot. Mások azonban inkább a görögszénára esküsznek, így ez hatékony csapdanövény lehet a kertedet megtámadó hólyaghúzók számára. Érdemes úgy időzíteni a görögszéna ültetését, hogy kifejezetten a hólyaghúzók párzási időszakában virágozzon.

hirdetes

Idővel persze kitapasztalod majd, hogy a környékeden élő hólyaghúzók mely növényeket preferálják, még akkor is, ha nagyobb a választékuk. Ezek mind „csapdák” lehetnek számukra, legalább is olyan értelemben, hogy magukhoz csalogatják a rovarokat, így azok nem más, fontosabb növényeidben tesznek majd kárt. Ezekről a növényekről aztán könnyedén begyűjtheted őket.

Rovarirtók

Nem feltétlenül muszáj persze csapdákat ültetni nekik, hiszen az egybegyűlő hólyaghúzó bogarakat könnyedén kiirthatod akár kézzel, akár valamilyen természetes rovarirtó szerrel. Fontos azonban ügyelni rá, hogy az elpusztult rovarokat eltávolítsd növényeidről, nehogy azokkal együtt betakarítsd őket.

Guri Creations képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2018-08-16

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Bemutatjuk a csodálatosan szép kínai kerteket, cikkünkben megtudhatod, mi szükséges ahhoz, hogy létrehozz egy mutatós kínai kertet! Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a kínai kertekről!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

További cikkek ebben a témában


foszfátmegkötődés

a talajba került, könnyen oldódó foszfortrágyák fokozatosan átalakulnak oldhatatlan... Tovább

napraforgó-betakarító adapter

vágószerkezet, amely a napraforgó-betakarítást gabonakombájnra szerelve végzi. Az adapter... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Házi kert kert Növényvédelem oktatás