Hogyan kell helyesen etetni a kutyusokat

Hogyan kell helyesen etetni a kutyusokat

Puskás Rékka, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A megfelelő táplálék kiválasztása engedhetetlen a kutyusok ideális fejlődéséhez, és neked, mint gondos gazdinak, erről gondoskodnod kell. Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogyan válaszd ki a megfelelő tápot kedvencednek, milyen tápok vannak, és mire figyelj az etetés során.

Hogyan etesd kutyusodat?

Az első időszak kiemelten fontos

Ahogyan minden élőlény esetében, úgy a kutyáknál is az első év a fejlődésük legfontosabb szakasza. Ahhoz, hogy egészséges felnőtté váljon, a kutyáknak kiegyensúlyozott és egészséges étrendre van szükségük. Kölyök korban kiemelten fontos a jó táp megválasztása, mert a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen antioxidánsokat, tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak.

Kutyatápok

A kutyatápok között alapvetően megkülönböztetünk száraz és nedves tápokat, habár a modern technológiának köszönhetően ma már van egy harmadik kategória is, ez a nedves-száraztáp, mely a maximális nedvességtartalommal rendelkezik a száraztápkategórián belül.

Figyelj rá, hogy teljesértékű száraztápot adj neki. Számos tápon feltüntetik ezt a jelzőt, de ezek közül sok valójában nem az. A szójára például rengeteg kutya allergiás, és az olcsóbb tápokban gyakran ez található. Olyan tápot érdemes választani, ahol külön ki van emelve, hogy nem tartalmaz szóját.

A nedves táp általában csak kiegészítő etetésre szolgál a száraz mellé, mivel minden nedves eledel 80%-a víz, így nem képesek teljesértékű eledelként funkcionálni. Emiatt kell törekedni arra, hogy minőségi, valóban teljesértékű száraz tápot adj a kutyádnak. Ha ragaszkodsz a nedves eledelhez is, akkor viszont tartsd szem előtt, hogy abból is a minél magasabb hústartalmú és adalékanyagmentes konzervet add a száraz eledel mellé.

Fontos, hogy ne a nagyon olcsó, nagy kiszerelésű konzervet vásárold kedvencednek, mert ebben semmi tápanyag nincs, csak tartósítószerek, ízfokozók és egyéb adalékanyagok. Ha nincs keret a drágább, de minőségi konzervekre, akkor inkább ne adj konzervet a kutyusodnak! A konzerv felnyitása után ne hagyd benne a maradékot, ne tárold abban, hanem tedd át egy műanyag tálba!

Hogyan etesd kutyusodat

A kutyák természetüknél fogva mindent megesznek, amit eléjük tesznek, és mindig a legfinomabb falatokkal kezdik. Fontos, hogy kialakítsd kedvenced étrendjében a napi kétszeri etetést, többször ne adj neki enni! Soha ne adj enni a kutyusodnak sétáltatás előtt! A vacsora ideje mindig a séta után kell, hogy következzen. Ugyanis a kutyák hajlamosak a bélcsavarodásra, ami igen veszélyes rájuk nézve, ezért fontos, hogy kaja után pihenhessenek.

Mivel mindent megesznek, ami a tálban van, fontos, hogy ne etesd túl. A kutya korát, testtömegét és a napi mozgásigényét figyelembe véve porciózd ki az adagokat.

A hányás alapvetően nem ad okot az aggodalomra, ha néha öklendezik a kutyus, nem kell megijedni, majd kikúrálja magát fűvel. Azonban, ha rendszeressé válik a dolog, akkor keress fel egy állatorvost!

A nem megfelelő típusú eledel elősegítheti kutyák túlsúlyosságát. Ha kutyád kövér, az neki árt a leginkább. A kövér kutyák, ugyanúgy, ahogy a kövér emberek is, nem érzik jól magukat a bőrükben. A kutyának fajtától függetlenül, lételeme a futás. Gondolj a szegény dagi kutyusokra, akik csak ülnek a futtató közepén és szomorúan nézik a többi boldogan szaladgáló társukat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anabiózis (lappangó élet)

egyes élőlények megfordítható élettani állapota; kedvezőtlen körülmények között... Tovább

virémia

(viraemia): a vírusoknak a fertőzés helyéről a vérpályába való bejutása és azon... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok