Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

hirdetes

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

ZH
Ezért szaglászik a kutya

Miért szagol a kutya az ember lába közé?


Ismerős lehet a helyzet amikor a kutya a másik kutya fenekét szagolja ismerkedésükkor, ugyanez a helyzet, amikor az ember intim területét kezdi szagolgatni, ugyanis így szerez információt a személyről. A nemi szervek környékén sokféle szagmirigy található, így logikusnak tűnhet, hogy a kutya ezen a tájékon szaglásszon, hogy mindent megtudjon rólunk. Amennyiben összetettebb szaggal rendelkező személy van jelen, akkor a kutyus különösen kíváncsi lehet. Ez történhet akkor, ha az egyén nem régiben közösült, vagy menstruál, vagy terhes, esetleg nemrégiben szült. Számunkra ez lehet, hogy furcsa, de a kutyus csak szeretne minél többet megtudni rólunk. 


Az ivaros kan kutyák szeretnek leginkább szaglászni, mivel tudni akarják, hogy a szuka éppen ovulál vagy vemhes-e. A legtöbb emlősnek van egy úgynevezett apokrin mirigye, így van ez az embernél is, így esetünkben ezek a mirigyek a naljban és a nemi szervek környékén helyezkednek el. Mivel a kutya általában maximum a nemi szervünkig ér fel, így egyértelmű, hogy ezt a helyet veszi célzásnak információ szerzés gyanánt. Ezt leginkább a kimondottan jó szaglású ebeknél figyelhetjük meg, mint például a vérebeknél, basset houndok és beagle-k esetében.

hirdetes

Szabad-e engedni, hogy a kutya a lábak közé szagoljon?


A gazdik általában kellemetlen helyzetbe kerülnek, csak úgy, mint a vendég amikor a kutya az intim területeken kezd el szaglászni, ezért sokszor igyekeznek elkerülni ezeket a helyzeteket. A vélemények arról, hogy hagyjuk-e ezt a viselkedést az állatnak vagy sem igencsak megoszlóak, de a legtöbb szakértő szerint egy kis szaglászás miatt nem kell aggódni. Ha ez a szaglászás már komolyabban felmerül és senkit nem hagy nyugodni a kutyus akkor azonban érdemes beavatkozni. Amíg a négylábú barátaink számára természetes, hogy lábunk közé szagolnak, addig egy kis erőfeszítésünkbe kerülhet megtanítani, hogy ez az embereknél nem így van. De hogyan is tudjuk megtanítani rá a kutyát, hogy ezt ne csinálja?

kutyaszaglás

Így szoktasd le róla a kutyát


A tolakodó szagolgatás megszüntetésére az egyik jól bevált módszer, ha engedelmességi tréninget végzel a kedvenceden. Ezt úgy tudod kivitelezni, hogy pórázt teszel a kutyára, amikor a vendégek megérkeznek, kiadod a parancsot, hogy üljön le vagy maradjon egyhelyben, amíg el nem engeded. Sok gyakorlás után végül megérti majd, hogy ne támadja le az új embereket és a privát szféráikat. Légy türelmes, mert sok időbe és gyakorlásba telhet, de ha nagyon zavar ez a viselkedés, akkor mindenképp megéri alkalmaznod ezt az engedelmességi tréninget.

hirdetes


A második megoldás az lehet, hogy amikor a vendég belép az otthonodba, akkor először az öklét nyújtsa az állat felé, hogy azt jól meg tudja szimatolni. Ez a trükk egyszerűen elterelheti a kutyus figyelmét az intim tájékon lévő szagmirigyekről és mégis kap egy területet, ahonnan információt gyűjthet be.

A legfontosabb, hogy ne feledd a kutyák orruk segítségével ismerik fel a legjobban a világot, így bármilyen kínos helyzetbe is hoz, azért nem hibáztatható, hiszen csak ismerkedik az újonnan begyűjtött információkkal.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-08

Kardszárnyú delfinek támadtak meg és süllyesztettek el egy egész hajót

Hiába, a tenger nagyon veszélyes! Egy egész hajót süllyesztettek el kardszárnyú delfinek, azaz gyilkos bálnák, szerencsére a rajta utazók megmenekültek!

2022-03-07

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

Vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2022-08-08

Jártál már a magyar sík vidéken? Rengeteg programmal vár a pásztorok földje, a Hortobágy!

Tudtad, hogy az ország első nemzeti parkja a Hortobágyi Nemzeti Park volt? Gazdag programkínálattal találkozhatunk, ahol mindenki megtalálhatja a megfelelőt!

2022-02-09

Mini tehenek, mini szarvasmarhák - bizony, ők is léteznek!

Napjainkban a kutyák és a macskák mellett egyre inkább népszerűbb az olyan állatok tartása is, mint a mini malacok, lovak vagy szarvasmarhák, tehenek.

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

További cikkek ebben a témában


tarló

A növényállomány betakarítása uttán szár- és tőcsonkokkal visszamaradó termőhely. Tovább

humifikáció (humuszképződés)

a talajba jutott elhalt növényi részeket a talajbaktériumok és gombák enzimjeikkel elbontják,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek