Így élesztheted újjá a virágokat, hogy ha a nagy hő kárt okozott bennük

hirdetes

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

ZH

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket, hogy megmentsd őket. A lombozat leveleinek szélei vagy csúcsai törékenyek és barnák? Ha túl sokáig hagytad a növényeket kitéve a magas hőmérsékletnek, a levelek sárgák vagy fehérek lehetnek.

hőkár a kertben

A hőkár kezelése növényeinken


Vannak más okok is, amelyek miatt a levelek elhervadnak vagy elszíneződnek, de az égett leveleket nehéz kihagyni. Tudni fogod, hogy a növény megégett, ha csak a felső vagy szabadon lévő leveleket érinti. Kertészként valószínűleg tapasztaltad ezt egy-két növénynél. Pusztító, ha elveszítünk egy termést vagy növényt a hő által okozott károk miatt, de próbálj meg ne pánikba esni. Ez az útmutató végigvezet, hogyan lehet újraéleszteni a növényeket a hő által okozott károktól.

Mi okozza a hőkárt?


A hőkár leggyakrabban késő tavasszal és nyáron fordul elő, amikor a napsugarak a legmelegebbek. Ez a helyzet beltéri és kültéri növényekre egyaránt jellemző. Ahogy késő tavasszal növekszik a fény intenzitása, a napsugarak megégethetik azokat a szobanövényeket, amelyek a téli hónapokban ugyanazon a helyen voltak. 

hirdetes


A kültéri növények esetében a hőkár leggyakrabban akkor következik be, amikor a hőmérséklet a szezon elején megemelkedik. Fogékonyak lesznek azok a növények, amelyeknek nem volt lehetőségük elegendő levelet kiküldeni ahhoz, hogy árnyékot adjanak. A paradicsomnövények különösen hajlamosak a hőkárosodásra, ami befolyásolhatja gyümölcstermő képességüket. A beltéri növények szabadba hozatala anélkül, hogy először akklimatizálná őket, szintén hőkárokat okozhat.

hirdetes

Szükséges anyagok a hőkár kezelésére


A növények újraélesztése a hő okozta károktól nem nehéz feladat megfelelő felszereléssel. Az alábbiakban megtalálod a legszükségesebb eszközök listáját:

  • Kerti szövet, árnyékoló háló vagy ágynemű
  • Kötél vagy cipzár
  • Kerti karikák vagy PVC csövek (opcionális)
  • Mulcs

Lapozz a következő oldalra, ahol részletesen leírjuk, hogyan tudod megmenteni a növényeidet a hő okozta károktól! Nincs minden veszve, lapozz a következő oldalra!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

Nem virágzik a hortenziád? Valószínűleg nem nagy a probléma, csak nem a hajtási időszaknak megfelelően kezeled a növényed. Segítünk megtalálni a problémát!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

További cikkek ebben a témában


8/2006. (I. 27.) FVM-PM együttes rendelet

a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjérõl... Tovább

ló rinopneumonítisze (ló orr-, tüdőgyulladása, rhinopneumonitis)

herpeszvírus okozta, a felső légutak hurutjával (hurutos gyulladás), főként baktériumos... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem virág Zöldség