Államilag támogatott hitel termőföld vásárlására az FHB-tól

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank 2005. december 1-jétől kínálja Birtokfejlesztési hitelét termőföld megvásárlásához. A részletekről kérdeztük Harmati Lászlót, a bank vezérigazgató-helyettesét.

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank 2005. december 1-jétől kínálja Birtokfejlesztési hitelét termőföld megvásárlásához. A részletekről kérdeztük Harmati Lászlót, a bank vezérigazgató-helyettesét.

Mit érdemes kiemelni az FHB által kínált Birtokfejlesztési hitellel kapcsolatban?

A legfontosabb jellemzője a hitelnek, hogy állami kamattámogatás kapcsolódik hozzá, így a gazdák részére lehetőség nyílik arra, hogy meglévő birtokaikat, termőföldjeiket, illetve ezáltal gazdaságukat tovább bővítsék igen kedvező támogatott hitellel. A kölcsön a kamattámogatás révén a gazdák által is vállalható hitelterhet jelent.

Milyen termőföldek vásárolhatóak meg az FHB által kínált hitelből?

A hitelből finanszírozható termőföldet a Földhivatali nyilvántartás határozza meg, ugyanis az ingatlan-nyilvántartásban szántóként, gyümölcsösként, szőlőként, rétként vagy legelőként (a korábbiakban gyep) kell szerepelnie.

Van-e előírás a termőföld méretével kapcsolatban vagy bármekkora termőföld megvásárlása finanszírozható?

Igen, van előírás. Bankunk a jogszabályi előírásokhoz igazodva legalább egy hektáros termőföld megvásárlásra nyújtja a kölcsönt. Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a kölcsön csak 300 hektár, illetve 6000 aranykorona tulajdon elérésig nyújtható. Ez ugyan felső korlátot szab a hitel összegének, de úgy véljük, hogy ügyfeleink jelentős részének ez nem fog akadályt jelenteni.

Mennyi kölcsönt igényelhetünk termőföld vásárlására?

A kölcsön összegének el kell érnie legalább az 1 millió forintot, ami átlagos termőföld áraknál legalább 3-5 hektáros termőföld megvásárlását jelenti. A kölcsön maximális összege 50 millió forint lehet, illetve a kölcsönösszeg nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) együttes hitelbiztosítéki értékének 60%-át. Ebből természetesen az is adódik, hogy ha megfelelő fedezet áll rendelkezésre, akkor a kölcsön összege elérheti akár a vételár 100%-át is.

Ki igényelheti a kölcsönt?

Birtokfejlesztési kölcsönt igényelhet az a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetékes kirendeltsége által regisztrált mezőgazdasági termelő, aki nagykorú magánszemély vagy egyéni vállalkozó.

Mennyi időre és milyen devizanemben lehet felvenni a hitelt?

A kölcsönt minden esetben forint alapon nyújtja bankunk legalább 5, de maximum 20 éves futamidőre. A futamidő elején ügyfeleink 2 év törlesztési türelmi időt is igénybe vehetnek.

Mekkora a kölcsön kamata és THM-je?

Az FHB a lakáshitelekhez hasonlóan a birtokfejlesztési kölcsönénél is ügyel arra, hogy ügyfelei a legalacsonyabb törlesztőrészleteket fizessék. A kamat évi 8,15%, mely az állami kamattámogatás visszaigénylése után valójában csak 4,075%-ot tesz ki, a kezelési költség havi 0,09% (THM: 9,98-tól). A hitel teljes futamideje alatt igénybe vehető 50%-os kamattámogatást naptári negyedévenként kell igényelni az illetékes adóhatóságtól.

Az FHB valamennyi kölcsönéhez ingyenes hitelfedezeti életbiztosítást ad, a birtokfejlesztési kölcsönhöz is?

Igen, ez a kedvezmény megilleti a termőföldet vásárlókat is.

Milyen ingatlanokat fogad el az FHB fedezetnek?

Fedezet lehet maga a megvásárolni kívánt termőföld, másik termőföld, továbbá üdülő, üdülőtelek, lakóingatlanok, építési telek, garázs, iroda, egyes kereskedelmi üzlethelységek. Legfeljebb 3, egyenként legalább 3 millió forint hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlan lehet fedezet.

Lehet-e változtatni a futamidő alatt a fedezetet?

Természetesen erre lehetőség van, azonban ennek feltétele, hogy a felajánlott újabb ingatlan feleljen meg az FHB által az ingatlannal szemben támasztott követelményeknek, továbbá biztosítsa a hitel megfelelő fedezettségét.

Hogyan kell törleszteni a kölcsönt?

A kölcsön törlesztése havonta annuitásos vagy évente két alkalommal (decemberben és áprilisban) ütemezett törlesztéssel történik. Annuitásos törlesztés esetén legfeljebb 2 év csökkentett induló összegű törlesztés, ütemezett törlesztés esetén legfeljebb 2 év türelmi idő kérhető. A türelmi idő alatt csak a kamatot és a kezelési költséget kell törleszteni.

Hol kaphatnak részletesebb tájékoztatást az érdeklődők?

Az FHB helyi tarifával hívható információs vonalán (06-40-200-115) és az internetes honlapján: www.fhb.hu.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

filmdoziméter

az ionizáló sugárzások adagját mérő eszköz. A filmet ált. egy műanyag kazettában helyezik... Tovább

crossbred gyapjas juhok [e. kroszbred]

a merinónak lincoln [e. linkoln], leicester [e. leszter], romney marsh [e. romné mars] v. más... Tovább

Tovább a lexikonra