A Saatbau Linz Hungária Kft. repce ajánlata, Labrador, Mohican, Tissot, Aviso, Navajo, Winnetou

A Saatbau Linz Hungária Kft. repce ajánlata

Galankó Attila
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A repce, mint fontos gazdasági tulajdonságokkal bíró növény, egyre inkább megtalálja a helyét a hazai vetésszerkezetben. Az elmúlt esztendőkben a hagyományosnak mondható termesztési régiókban örvendetesen növekedett a vetésterülete, ami nem csupán pillanatnyi felfutás eredményének tűnik, hanem stabil változást jelent a növénytermesztési ágazatban. A tavalyi év a repce szempontjából igazi „siker story”-nak bizonyult, mivel soha nem tapasztalt terméseredményeket tudtak a gazdálkodók realizálni, és emellé még kedvező értékesítési árak is társultak.
A Saatbau Linz Hungária Kft. repce ajánlata, Labrador, Mohican, Tissot, Aviso, Navajo, Winnetou
A repce, mint fontos gazdasági tulajdonságokkal bíró növény, egyre inkább megtalálja a helyét a hazai vetésszerkezetben. Az elmúlt esztendőkben a hagyományosnak mondható termesztési régiókban örvendetesen növekedett a vetésterülete, ami nem csupán pillanatnyi felfutás eredményének tűnik, hanem stabil változást jelent a növénytermesztési ágazatban. A tavalyi év a repce szempontjából igazi „siker story”-nak bizonyult, mivel soha nem tapasztalt terméseredményeket tudtak a gazdálkodók realizálni, és emellé még kedvező értékesítési árak is társultak.Napjaink repcetermesztése eddig nem ismert versenyhelyzetbe került az ökológiai és ökonómiai környezeti változások miatt. A gazdálkodóknak ebből adódóan, igazi kihívást jelent, az egységnyi területről való legnagyobb nyereség elérése, ami nem csupán a megélhetést, de sok esetben a túlélést is biztosítja számukra. A jövedelmező repcetermesztésnek számtalan útja-módja van, de elengedhetetlen feltétele a fajtakérdés, amely akár 20%-ban is képes jó vagy rossz irányba befolyásolni a tevékenységünk eredményét.

Van egy angol mondás, miszerint a világon egyetlen hely van ahol a sikert megelőzi a munka, ez pedig az angol szótár. Nekünk is pontos és jó munkát, azaz befektetést, kell végeznünk annak érdekében, hogy a repcetermesztésünk a lehető legnagyobb profitot produkálja. Mi a Saatbau Linz Hungária Kft ehhez kívánunk hozzájárulni a magunk módján, úgy, hogy a lehető legjobb repcefajtákat ajánljuk a termelők széles táborának. Cégünk nemesítői munkája során törekszik a repce legfontosabb gazdasági tulajdonságait úgy alakítani, javítani, hogy azok megfeleljenek a mai kor kihívásainak. A jelenlegi szortiment Európa legtöbb országában köztermesztésben van, és évről-évre nehéz piaci versenyben, biztosítja előkelő helyét.


Labrador

Rendkívül jó megjelenési habitusával és kiemelkedő termőképességével már a tavalyi évben felhívta magára a figyelmet. Az előzetes kísérleti eredmények alapján, sokan kipróbálták üzemi körülmények között is, és azt kell mondanunk, hogy jól jártak a bátrak, mert egy roppant ígéretes fajta került a birtokukba.

A Labrador óriási terméssel hálája meg a belé vetett bizalmat, akár csak a névadója olyan hűséges, és nem csapja be az őt termelő gazdát. Nagyon jó kezdeti fejlődés és korai virágzás jellemző rá. Erős és stabil szárral rendelkezik. Terméspotenciálja éréscsoportjában magasan az átlag fölött található. Korai, 00-ás, alacsony glükozinolát tartalommal bíró szabadelvirágzású repcefajta. Igazi újdonságot fog jelenteni azon termelők számára, akik kedvelik a korai repcéket, mivel a Labrador ebben az éréscsoportban az egyike a legnagyobb termőképességgel rendelkező repcefajtának.


Mohican

1999 óta van Magyarországon köztermesztésben ez az elnyűhetetlen repcefajta. Évről-évre növekvő eladásai bizonyítják, hogy a termelők nagyon megszerették és ragaszkodnak hozzá. Sikerének sok összetevője van, de talán a legfontosabb az, hogy kiváló az alkalmazkodóképessége. Ez az a repcefajta amelyet bátran választhat az a gazda aki akár extenzív, akár intenzív körülmények között gazdálkodik. Számtalan visszajelzés igazolja, hogy aki egyszer kipróbálta nem csalódott benne.


A Mohican kiváló termőképességét számtalan kisparcellás és nagyüzemi kísérlet bizonyítja. Gyengébb termesztési körülmények között is stabilan terem, de kitűnő tápanyag-reakciójának köszönhetően, magasabb műtrágyadózis esetén a hibridek szintjén produkál.

Olajtartalma és hektáronkénti olajtermése szinte páratlan a jelenlegi magyar fajtakínálatban.

Kezdeti fejlődése lassú, a sikeres begyökeresedés érdekében, javasoljuk a korai augusztusi vetését.


Tissot

A Saatbau Linz ogura rendszerben előállított hibridrepcéje. 2001-ben nyert állami elismerése óta, minden évben éréscsoportjának élmezőnyében foglal helyet. Mind az OMMI kisparcellás kísérleteiben, mind a nagyüzemi termesztés során bizonyította, hogy az egyik legnagyobb genetikai termőképességgel rendelkező hibridrepce. Az elmúlt esztendőben számos termőhelyen elérte vagy túlszárnyalta a 4 t/ha-os termésátlagot. A Tissot köztermesztésbe kerülésével hozta meg az első igazi áttörést a hibridrepcék és a szabadelvirágzású fajtarepcék között, markánsan bizonyítva azt a 15-20 %-os genetikai terméstöbbletet, amit a hibridrepcék képviselnek a másik csoporttal szemben. A Tissot középérésű, 00-ás, kiemelkedő olajtermésre képes repce. Télállósága kiváló, kezdeti fejlődési erélye jó, pergésre nem hajlamos.

Bátran tudjuk ajánlani azoknak a gazdáknak, akik jó körülmények között gazdálkodva, kellőképpen ki tudják szolgálni mind tápanyag, mind növényvédelem vonatkozásában.


Aviso

Nyugat Európa vezető repcefajtája.2001-ben került Magyarországon bevezetésre, és azóta kedvezően emelkedik az értékesítési mutatója. A hazai termelők közül nagyon sokan megelégedéssel termesztik. Kifejezetten intenzív típus. A jó körülményeket hatalmas terméssel hálálja meg. Beltartalmi mutatói is kiválóak, télállósága kifejezetten jó, pergésre nem hajlamos.


Navajo

A Mohicanhoz hasonló karakterű és tulajdonságú, középérésű, 00-ás, szabadelvirágzású repcefajta. A Navajo éréscsoportjának legkorábban virágzó repcéje. Rövidebb tenyészideje ellenére kiváló terméspotenciállal rendelkezik. Agronómiai tulajdonságai közül ki kell emelni a rendkívül jó télállóságát és tápanyag-reakcióját. Szára rendkívül erős, kitűnő alkalmazkodóképességgel rendelkezik.


Winnetou

2002-ben nyert állami elismerést. Középérésű 00-ás szabadelvirágzású repcefajta. Az OMMI kisparcellás kísérleteiben három év átlagában a standardek szintje felett termett. Igen kiváló beltartalmi mutatókkal rendelkezik. Erukasav és glükozinolát tartalma éréscsoportjában a legalacsonyabbak közé tartozik. Nagyon jó télállóságú és kezdeti fejlődésű fajta, pergésellenállósága kiváló. Agronómiai tulajdonságai alapján nem támaszt különleges termesztési igényeket. Minden repcetermelő gazdának szívesen ajánljuk kipróbálásra.


Kiss Péter, területi képviselő


Repce boom Európában?


Kérdés: velünk vagy nélkülünk?

Vigyázat! Nem tudományos, de szakmai adatokon alapuló írás!Európai szakértők feltartóztathatatlannak látják a repce előre törését. Az elkövetkező években az ipari, első sorban a repce biodieselként való feldolgozása jelentősen emelkedni fog, ami egyben e növény bővülő piacát is jelentheti. Ez az ipari, energetikai felhasználás az összeurópai repcetermés 50%-át is képes felvenni. Az EU csatlakozás utáni EU 25-ök célkitűzése, hogy 2010-re a primer energiaforrások 5,75%-át, ahová az üzemanyag is tartozik, megújuló energiaforrásokból nyerjük. Azokban az országokban, ahol a politika követi a gazdaságpolitikai jelzéseket és igazán támogatja a nemzeti gazdasági fejlődést, folyamatosan zajlik a feldolgozó kapacitások bővítése, fejlesztése. Pl. Németországban 2005 végére 1,9 millió t feldolgozó kapacitás fog kiépülni. A 2005 évi várható igény 2,45 millió t repce, aminek biztosítására 0,55 millió tonnás importra van szükség. Mivel a repcetermesztő terület bővítése csak meghatározott mértékig lehetséges, fontos lesz a más országok, akár Magyarország által is megtermelt repce. Ausztriában szintén napirenden van új olajfinomító(k) építésének a kérdése.

A repceolaj felhasználás másik, látványosan fejlődő területe a repce étolaj élőállítás, ugyanis a legújabb kutatások (újra)bizonyították a repceolaj egészséget pozitívan befolyásoló hatását. Ennek egyik kitűnő példája az anyacégünk, a SAATBAU LINZ által működtetett osztrák RAPSO program. Ez nem jelent mást, mint ellenőrzött körülmények között zajló, egészséges, márkázott, nemzeti termék előállítását, amivel minden részt vevő jól jár. Mit kell vállalnia a RAPSO programban részt vevő gazdáknak? Meghatározott, a hazai piacon szereplő legjobb fajták fémzárolt vetőmagját kell elvetni. A vetést jól látható út közelébe, de forgalmas úttól legalább 50 m távolságra kell elhelyezni. A területet ki kell táblázni egy nagy Rapso étolajos táblával, ami mellet minden osztrák elautózva, vagy elbiciklizve büszkén kihúzza magát, hogy kiváló minőségű hazai terméket támogat, amennyiben ezt vásárolja hétköznapi fogyasztóként. Ez a nemzeti marketing stratégiának fontos része, plusz, mint márkajegyzett termék további EU-s támogatásban részesül. A repcetábla dűlőjét 5 m szélesen valamilyen alacsonyabb, más színnel virágzó növénnyel kell körbe vetnie, aminek a magját ingyen kapja és a termelésből e miatt kieső területre, mint ugarra, ugyancsak plusz támogatást kap. Az ilyen, esztétikailag is szép terület hozzájárul Ausztria rendkívül pozitív turisztikai megítéléséhez is. Az egész termesztési folyamatot dokumentálni kell, de ez nem jelent további tehertételt egy átlagos táblatörzskönyv vezetéséhez képest. A technológia különös előírásokat nem tartalmaz, de a betartásukat a vegetáció folyamán nyomon kísérik, és folyamatos szaktanácsadással támogatják a termelőket. Mindennek fejében garantált átvételi biztonságot és átlagosan 15% felárat érnek el a gazdák.

A fenti példák is mutatják, hogy az ilyen célok megvalósítása nem csak, és nem első sorban az ország nagyságától függnek (lásd Ausztria vetésterülete). Sokkal inkább szemléleten és jó szándékú összefogáson. Persze lehet, hogy Magyarországon ehhez már túl sok jóakaratra lenne szükség, de ha „csak” a kölcsönös előnyöket hozó együttműködés hívna életre ilyen, vagy hasonló programokat, az sem lenne baj. Higgyünk benne, hogy nekünk is sikerülhet!


Forrás: Deutscher Biodiesel Hersteller e.V. 12/2004

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Finale 14 SL

Gyomirtó permetezőszer.   Hatóanyag: 150 g/l... Tovább

108/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

A mezõgazdasági termékek harmadik országokban és belsõ piacon történõ megismertetésével... Tovább

Tovább a lexikonra