Háztartási tárgyak a kertben

hirdetes

21 háztartási tárgy, amiket akár a kertedben is használhatsz

Szélesi Ferenc - Főkertész

A kertészet nem feltétlenül kell, hogy drága hobbi legyen – rengeteg pénzt és időt spórolhatsz például meg néhány kreatív ötlet alkalmazásával. Számos hétköznapokban használt (és a kertben túl sűrűn látott) tárgy és eszköz használható fel a kertben, amikkel megkönnyítheted munkádat, ráadásul a pénztárcád is hálás lesz ezekért.

A kertben használható tárgyak

1. Tejes kartonok

Vágd félbe, majd öblítsd ki a tejes kartonjaidat és már készen is áll legújabb virágtartód, csíráztatód, hajtásfedeled vagy madáretetőd – vagy bármi más, amit ki tudsz találni rá. Ha kovaföldet szeretnél szórni a kertedbe a kártevők kiirtása végett, akkor elég csak néhány lyukat szúrni rá és máris van egy kényelmes, adagolható szóró szerszámod. Ugyan így készíthetsz belőle virágöntözőt is.

2. Újságpapír vagy karton

Ha egy természetes gyomirtóra vagy talajtakaróra vágysz, akkor szerezz egy kis papírt. Egyszerűen fedd le a talajt a növények szárai körül, hogy elzárd a levegőt a gyomok elől és serkentsd a gilisztatevékenységet. Ha új virágágyást szeretnél kialakítani valahol, de soha nem találsz időt a füves rész felásására, akkor fedd le azt a területet néhány kartonpapírral – ezzel a módszerrel nagyjából egy nap alatt kiirthatsz mindent a talaj felett.

A legtöbb újság esetén nem kell aggódnod a nyomdafestékben található méreganyagok miatt, ugyanis ezek általában természetes festékanyagokból készültnek, mint például szójából. Az újságpapír felhasználásáról írtunk korábbi cikkünkben is, kattints ide, ha lemaradtál volna róla!

3. Kanalak és villák

Ha úgy döntesz, hogy lecseréled az evőeszközeidet, a régieket semmiképpen ne dobd ki, mert sosem tudhatod, hogy mikor jöhetnek jól. Eláruljuk: kertészkedés közben. A nagyobb kártevők nem próbálnak majd a gyökerek közelében ásni, ha villákat szurkálsz a talajba a növények mellett (hegyes véggel felfelé). A kanalakból dekoratív jelzőtáblák is készíthetők. Mindkét eszközt használhatod az érzékenyebb gyökerű növények körüli ásásra, vagy ha a növények gyökerei még nem erősödtek meg rendesen. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz! A következő oldalon még több remek ötlet vár, megéri lapozni egyet! 

A kertben használható tárgyak

4. Ecet

Az ecet az egyik leghatékonyabb otthoni és kerti csodaszer, számtalan felhasználási lehetőséggel. Kint a rozsdás kerti szerszámok megtisztítására, a kopott műanyag bútorok kifényesítésére, gyomirtásra és a madár- illetve lepkeetetők takarítására is használható – mindezt veszélyes vegyi anyagok nélkül. Bogyószedés után a kezeden maradt foltok eltávolítására is alkalmas, és a vágott virágok is tovább maradnak frissek, ha a váza vizéhez egy kanál ecetet adunk. Az ecet felhasználásáról bővebben ide kattintva olvashatsz! 

5. Borosüvegek

Használd fel kreatívan a régi borosüvegeket a kertben madáretetőkként vagy virágágyás-szegélyekként. A meleg nyári napokra, amikor különösen fontos a rendszeres öntözés, akár saját öntözőt is kialakíthatsz belőlük. A barna vagy zöld üvegek ráadásul jól mutathatnak a természet többi színe mellett.

6. Tojástartó

Egyeseknek tojástartók, a kertészeknek ingyen rendelkezésre álló, biológiailag lebomló, könnyen beszerezhető csíráztató tálcák. A tojástartók felhasználásáról ide kattintva olvashatsz többet! 

7. Szódabikarbóna

Az ecet mellett a másik aranyat érő hozzávaló otthonodban (és kertedben). Ha szeretnéd elpusztítani a növényeid épségét fenyegető gombákat, akkor keverj el három evőkanál szódabikarbónát 3,5-4 liter langyos vízben, majd használd a keveréket permetként heti egy alkalommal a fertőzött növényeken. Szódabikarbóna a kertben: olvass róla többet ide kattintva! 

hirdetes
A kertben használható tárgyak

8. Műanyag zacskók

Mivel a műanyagból készült zacskóknak akár ezer évre is szükségük lehet, hogy lebomoljanak, ezért meglehetősen tartós kerti eszközökként is használhatók, még akkor is, ha környezetvédelmi szempontból borzasztóak. A lényeg, hogy okosan használd őket. A régi műanyag zacskókkal például lefedheted a gyümölcsfák terméseit, hogy megvédd őket a rovaroktól és madaraktól. A cipődre húzva segítenek szigetelni a víz és sár ellen, a növényeket letakarva pedig kissé ellenállóbbá teheted azokat a kezdeti fagyok ellen (ehhez egy réteg vattára vagy más szigetelőanyagra lesz szükséged bennük).

9. Harisnyák

A nylon harisnyák tökéletesen használhatók a paradicsomok, magasabb növények vagy fiatal fák karóhoz kötésére. A puha és strapabíró anyag nem tesz kárt az érzékeny szárakban és ahogy azok növekednek, úgy illeszkedik hozzájuk a nylonkötés. A régi harisnyákban étkezésre és ültetésre szánt hagymákat is tárolhatsz, mert a szellős nylon segít tovább frissen tartani  azokat.

10. Rézérmék

Van néhány rézérméd vagy bármilyen más rézből készült apróságod? A talajba dugdosva érdemes őket alkalmazni, ugyanis a réz egy köztudottan hatékony gombaölő anyag. Ez segít megőrizni növényeid egészségét, ezért valódi elásott kincsnek is tekintheted!

11. Esszencia olajak

A legtöbbeknek van otthon legalább egy vagy két üveg esszencia olaja. Ezek az oldatok nem csak az emberekre hanem a növényekre is jó hatással lehetnek. Valójában az egész kertben alkalmazhatók a növények állapotának javítására és sok más dologra is. Például remekül csalogathatók velük a beporzást végző állatok, egyidejűleg pedig a kártevőket is taszítja magától. A gombaölésre és más kártékony dolgok kiirtására is alkalmazható, plusz segít távol tartani a háziállatokat a növényektől.

hirdetes
A kertben használható tárgyak

12. Befőttesüvegek

Habár az üvegek újrahasznosítása fontos és felelősségteljes feladat, erre csak akkor van szükség, ha már nem tudod mire használni őket. A kertben azonban bőven vannak olyan helyek, ahol egy befőttesüveg tökéletesen alkalmas egy-egy feladatra! Készíthetsz belőlük madár- vagy lepkeetetőket, virágtartókat, gyertyatartókat, szélcsengőket és még sok mást is. Ízlésesen elkészítve a szabadtéri étkezőasztalok központi díszeivé is válhatnak.

13. Kávézacc

A kávézaccnak számtalan felhasználási módja létezik. Kiváló a hasznos giliszták etetésére, a talajban található kártékony mikrobák elpusztítására, a savas talajt kedvelő növények táplálására, általános trágyázásra és akár a hortenziák színének megváltoztatására is! A kávézacc felhasználási lehetőségeiről ide kattintva tudhatsz meg mindent! 

14. Alufólia

Az alufólia könnyedén újrahasznosítható, (habár bizonyos esetekben nem fogadják el, mert gyakran ételmaradékkal van tele) de akárcsak az üveg esetén, ennél sem feltétlenül kell, hogy azonnal hasznát veszítse miután végeztél vele a konyhában. Vágd csíkokra az alufóliát és kösd fel azokat a gyümölcsfáid ágaira. A fóliák visszaverik a napfényt és a szél hatására zajokat keltenek, ami távol tartja a madarakat. Az ilyen csíkokat a talajban is használhatod – ezzel megelőzheted, hogy a fényérzékenyebb kártevők megrongálják a termésedet. Ha a kertedben gyakran okoznak problémát az őzek, akkor derékmagasságig csomagold alufóliába azokat a növényeket, amiket általában megrongálnak. Ezzel az őzek, nyulak és egerek számára is megnehezíted, hogy megrágják a szárakat. Az alufólia további felhasználásáról ide kattintva tudhatsz meg többet! 

A kertben használható tárgyak

15. Fűszerek

Bizonyos fűszerek – például a chili por vagy a cayenne-i paprika – kiváló rovarirtók lehetnek. Szórj el egy kevés paprika port a kertben vagy keverd el vízben és permetezd meg vele azokat növényeket, amiket megtámadtak a rovarok.

16. Cipők

A régi cipőket nagyszerű madáretetőkké alakíthatod át – többek között persze. Egy stílusosan megviselt cipőbe akár virágot is ültethetsz, legyen szó régi bőrcipőkről vagy mutatósabb, modern darabokról (ráadásul nincs szükséged az egész párra sem).

17. Keserűsó

A más néven Epsom sóként is ismert magnézium-szulfátnak minden otthonban ott a helye. Ez az izomgörcsök enyhítésére is használt szer nem csak a szépségápolási és egészségügyi jótékony hatásai miatt olyan különleges – otthonodban (és persze kertedben) is hasznát veheted! A keserűsóval például megakadályozhatod, hogy a járda mellett és a repedésekben elterjedjenek a gyomok. Kiválóan alkalmazható még a levágott és vízbe helyezett virágok élettartamának meghosszabbítására is, illetve a virágcserepek lesikálására is remek. Egyesek szerint serkenti a csírázást, segít az átültetett növényeknek, távol tartja a kerti kártevőket és táplálja a paradicsomokat, paprikákat és rózsákat is.

18. Tea

Egy erősre elkészített tea használható a savat kedvelő növények permetezésére, a komposzt lebomlásának serkentésére és a rózsabokrok táplálására is. A használt teafiltereket se dobd ki – szórd ki belőlük az ázott teafüvet a növények szára mellé egy kis extra trágyaként, ami segít távol tartani bizonyos kártevőket. Teafilter felhasználása a kertben, kattints ide és tudd meg, hogyan használhatod fel! 

A kertben használható tárgyak

19. Műanyag tárolók, dobozok

Az olyan kisebb műanyag tárolók, mint a joghurtos vagy jégkrémes dobozok kiválóan alkalmazhatók kisebb kerti szerszámok, növényjelző táblák vagy magvak tárolására is. A csíráztatás beindítására is tökéletesek, de egy kis kreativitással hatékony meztelencsiga-csapda is készíthető belőlük. Ha a kerti asztalod lábait is beleállítod valamilyen műanyag dobozkába, akkor a hangyák sem tudják majd megrohamozni az uzsonnádat!

20. Tojáshéjak

A tápanyagokban gazdag tojáshéjakat sem érdemes kidobni. Távol tartják a kártevőket, táplálják a növényeket, segítenek a palánták fejlődésében, stb. – a lista végtelen! Tudj meg mindent a tojáshéj felhasználásáról ide kattintva! 

21. Műanyag palackok

A környezetben nehezen lebomló műanyag üdítős és vizes palackok új szerepet kaphatnak a szabadban. A virágágyások feletti hálók erősítése, szúnyogok vagy darazsak csapdába csalása is kivitelezhető a segítségükkel, és a már sokat emlegetett madáretetők is elkészíthetők belőlük. Az apróbb palánták számára akár pici kis magán-üvegházakat is létrehozhatsz velük. Tudd meg, hogyan használhatod fel a műanyag palackokat, kattints ide és olvasd el korábbi cikkünket! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


juhtenyésztés épületei

mindazok a korszerű és hagyományos épületek, amelyek a különböző termelési célból... Tovább

cukorrépafej

a cukorrépa-termelés mellékterméke, a levélből és a levágott répakoronábó áll.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert