Hogyan kell helyesen etetni a kutyusokat

hirdetes

Hogyan kell helyesen etetni a kutyusokat

Puskás Rékka

A megfelelő táplálék kiválasztása engedhetetlen a kutyusok ideális fejlődéséhez, és neked, mint gondos gazdinak, erről gondoskodnod kell. Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogyan válaszd ki a megfelelő tápot kedvencednek, milyen tápok vannak, és mire figyelj az etetés során.

Hogyan etesd kutyusodat?

Az első időszak kiemelten fontos

Ahogyan minden élőlény esetében, úgy a kutyáknál is az első év a fejlődésük legfontosabb szakasza. Ahhoz, hogy egészséges felnőtté váljon, a kutyáknak kiegyensúlyozott és egészséges étrendre van szükségük. Kölyök korban kiemelten fontos a jó táp megválasztása, mert a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen antioxidánsokat, tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak.

Kutyatápok

A kutyatápok között alapvetően megkülönböztetünk száraz és nedves tápokat, habár a modern technológiának köszönhetően ma már van egy harmadik kategória is, ez a nedves-száraztáp, mely a maximális nedvességtartalommal rendelkezik a száraztápkategórián belül.

Figyelj rá, hogy teljesértékű száraztápot adj neki. Számos tápon feltüntetik ezt a jelzőt, de ezek közül sok valójában nem az. A szójára például rengeteg kutya allergiás, és az olcsóbb tápokban gyakran ez található. Olyan tápot érdemes választani, ahol külön ki van emelve, hogy nem tartalmaz szóját.

A nedves táp általában csak kiegészítő etetésre szolgál a száraz mellé, mivel minden nedves eledel 80%-a víz, így nem képesek teljesértékű eledelként funkcionálni. Emiatt kell törekedni arra, hogy minőségi, valóban teljesértékű száraz tápot adj a kutyádnak. Ha ragaszkodsz a nedves eledelhez is, akkor viszont tartsd szem előtt, hogy abból is a minél magasabb hústartalmú és adalékanyagmentes konzervet add a száraz eledel mellé.

hirdetes
hirdetes

Fontos, hogy ne a nagyon olcsó, nagy kiszerelésű konzervet vásárold kedvencednek, mert ebben semmi tápanyag nincs, csak tartósítószerek, ízfokozók és egyéb adalékanyagok. Ha nincs keret a drágább, de minőségi konzervekre, akkor inkább ne adj konzervet a kutyusodnak! A konzerv felnyitása után ne hagyd benne a maradékot, ne tárold abban, hanem tedd át egy műanyag tálba!

Hogyan etesd kutyusodat

A kutyák természetüknél fogva mindent megesznek, amit eléjük tesznek, és mindig a legfinomabb falatokkal kezdik. Fontos, hogy kialakítsd kedvenced étrendjében a napi kétszeri etetést, többször ne adj neki enni! Soha ne adj enni a kutyusodnak sétáltatás előtt! A vacsora ideje mindig a séta után kell, hogy következzen. Ugyanis a kutyák hajlamosak a bélcsavarodásra, ami igen veszélyes rájuk nézve, ezért fontos, hogy kaja után pihenhessenek.

Mivel mindent megesznek, ami a tálban van, fontos, hogy ne etesd túl. A kutya korát, testtömegét és a napi mozgásigényét figyelembe véve porciózd ki az adagokat.

A hányás alapvetően nem ad okot az aggodalomra, ha néha öklendezik a kutyus, nem kell megijedni, majd kikúrálja magát fűvel. Azonban, ha rendszeressé válik a dolog, akkor keress fel egy állatorvost!

A nem megfelelő típusú eledel elősegítheti kutyák túlsúlyosságát. Ha kutyád kövér, az neki árt a leginkább. A kövér kutyák, ugyanúgy, ahogy a kövér emberek is, nem érzik jól magukat a bőrükben. A kutyának fajtától függetlenül, lételeme a futás. Gondolj a szegény dagi kutyusokra, akik csak ülnek a futtató közepén és szomorúan nézik a többi boldogan szaladgáló társukat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-01-24

Egy állatkert, ahol az emberek vannak a rácsok mögött!

Egy különleges állatkertet ismerhettek most meg, ami igazából nem is állatkert, mivel itt az emberek vannak a rácsok mögött, a vadak pedig szabadon.

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-05-31

Kecses, gyönyörű állatok. Ilyenek a farkasok! Ismerd meg a farkasokat! Már Magyarországon is élnek!

Elképesztően ritka és gyönyörű állatok a farkasok! Ismerd meg őket! Magyarországon is élnek már farkas családok! Ezekkel jó ha tisztában vagy! Farkasokról minden!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

További cikkek ebben a témában


vetőmagminta

Valamely ->vetőmagtételből kivett, a teljes készlet összetételét lehetőleg híven... Tovább

falkásítás

különböző tulajdonságok (pl. kor, fajta, ivar, típus, tömeg, nagyság) alapján kiválasztott... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok állattartás