Nem csak kertedre, hanem rád is veszélyt jelent a most feltűnt rovar - Így védekezz ellene!

hirdetes

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A hólyaghúzófélék elleni védekezési módok

A hólyaghúzó bogarak életciklusa

Mivel több mint 2,5 ezer fajtájukat ismerjük, nem meglepő, hogy jelentős eltéréseket figyelhetünk meg a különböző hólyaghúzófélék életciklusai között. Ennek ellenére a legtöbb kertben fellelhető hólyaghúzó általában 3-5 hónapig él, megfelelő körülmények között pedig akár egy egész évig is megmaradhatnak.

Az éghajlat szerepe

A hólyaghúzók melegkedvelő rovarok. A növekedési időszakban ugyan hajlamosak néha északabbra költözni, de általánosságban az év melegebb szakaszában aktívak. Különösen meleg éghajlatú területeken évente akár több generációnyi hólyaghúzó bogár is kifejlődhet. Kevésbé meleg éghajlatokon (például hazánkban) csak egy generációra lehet számítani évente.

Áttelelés

A hólyaghúzó bogarak általában a talajban, vagy a kavicsok illetve szemét alatt telelnek át. Ezt az időszakot általában csak fiatal korukban képesek túlélni. A csíkos hólyaghúzó bogarakról például úgy tartják, hogy a hatodik lárvaállapotuk alatt teszik ezt. A lárvaállapotok a rovarok fejlődésének azon részei, amelyek során vedléssel egyre érettebb szakaszokba lépnek át.

hirdetes

Bebábozódásuk előtt ezek a rovarok képesek szinte teljesen leállítani légzésüket, hogy lelassítsák a növekedésüket. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a hideg idő beköszöntével afféle téli álomba merüljenek, amíg tavasszal meg nem érkezik az enyhülés. Ahogy aztán a tél végével az idő melegedni kezd, légzésük és fejlődésük visszaáll az eredeti tempóba, és további lárvaállapotokon mennek majd keresztül, mielőtt bebábozódnának és végül kikelnének. Mivel életciklusuknak számos fejlődési szakasza van, a hólyaghúzó bogarakat nehéz azonosítani, mielőtt elérnék teljesen kifejlett állapotukat.

Szaporodás

A kifejlett hólyaghúzó bogarak csoportosan párzanak, ezért mindössze néhány palántán számos ilyen rovart is találhatsz kertedben egy időben. A nőstények a talajba rakják le petéiket, egyszerre akár 50-300 darabot is. A hőmérséklet függvényében ezek a peték 2-4 héten belül kelnek majd ki.

hirdetes

Lárvaszakaszok

Miután kikeltek a petékből, a lárvák azonnal táplálékot kezdenek el keresni maguknak. Egyesek szöcskepeték után kutatnak, de előfordulhat az is, hogy belemásznak a növényeik virágaiba, és ott várják, hogy rákapaszkodhassanak más rovarokra, amelyek remélhetőleg más táplálékforrásokhoz röpítik majd őket. Egyes lárvák például a méheken potyautaznak, és a méhek lárváit támadhatják meg, miután célba érnek. A lárvák több szakaszban fejlődnek, míg végül be nem bábozódnak és ki nem kelnek, mint kifejlett hólyaghúzó bogarak. Ezt követően az életciklus újra kezdetét veszi.

Bishnu Sarangi képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben mindent elmondok, mivel segíthetsz a méheken!

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Animal-Save Állatmentõ Szolgálat

Állatvédõ szervezet Állatmentés, állatbefogás. Típus: állatotthon, menhely Adószám:... Tovább

gyöngykór

a gümőkór egyik jellegzetes megnyilvánulása, amikor a savóshártyákon gümők halmazai alakulnak ki. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Házi kert kert Növényvédelem oktatás