Hogyan gondozzam a holdvirágat? Ismerd meg Te is ezt az esti szépséget

hirdetes

Az esték szépsége – ismerd meg Te is a holdvirágot

TK, SFV, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Holdvirág

A melegség és fény ugyanis arra ösztönzi ezeket a növényeket, hogy vékony, zöld indáikkal képesek legyenek gyorsan fejlődni, kúszni, s bármit körül tudjanak ölelni, ami az útjukba kerül. Rendkívül gyorsan képesek elérni a 15 métert is akár a számukra megfelelő környezetben, ezért is célszerű, érdemes ültetésükkor egy rácsot, vagy bármilyen támaszt nyújtani nekik a mászáshoz.


Cserépben való nevelésük is egyébként lehetséges, amennyiben egy teraszon szeretnéd élvezni látványát. Bár nem fejleszt magának a növény annyi szárat, illetve rengeteg levelet, mintha szabadföldbe ültetnénk, mégis, ha begyökerezik megfelelően, akkor képes lehet hamarabb virágozni, még a szezon elején. A különbség viszont az, hogy ilyenkor a sok inda, illetve levél hiányában a virágzása is másképp mutatkozik meg.

hirdetes


A holdvirágok inkább a nedves talajt részesítik előnyben, s a teljes napon képesek gyorsan elhervadni, amennyiben nincsen állandó vízkészletük. Viszont, ha megtörténik a hervadás, amint elegendő mennyiségű vízhez jutnak rövid időn belül, szinte azonnal helyrejönnek. 


A rendszeres trágyázás is fontos, főleg, ha cserépben neveljük növényünket. Ehhez érdemes elkerülni a nitrogénban gazdag trágyákat, mert azok bár több levelet fognak eredményezni, de annál kevesebb virágot, szegényesebb virágzást. Válassz olyan fajtát, aminek magas a foszfortartalma.


Ajánlatos egyébként a holdvirágot más kúszónövények társaságában ültetni, mint például a hajnalkáéval, vagy a trombitafolyondáréval, hiszen így virágzásuk felváltva fog megtörténni. 

hirdetes


Habár az olyan területeken, ahol a tél enyhébb, nincsenek nagyobb fagyok, a holdvirágot évelőként kezelik, mégis inkább egyévesnek tekintik, és minden évben újra ültetik. A melegebb éghajlaton képes saját magát újra vetni, így, ha nem szeretnéd, hogy ez megtörténjen, akkor érdemes kiirtanod. Arra viszont fokozottan figyelj oda, hogy magjai mérgezőek amennyiben szájba kerülnek, így érdemes azokat távol tartani mind a gyermekektől, mind a háziállatoktól. 

Te ismerted ezt az este virágzó szépséget?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-21

Tulipánláz a Dunakanyarban: 70.000 tulipán közül válogathatsz

A Dunakanyar ismét vár minket áprilistól 70.000 tulipánnal, jácinttal és nárcisszal, menj el te is családoddal vagy pároddal és élvezzétek a természetet!

2024-02-20

Így metszd meg a szőlődet február végén egy kertész szerint

Szőlő metszése: mikor és hogyan kell elvégeznünk? Kertészünk cikkében felvilágosít minket ezekről a kérdésekről és elmagyarázza, hogyan érdemes elvégezni!

2024-02-20

Elképesztően egészséges: ezért érdemes neked is virágport fogyasztanod

Virágpor fogyasztása: ezért érdemes neked is elkezdened a virágport fogyasztását, mutatjuk a legjobb tippeket, hogyan érdemes fogyasztani és miért pontosan!

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-21

Mit tegyek, ha zsonganak a méhek a kertemben? – a méhész válaszol

A méhek megjelentek a kertedben? Ez azt jelenti tavaszodik, cseppet se félj, Boros Tibor méhész szakértőnk elhozta a legfontosabb tippeket, tudd meg te is ezeket!

2024-02-02

Ezek a legegyszerűbben gondozható tavaszi virágok

Ezek a legegyszerűbben gondozható tavaszi virágok, amivel garantáltan nem gyűlik meg neked sem a bajod idén tavasszal. Kertészek ajánlják kezdőknek is!

2024-02-12

Cseresznyevirágzás Budán - az egyik legjobb tavaszi program

A japáncseresznye Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része, virágzása az év legnagyobb eseményének számít. Budán is lesz cseresznyevirágzás esemény!

2024-02-06

Csak „Csodarét”-ként emlegetik a helyet, ahol hatvanezer egyhajúvirág nyílik ki

A most bemutatott hely még éppen hazánkon belül található, de annyira szép, hogy még a határt is érdemes lenne átlépni miatta! Több ezer különleges virág!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mezõkövesdi Földhivatal

Földhivatal Postacím: 3401. Pf. 29. Cím: Mezõkövesd Egri út 1. 3400 Magyarország ... Tovább

lép

1. (anat.) A hasüregben a gyomor nagy görbületén, a bal bordaív síkjában helyeződő... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek