Nyári növényvédelem - így védd meg növényeidet a hőhullámokkal szemben

Hőhullámok a kertben – így védd növényeidet a nyári melegben!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokan már nagyon várják a nyári hőséget, azonban míg mi bármikor besétálhatunk kellemesen hűvös otthonunkba, addig a kerti növények könnyedén megsülhetnek a tűző napon. Ez persze komoly problémákat vethet fel, hiszen a legtöbb kerti növény rosszul viseli az extrém hőséget, aminek hatására vagy kevesebbet teremnek, vagy egész egyszerűen elpusztulnak. A napsütést viszont nem szabályozhatod és odakint nincs légkondicionáló – szóval mi a teendő? A következőkben néhány hasznos tippet olvashatsz arról, hogy hogyan védd meg növényeidet a nyári hőhullámok idején!

Növényvédelem nyáron

Miért jelentenek problémát a hőhullámok a növények számára?

A hőhullámok több ízben is veszélyt jelenthetnek kerted növényeire. Először is, a forróságok idején a talaj nedvességtartalma hamar elpárolog, amitől a növények hervadni kezdhetnek, vagy akár el is pusztulhatnak. A tűző nap továbbá megégetheti növényeidet, különösen akkor, ha az öntözés után megmaradt vízcseppek felerősítik a sugarait a leveleken (mintha csak apró nagyítók lennének). Sok növény továbbá a hőség hatására felmagozhat, mielőtt lenne időd leszüretelni őket. Szóval mi a teendő?

Növények védelme a nagy melegben - Használj talajtakarót

A talajtakarók egy nyirkos réteget képeznek a talaj felszínén, ami lelassítja a víz elpárolgását. Így növényeidet ritkábban kell majd öntöznöd egy-egy hőhullám során, és nem kell attól tartanod, hogy hamar kiszáradnának. A vizes talaj ráadásul hűvösebb is marad majd, ami külön előny a melegebb időkben.

Többféle talajtakaró közül válogathatsz, de ha hőhullámra készülsz, akkor érdemes valamilyen világosabb anyagot választani, mert azok verik vissza a legtöbb napfényt, tehát ezek hűtik a leghatékonyabban a talajt. A levágott fű például remek talajtakaró lehet, mert a fűszálak néhány nap alatt világosbarnává válnak, ami jól visszaveri a napfényt. Bokorágyásokba fakéregből készült talajtakarókat érdemes leteríteni.

Növények védelme a nagy melegben - Vidd növénytartóidat árnyékosabb helyre

A növénytartós kertészkedés egyik legnagyobb előnye, hogy ládáidat és cserepeidet bármikor átviheted máshová, például hogy ne tűzzön rájuk a nap. Erre fokozottan oda kell figyelned, mert a növénytartókban egyébként is gyorsabban szárad ki a talaj, mint a kerti ágyásokban, pláne még, ha a forró nap is szárítja.

Érdemes tehát a nyári hőség idejére árnyékosabb helyre vinni növényeidet, ahol védve lehetnek a déli napsütéstől. Ha erre nincs lehetőséged, akkor állíts fel melléjük valami állványt, amire ráteríthetsz valamilyen függönyt, ami felfogja a napfényt. Nem kell, hogy szép legyen, csak védje őket a sugaraktól. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Flämingsprofi

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

8/2007. (I. 31.) FVM rendelet

egyes növényvédõ szerek forgalmazásával, illetve felhasználásával kapcsolatban külföldön... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem