Ezeket a fertőzéseket okozhatják a háziállatok, háziállatok fertőzései emberre

hirdetes

Ezeket a fertőzéseket okozhatják a háziállatok

GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mindannyian szeretjük a kedvenceinket. Azonban, néha előfordul, hogy a szeretet gombócunk még minket is megfertőzhet. Ez nem minden esetben igaz, de érdemes oda figyelni!

háziállatok

A zoonózisok olyan fertőzések, amelyek állatokról emberre terjednek. A fertőző fertőzéseket a háziállatok is átvihetik. A kutyák és macskák által terjesztett fertőzések gyakoriságuk miatt különösen nagy aggodalomra adnak okot. A gyermekek jobban ki vannak téve a háziállatok betegségeinek, mivel gyakran érintkeznek háziállatokkal, és nagyobb valószínűséggel érintkeznek állati ürülékkel, például homokozóban való játék közben. Vegyük sorra, milyen betegségeket okozhatnak

A macskakarmolási láz:


Mint ahogyan a nevéből látszik, ez egy macskák által terjesztett fertőző betegség

A macskakarmolási betegség leggyakrabban gyermekek és fiatal felnőttek körében fordul elő, és a Bartonella henselae baktérium okozza. A kórokozó természetes gazdája a házimacska.

hirdetes
 

A gyermekeket leggyakrabban a fertőzött fiatal állatokkal való közvetlen érintkezés (vakarózás, harapás, nyalás), bőrkontaktus vagy macska bolhacsípés útján fertőzi meg. A betegség a betegek nagyjából 85-90 százalékánál bőr- vagy nyirokcsomó érintettséggel jár. A 3-10 napos lappangási idő után a bőrre jellemző tünetek a beoltás helyén jelentkeznek. Az átlagosan 2 hetes lappangási idő után (minimum 7 nap) a leggyakoribb tünet a környező nyirokcsomók duzzanata. A nyirokcsomók gyakran fájdalmasak, vöröses színűek, és az esetek nagyjából 10-15%-ában az érintettség tüneteit mutatják.

A belső szervek károsodása esetén a máj és a lép megnagyobbodása alakulhat ki. A macskakarmolásos betegségre mindig gyanakodni kell, ha nyomásérzékeny regionális nyirokcsomó-érzékenység és macskakapcsolat van a kórtörténetben.

hirdetes

A macskakarmolásos betegség általában nyirokcsomó-megnagyobbodással jár, amely néhány hét vagy nap alatt magától is gyógyulhat. A szakmai vélemények eltérnek abban, hogy a szerény vagy közepes mértékű nyirokcsomó-érintettséget kezelni kell-e vagy sem. Az antibiotikumos kezelés előnyei közé tartozik, hogy megakadályozza a fertőzés terjedését a szervezetben, valamint hogy drasztikusan csökkentheti a betegség és a tünetek hosszát.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fehérjeszintézis

az élő szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjék felépülése az intermedier... Tovább

Gombaölo Topas 100 EC

Lisztharmat elleni felszívódó készítmény almában, szőlőben, csonthéjasokban,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok