Megbízható, gazdaságos kukoricahibridek

MEGBÍZHATÓ HIBRID GAZDASÁGOS HIBRID

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A martonvásári kukoricanemesítők munkájának eredményeként 2002-ben új Mv-hibridekkel bővült a hazai hibridkukorica-választék.
Megbízható, gazdaságos kukoricahibridek
Újdonságok Martonvásárról
A martonvásári kukoricanemesítők munkájának eredményeként
2002-ben új Mv-hibridekkel bővült a hazai hibridkukorica-választék.

A kísérletek kedvező tapasztalatai alapján érdemes felhívnunk a termelők figyelmét ezekre az igazán értékes hibridekre.
Az ország kukoricatermő területeinek legnagyobb részét a korai tenyészidejű hibridek foglalják el. Ennek az éréscsoportnak az elejére sorolható az Mv TC 277 és a DÁMA.
Az Mv TC 277 (FAO 310) minősítésével a bőtermő, alacsony szemnedvességgel, korán betakarítható fajták választéka bővült. Az OMMI 3 éves kísérleti eredményei, valamint egyéb kísérleti adatok igazolják a nemesítők véleményét: termőképessége a FAO 300-as csoport elején érő hibridekével, betakarításkori szemnedvessége a FAO 200-as standardokéval megegyező. Az Mv TC 277 egyike a Magyar-országon rendelkezésre álló legjobb, búzaelővetemény-ként használható kukoricafajtáknak.
Tőszám kiegyenlítő képessége egészen kiváló: kísérletekben 40 ezer tő/ha - 100 ezer tő/ha tőállományban stabilan 10 t/ha feletti terméseket ért el. Az Mv TC 277 ritka állományban gyakorlatilag két, teljesértékű csövet terem.
Műtrágya reakcióját tekintve az Mv TC 277 a kivételes fajták közé tartozik. A 30 év óta monokultúraként folytatott martonvásári műtrágyázási kísérletben a maximális termését megközelíthető termésszintet már kb. 80 kg/ha nitrogén adagolásával elérte.
Az Mv TC 277-re az a jellemző, hogy hideg talajban gyorsan csírázik és kel, fiatalkori fejlődése gyors, korán vetve kihasználja a tenyészidő csapadékban és napfényben gazdagabb első felét, és a korai vetést többletterméssel hálálja meg. Az Mv TC 277 kiemelkedően szárazságtűrő, erre utal az a tény, hogy termése még egészen megkésett vetés hatására sem csökken számottevően.
A hibrid kedvező agrotechnikai reakciói tették lehetővé, hogy üzemi körülmények között is bizonyíthassa kiváló tulajdonságait.
Az Mv TC 277 átlagos évjáratban korán betakarítható, termése csekély költséggel szárítható, ókukorica árszintjén értékesíthető. E plasztikus hibrid összességében gazdaságosan, biztonságosan, más hibridekhez hasonlítva többlet jövedelemmel termelhető.
Az előbbi hibridhez hasonlóan meggyőző kísérleti eredmények alapján kapott állami minősítést a 2001. évben a DÁMA (FAO 330) névre keresztelt nagy termőképességű szemeskukorica. Vízleadása gyors, korán betakarítható, ki-váló őszi kalászos elővetemény.
Vetésidő optimuma széles: április 17. és május 17. közötti vetésben nagy termést ad. Műtrágya - reakciója kiemelkedően jó. Nagyon jól hasznosítja az elővetemény által visszahagyott tápanyagot.
A nitrogénműtrágya-reakciója kiváló, már 60-120 kg/ha hatóanyag 10 t/ha fölé emelte a termését. Tőszámoptimuma széles. 60-80 ezer növény/ha állománysűrűségben 10 t/ha feletti szemtermését stabilan tartja. Kedvezőtlen körülmények között az alacsonyabb tőszám javítja az állomány stressztűrőképességét, ugyanakkor ezzel a növénysűrűséggel kedvező évjáratban is versenyképes hozam érhető el.
A DÁMA és az Mv TC 277 a martonvásári kukoricanemesítés olyan korszerű, kiemelkedő új eredményei, melyek igen koraiak, tehát kalászos előveteményként betakaríthatók szeptemberben, szárítást alig igényelnek. Mindkét hibrid jól alkalmazható a kukoricabogár elleni védekezés legolcsóbb eszközeként, a vetésváltásban őszi kalászosok előveteményeként.
A középérésű kukoricák ugyancsak nagy területet foglalnak el az ország kukorica-vetésterületéből, hiszen kedvező feltételek mellett a korai érésű versenytársaiknál nagyobb termésátlagok elérését teszik lehetővé.
A martonvásári fajtakínálat kiemelkedő hibridje ebben az éréscsoportban a köztermesztésben évek óta egyre nagyobb területen termesztett MARATON (FAO 450). A hibrid vetésterülete annak ellenére emelkedik, hogy az elmúlt néhány évben aszály nehezítette a gazdaságos kukoricatermesztést.
A MARATON jól vizsgázott, hiszen magas termésátlagok elérésével igazolta a kiemelkedő szárazságtűrését, kedvező agronómiai tulajdonságait. Az üzemi kísérletekben az ország több pontján számos versenytársát utasította maga mögé mind termés, mind szemnedvesség tekintetében.
A minősítés éveiben a tőszámkísérletekben mutatott termésstabilitását megfigyelhettük az üzemi gyakorlatban is. A kedvező tulajdonságai közül éppen ezért hangsúlyozni kell, hogy kiváló alkalmazkodóképessége miatt nem csak kedvező feltételek között, hanem átlagos vagy kedvezőtlenebb adottságok mellett is alacsony nedvességgel takarítható be a termés.
A KÁMA (FAO 510) Magyarországon az első minősített leafy (sok leveles) silóhibrid. Jellemző rá, hogy egy domináns LFY gént hordoz, amely a fotoszintézisben aktívabb csőfeletti levelek számát 2-3 levéllel megnöveli. A nagyobb levélterület megnöveli a fotoszintézis termékeinek mennyiségét, ami végső soron a nagyobb szemtermésben realizálódik. Az sem közömbös, hogy a nagyobb zöldtermésből hosszabb időn keresztül jobb minőségű silótakarmány készíthető. Az OMMI kísérletei alapján a KÁMA csúcsteljesítményű hibrid a tenyészidő csoportjában, a legtöbb zöld- és szárazanyagtömeget produkálja hektáronként. A cső aránya is kitűnő. Magas tarlóval történő betakarítás esetén minimális a zöldhozamcsökkenés a hagyományos silókhoz képest. A német szabvánnyal kalkulálva egy 631 kg-os, napi 36 l tejet termelő tehenet figyelembe véve, táplálóértéke hektáronként mintegy 2000 literrel több tej termelését teszi lehetővé, mint a standard fajták. A tej 60 Ft/l átvételi árával számolva ez nem kevesebb, mint 120.000 Ft többletjövedelem hektáronként, amit egyedül a KÁMA fajta használatának lehetne tulajdonítani más fajtákkal szemben. Ez valószínűleg az elterjedését is gyorsítja majd.
A kukoricák vetőmagjának forgalmazásával kapcsolatban a 22/460-647-es telefonszámon szívesen állunk minden érdeklődő rendelkezésére.
(x)
Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

cikória (katáng, Cichorium)

a fészkesek családjába tartozó nemzetség egyik tagja az évelő, tejnedvet tartalmazó mezei... Tovább

fajhibrid (basztard, interspecifikus hibrid)

azonos nem, ill. nemzetség (—>rendszertan) különböző fajainak kereszteződéssel... Tovább

Tovább a lexikonra