Hydrozoning - Azaz hidrozónák kialakítása a hatékonyabb öntözéshez

hirdetes

A kerti dekóder: mi az a „HYDROZONING” és milyen hatással van a kertünkre?

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Amikor először hallottam a „hidrozonálás” szót, megpróbáltam kitalálni a teljes definíciót. Nyilvánvalóan a víz körül forgott a koncepció, de a kérdés az volt, hogyan? Íme, amit tanultam.

hidrozóna

Mi az a hydrozoning és milyen hatással van a kertünkre?

Egyszerűen fogalmazva, ez egy víztakarékos kertészeti módszer, amellyel a növényeket víz-, talaj- és fényigényük alapján csoportosítják. Hacsak nem ültetettél csak egy növényt (amit feltételezem, hogy nem), akkor a különböző növényeket tartalmazó tájnak eltérő szomjúságigénye lesz. De a legtöbb öntözőrendszer ugyanannyi vizet biztosít az egész kertnek. A hidrozónák beállításával az öntözés mennyiségét finom hangolhatjuk, hogy minden szomjasabb növény több vizet kapjon, mint a szárazságtűrő.

A hidrozónázás gyakorlása révén lehetőség nyílik az öntözési ütemtervek testreszabására az egyes területek igényei szerint, javítva a hatékonyságot és elkerülve bizonyos növények és füvek túl- és aláöntözését.

Ahogy távolodsz a vízforrástól, az ültetésed kevesebb vizet igényel. Például a szárazságtűrő növényeket, mint a zsálya vagy a kaktusz nem ültetném el a  pázsitba, hanem elkülöníteném őket, mivel a fűnek nagyobb a vízigénye.

hirdetes

Miért kell hidrozónákat létrehozni?

Ha beépíted a hidrozóna koncepciót a kert tervezésébe, egy gyönyörű kertet hozhatsz létre, amely egyszerre fenntartható és vízigényes. A víz kezelésével és az egyes hidrozónák öntözési igényeinek kielégítésével egészségesebb növényeket is ösztönözhet, amelyek nincsenek túl- vagy alulöntözve (akár kártevőkre és betegségekre is fogékonyak lehetnek.) Még akkor is, ha nincs öntözőrendszered. A rendszer beállításával, és a kézzel öntözés helyett, az azonos igényű növények csoportosítása hatékonyabbá és eredményesebbé teszi az öntözési munkát.

Hogyan hozz létre hidrozónákat?

Az általános elképzelés az, hogy a hasonló víz- és növekedési igényű növényeket csoportosítsuk, hogy az öntözést a lehető leghatékonyabban lehessen beállítani. Tartsuk szem előtt ezeket a tényezőket, amikor kitaláljuk a csoportosítást: fényigény, vízigény, talajviszonyok, hőmérséklet-preferenciák, elhelyezkedés, valamint a növények gyökérmélysége. Gondolj négy fő hidrozóna létrehozására is: magas (rutin), közepes (csökkentett), alacsony (korlátozott) és nagyon alacsony vízhasználat.

hirdetes

Ideális esetben minden hidrozónának külön öntözőszeleppel kell rendelkeznie; az egyes zónák kibocsátóit egymástól távol kell elhelyezni, és ugyanannyi vizet engedni a zóna minden egyes növényére.

Profi tipp: Ültess vízkedvelő növényeid a nagy igénybevételű terület közelébe, ahol élvezhetjük őket, a szárazságtűrőbb növényeket pedig az alulhasznált területek közelébe kerüljenek.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bruttó érték

a vállalati bruttó érték az —>állóeszközök létesítése v. beszerzése esetén... Tovább

anyagcsere (metabolizmus)

az élő szervezetek tápanyagfelvevő, -átalakító és -lebontó folyamatainak összessége. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert