Hogyan komposztáljunk bent – hasznos tippek a lakáson belüli komposztáláshoz

hirdetes

Hogyan komposztáljunk bent – tippek a lakáson belüli komposztáláshoz

FO

Ha téged is érdekel, hogyan tudnál zöldebb és kevésbé pazarló életmódot folytatni, a komposztálás ötlete egy tökéletes megoldás lehet számodra is, hogy megbízható és hatékony módon szabadulj meg a szemetedtől. Komposztálót készíteni azért is jó, mert csökkenti az üvegházhatást és megakadályozza, hogy a szemét egy hulladéklerakóban végezze. Na de mi a helyzet akkor, ha nem nagyon van helyünk hova tenni egy komposztálót? Mutatjuk mi a megoldás.

Hogyan komposztáljunk bent – tippek a lakáson belüli komposztáláshoz kezdőknek

A komposztálót, vagyis a kupacot ahova a lebomló háztartási hulladékokat gyűjtjük, hagyományosan kintre tesszük a kertbe, valahova ahol nem sok vizet zavar. De mi a helyzet akkor, ha szeretnénk ugyan komposztálni otthon, de nem működik a kültéri megoldás, mivel nincs elég helyünk ahova rakhatnánk? Egyszerű: komposztálhatsz bent is!

Jó talán egy kicsit csaltunk azzal, hogy ilyen egyszerűnek mondtuk. Mivel ahhoz, hogy jól működjön a dolog az kell, hogy kitapasztaljuk az arányokat. Ha a mixtúra nem megfelelő, akkor a komposztod vizenyős és büdös lehet – amivel lényegesen könnyebb együtt élni, ha ez a valami nem a lakásunkban, hanem odakint van. Valamint annak is meg van az esélye, hogy egy csomó bogarat fog vonzani a komposztunk, ha a karbantartás nem megfelelő. Ezért nagyon fontos, hogy kitapasztaljuk és megfelelően kezeljük a beltéri komposztunkat, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

Gilisztahumusz

A leggyakoribb beltéri komposztálási módszer a nem túl jól hangzó, de annál hasznosabb gilisztahumusznak vagy féregkompozíciónak is nevezik. A férgek lebontják a szemetet és átalakítják azt tápanyagban gazdag földdé, amely alapvetően olyan, mint a piszok, de a kis giliszták mellékterméke, valami hihetetlen jó műtrágya. Íme néhány lépés az induláshoz.
 

Ne hagyd ki az elkészítésére vonatkozó tippeket! Olvass tovább!

Hogyan komposztáljunk bent – tippek a lakáson belüli komposztáláshoz kezdőknek

1.    Készítsd elő a komposztáló edényeket

A beltéri használatra tervezett gilisztahumusz tároló használatához két kb. 55 literes műanyag edényt kell beszereznünk. Az egyik tartály alsó részén ki kell fúrni 30 darab apró, fél centis lyukat, és 10 darab ugyanilyen méretűt a tároló edény oldalán körbe. Ragaszd össze a dobozokat úgy, hogy egymásba teszed őket, a kifúrt tartállyal befele. Ez a kétkamrás összeszerelés lehetővé teszi, hogy az extra folyadék biztonságosan kiszivároghasson a komposztból. Hozzá tartozik még, hogy ahhoz, hogy a komposzt ne legyen túlságosan nedves, a felesleges folyadékot az alsó rekeszből annyiszor kell kiüríteni, amennyiszer szükséges. Viszont szerencsére a folyadék tele van tápanyagokkal, így nyugodtan öntheted a kertedbe vagy a gyepedre, egyfajta bónusz trágyázásként.

hirdetes

2.    Töltsd meg a tárolódat

A komposztálási folyamat megkezdéséhez töltsd ki a lyukas edényedet "barnákkal" először. A földszínükről elnevezett barnák közé tartoznak az elhullott levelek, a fehérítetlen papír, a talajtakaró, a karton, a fenyőfák, a kéreg vagy a faforgács. Ezek az anyagok azért fontosak, és azért kell alulra tenni őket, mert az extra nedvességet kivonják a többi anyagból, így a tartály nem lesz túl nedves. Miután barna réteget elkészítettük, a következő rétegnek egy csésze talajnak kell lennie (ez lehet a kertből vagy egy meglévő cserepes növényből). Egészen olyan mint a sütés, nem igaz?

3.    Jöhetnek a giliszták

Miután hozzáadtuk a talajt az előbb említett barna réteghez, jöhetnek a férgek. Vásároljunk komposztáló férgeket. Nagyjából 1000 giliszta hetente majdnem 2 kilogramm hulladékot fogyaszthat el az új, beltéri kis otthonukban.

hirdetes

4.    Jöhetnek a zöldek

Ezután jöhetnek is a "zöldek", amelyek magukban foglalják a füvet, a kávézaccot, a tojáshéjat és a gyümölcsöt vagy a növényi eredetű hulladékokat. Amint hozzáadjuk a zöld hulladékokat, ugyanannyi mennyiségű barnát is tegyünk rá kétszer. Így az arányoknak valahogy úgy kell alakulniuk, hogy 1 rész zöldhöz 3 rész barna megy, de nem baj ha nem lesz tökéletes.

5.    Keverd meg jól

Keverjük össze a kész komposztot alaposan valamilyen eszközzel, vagy akár a saját kezünkkel. Erre a célra viszont mindenképp érdemes gumikesztyűt húzni, méghozzá a jobbik fajtából. Tisztára, mintha megint gyerekek lennénk!

6.    Szüretelés

Az egészséges és helyesen elkészített komposzt tartály úgy viselkedik, mint egy szivacs: magába szívja a nedvességet. Ezáltal a komposzt gyorsan felszívja a hulladékot, és nem marad más, mint a friss föld illata. Amikor a giliszták befejezték a munkájukat, betakaríthatjuk munkánk gyümölcsét a tartályból. Az így kapott föld kiváló műtrágyát jelent minden növényed számára, és meg fogsz lepődni, mennyi „szemetet” takarítottál meg.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


kultúrnövény

az olyan fajtához tartozó növény, amely vadon nem tenyészik, vagyis amelyet az ember... Tovább

várható eredmény

a ->mérlegkészítést megelőző —>nyereség becslése. A mg. üzemekben évente csak... Tovább

Tovább a lexikonra