Hibiszkusz teleltetése - Így éli túl a hibiszkusz a zord telet

Hogyan kell átteleltetni a hibiszkuszt - Fedezd fel, hogyan lehet átteleltetni a hibiszkuszokat és megvédeni őket a fagyoktól

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A hibiszkusz sikeres átteleltetésének titka az, hogy ismerjük az udvarunkon található hibiszkuszfajtákat, majd ennek megfelelően kezeljük őket. A különböző hibiszkuszfajták eltérő áttelelési módot igényelnek, bár mindegyik egészségesen túlélheti a telet.

hibiszkusz téliesítése

HOGYAN TELELTESSÜK ÁT A HIBISZKUSZT

A hibiszkusz átteleltetésének megtanulása egészen más, mint a begónia áttelelése és a hortenzia téliesítése, mivel egyes hibiszkuszfajták nem képesek elviselni a szélsőséges hőmérsékleteket.

1. AZONOSÍTSUK A HIBISZKUSZT

A kertekben leggyakrabban előforduló fajták a Hibiscus syriacus, egy strapabíró lombhullató virágzó cserje, és a Hibiscus rosa-sinensis vagy a kínai hibiszkusz, egy zsenge örökzöld cserje, amelyet csak a trópusokon és a szubtrópusokon termesztenek.

Trópusi hibiszkusz – jellemzően trópusi növényként termesztik, és egész évben termeszthető, a trópusi kerti elképzeléseknek megfelelően.

Hardy hibiszkusz – ahogy a neve is sugallja, -29°C-ig hidegtűrőek, így télen a szabadban hagyhatók. A Sharon rózsa egy népszerű szívós hibiszkusz. A kemény hibiszkusz minden évszakban elpusztul, akár a bazsarózsa.

A kertben lévő hibiszkusz típusa mellett azt is figyelembe kell vennie, hogyan szeretnénk növeszteni. Egyes kertészek úgy döntenek, hogy egynyári növényként termesztik a hibiszkuszukat, amelyeket minden évben újratelepítenek. Ezek szívósak vagy trópusiak lehetnek. Az ország melegebb részein (ahol a hőmérséklet nem esik 10 °C alá) trópusi és szívós hibiszkuszt is termeszthetnek évelőként.

2. VIGYÜK BELTÉRBE

Míg a szívós hibiszkusz télen érintetlenül hagyható a kertben, más fajtáknak több vékonyréteg-kromatográfiára van szükségük.

Ha az ország olyan részein élsz, ahol a nyáron is csak körülbelül 15 °C van, de a tél hideg, akkor a legjobb a hibiszkuszt cserépben termeszteni. Ez rugalmasságot biztosít a beltéri szállításhoz télen.

Vidd be a cserepes növényt beltérbe, és tartsd világos helyiségben, fűtetlen, mérsékelt éghajlati körülmények között. Nedvesítsd meg a növényeket anélkül, hogy hagynád őket sokáig a vízben maradni, mert ez rothadást okoz. A hőmérsékletet min. 10°C-on kell tartani, mivel minden ennél alacsonyabb hőmérséklet túl hidegnek minősül.

3. HIBISZKUSZ METSZÉSE

A hibiszkusz típusától függ, hogy a hibiszkuszt tél vége előtt, tél végén vagy kora tavasszal metsszük.

A natív hibiszkusz és a szívós hibiszkusz hideg időben elpusztul, ez a növekedési ciklusuk természetes része, és nem kell aggódni.

A trópusi hibiszkusz nem tolerálja a 10 °C alatti hőmérsékletet, ezért az ország hidegebb részein be kell vinni. Ennek során azonban a növekedési mintázata kissé megindulhat. A hibiszkusz tavasszal a kertbe való visszahelyezése előtti metszés segít kezelhető méretben tartani, és megőrzi esztétikus megjelenését.

TÉLEN HAGYHATOM A HIBISZIKUMOT A GARÁZSBAN?


Igen, télen garázsban hagyhatjuk a hibiszkuszt. A hibiszkuszt teleltethetjük a garázsban, amíg a hőmérséklet nem süllyed 10 °C alá. Ha nem alvó állapotban van, helyezzük az ablak közelébe, vagy használjunk termesztőlámpát.

MILYEN HŐMÉRSÉKLET TÚL HIDEG A HIBISZKUSZNAK?

A hibiszkusz által elviselhető hőmérséklet a fajtától függ. A szívós natív hibiszkuszok -29°C körüli hőmérsékletig toleránsak.

A trópusi hibrideket leggyakrabban szobanövényként termesztik és értékesítik. Ezek jellegzetes nagy, fényes levelekkel rendelkeznek, és különféle virágszínekben kaphatók: piros, narancssárga, sárga, fehér, rózsaszín, lila, és még ezek között is. Ezek általában nem tolerálják az 10 °C alatti hőmérsékletet, és olyan területeken virágoznak, ahol a hőmérséklet 20 °C körül vagy afölött marad egész évben.

ÚJRAVIRÁGZIK A HIBISZKUSZ FAGYÁS UTÁN?

Fagyás után a hibiszkusz újravirágzik – mivel ősszel újra elpusztulnak, a gyökerek védve lesznek a fagytól, majd tavasszal újra kinőnek.

Ha a hibiszkusz trópusi fajta, akkor túlélheti az enyhe fagyást, de ha a gyökerek megfagynak, a növényt a következő tavasszal ki kell cserélni. Közvetlenül a tél előtt levághatjuk a növény elhalt részeit, és talajtakarót biztosíthatunk védőrétegként a kemény fagy ellen, de a legjobb, ha lehetőség szerint beltérbe költözik.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

érrendszer

a szervezet anyagcsere-forgalmában, az oxigén és a szén-dioxid, a tápanyagok és a salakanyagok... Tovább

dongásság (mellkasszélesség)

a bordafal legtávolabbi pontjainak egymástól való távolsága, közvetlenül a lapocka... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény