Hogyan kell helyesen etetni a kutyusokat

hirdetes

Hogyan kell helyesen etetni a kutyusokat

Puskás Rékka

A megfelelő táplálék kiválasztása engedhetetlen a kutyusok ideális fejlődéséhez, és neked, mint gondos gazdinak, erről gondoskodnod kell. Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogyan válaszd ki a megfelelő tápot kedvencednek, milyen tápok vannak, és mire figyelj az etetés során.

Hogyan etesd kutyusodat?

Az első időszak kiemelten fontos

Ahogyan minden élőlény esetében, úgy a kutyáknál is az első év a fejlődésük legfontosabb szakasza. Ahhoz, hogy egészséges felnőtté váljon, a kutyáknak kiegyensúlyozott és egészséges étrendre van szükségük. Kölyök korban kiemelten fontos a jó táp megválasztása, mert a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen antioxidánsokat, tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak.

Kutyatápok

A kutyatápok között alapvetően megkülönböztetünk száraz és nedves tápokat, habár a modern technológiának köszönhetően ma már van egy harmadik kategória is, ez a nedves-száraztáp, mely a maximális nedvességtartalommal rendelkezik a száraztápkategórián belül.

Figyelj rá, hogy teljesértékű száraztápot adj neki. Számos tápon feltüntetik ezt a jelzőt, de ezek közül sok valójában nem az. A szójára például rengeteg kutya allergiás, és az olcsóbb tápokban gyakran ez található. Olyan tápot érdemes választani, ahol külön ki van emelve, hogy nem tartalmaz szóját.

A nedves táp általában csak kiegészítő etetésre szolgál a száraz mellé, mivel minden nedves eledel 80%-a víz, így nem képesek teljesértékű eledelként funkcionálni. Emiatt kell törekedni arra, hogy minőségi, valóban teljesértékű száraz tápot adj a kutyádnak. Ha ragaszkodsz a nedves eledelhez is, akkor viszont tartsd szem előtt, hogy abból is a minél magasabb hústartalmú és adalékanyagmentes konzervet add a száraz eledel mellé.

hirdetes
hirdetes

Fontos, hogy ne a nagyon olcsó, nagy kiszerelésű konzervet vásárold kedvencednek, mert ebben semmi tápanyag nincs, csak tartósítószerek, ízfokozók és egyéb adalékanyagok. Ha nincs keret a drágább, de minőségi konzervekre, akkor inkább ne adj konzervet a kutyusodnak! A konzerv felnyitása után ne hagyd benne a maradékot, ne tárold abban, hanem tedd át egy műanyag tálba!

Hogyan etesd kutyusodat

A kutyák természetüknél fogva mindent megesznek, amit eléjük tesznek, és mindig a legfinomabb falatokkal kezdik. Fontos, hogy kialakítsd kedvenced étrendjében a napi kétszeri etetést, többször ne adj neki enni! Soha ne adj enni a kutyusodnak sétáltatás előtt! A vacsora ideje mindig a séta után kell, hogy következzen. Ugyanis a kutyák hajlamosak a bélcsavarodásra, ami igen veszélyes rájuk nézve, ezért fontos, hogy kaja után pihenhessenek.

Mivel mindent megesznek, ami a tálban van, fontos, hogy ne etesd túl. A kutya korát, testtömegét és a napi mozgásigényét figyelembe véve porciózd ki az adagokat.

A hányás alapvetően nem ad okot az aggodalomra, ha néha öklendezik a kutyus, nem kell megijedni, majd kikúrálja magát fűvel. Azonban, ha rendszeressé válik a dolog, akkor keress fel egy állatorvost!

A nem megfelelő típusú eledel elősegítheti kutyák túlsúlyosságát. Ha kutyád kövér, az neki árt a leginkább. A kövér kutyák, ugyanúgy, ahogy a kövér emberek is, nem érzik jól magukat a bőrükben. A kutyának fajtától függetlenül, lételeme a futás. Gondolj a szegény dagi kutyusokra, akik csak ülnek a futtató közepén és szomorúan nézik a többi boldogan szaladgáló társukat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-01-24

Egy állatkert, ahol az emberek vannak a rácsok mögött!

Egy különleges állatkertet ismerhettek most meg, ami igazából nem is állatkert, mivel itt az emberek vannak a rácsok mögött, a vadak pedig szabadon.

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2018-09-26

Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék! Így segíthetsz rajtuk!

A lakosság segítségét kérik! Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék, akiknek még nőniük kell, még nem elég erősek az úthoz! Kérlek, segíts te is és oszd meg, hogy mások is segíthessenek!

2021-03-20

Hogyan vigyázz megfelelően kutyusodra tavasszal?

A tavasz megérkeztével a jó időt is köszönthetjük, illetve ez egy remek időszak, amit kiélvezhetünk kedvencünkkel. Viszont lássuk, mikkel érdemes vigyázni!

2021-03-21

Hogyan nevelj törpenyulat lakásodban? Tudj meg róla mindent

Sokan szeretnének törpenyulat kiskedvencnek, aki pici testével remek társa lehet az embernek. Tudj meg gondozásáról most mindent. Hogyan gondozd lakásodban?

2021-04-02

Hogyan biztosíts cicádnak megfelelő otthont?

Neked is van cicád lakásodban és szeretnél egy számára megfelelő környezetet kialakítani? Mostani cikkemben elárulom, hogy ezt hogyan teheted meg könnyen.

2021-03-29

12 kutya, akikkel öröm lesz a sportolás

Amennyiben a Te is sokat sportolsz, biztos benned is felmerült, milyen jó lenne kutyáddal űzni hobbid. Ezek a kutyák tökéletes társaid lesznek ebben az esetben.

2021-04-15

Hogyan tudod beazonosítani a kertedben csiripelő madarakat?

Kerted rengetegféle madárnak képes otthont nyújtani, arról nem is beszélve, hogy akik nem ott fészkelnek is megpihenhetnek benne, átrepülhetnek rajta.

További cikkek ebben a témában


ernyősök (Umbelliferae)

a kétszikűek osztályának egyik családja; zömmel lágy szárú, egyszerű v. összetett... Tovább

malacnevelés

szűkebb értelemben a megszületett malacok választásig történő nevelése; tágabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok állattartás