Tippek, trükkök a kertészkedéshez, amiket ki kell próbálnod!

hirdetes

Ötletes megoldások a kertészeknek

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN

A kertészkedés igazán jó mulatság lehet, de minél komolyabban foglalkozik vele az ember, annál költségesebbé válik, méghozzá igen hamar. Egy igazán praktikus kertész azonban tudja, hogy hogyan teheti egyszerűbbé mindennapi munkáját néhány házi trükkel, amik nem csak működőképesek, de pénztárcabarátok és/vagy időtakarékosak is egyben. Ha szeretnéd bővíteni csináld magad arzenálodat, akkor vess egy pillantást ezekre a zseniális kerti megoldásokra!

Kertészkedéshez trükkök

1. Növénytartók az ágyásban

Ha szereted szezonális virágokkal körbevenni magad kertedben, akkor biztosan neked is minden évben sok idődet felőrli aktuális kedvenceid cserélgetése. A megoldás? Áss néhány lyukat ágyásodba, és helyezz ezekbe egy-egy virágot – cserepestől! Amikor eljön a szezonváltás ideje, nem kell az egész ágyást újra felforgatnod, hogy új virágokat telepíthess beléjük, elég csak lecserélni a cserepeket.

2. Térkitöltő hungarocell a cserepekbe

A térkitöltő hungarocell darabkák kiváló vízelvezetést biztosítanak, és remekül helyettesítik a talaj azon részét a cserepekben, ahová a növények gyökerei amúgy sem érnének el. Ez különösen akkor hasznos, ha magas cserepekbe szeretnél ültetni. A hungarocell pehelykönnyű, így szinte a felére csökkentheted a cserepek súlyát, ami jó pont, ha át akarod vinni őket valahová. Ne felejts el egy réteg talajfóliát fektetni a talaj és a hungarocell közé, hogy a víz ne mossa egyre lejjebb a földet a térkitöltők közé.

hirdetes

3. Kalciumbomba

Ha van otthon egy turmixod (vagy bármilyen más aprításra alkalmas berendezésed, eszközöd), akkor gyűjtsd össze az üres tojáshéjakat, és őröld őket porrá. A tojáshéjak javarészt kalciumból állnak, amire sok növénynek szüksége van az egészséges fejlődéshez – ez után nincs más dolgod, mint megszórni a talajt növényeid körül ezzel a porral, ami így sokkal hamarabb felszívódik.

4. Tartsd távol a kártevőket

Akár saját macskáid szeretik alomnak használni gondosan ápolt ágyásaidat, akár a kóbor állatokat nem tudod kizárni kertedből, ez a megoldás tökéletes növényeid védelmére. Fogj egy maréknyi műanyag villát, és szúrós végükkel felfelé döfd őket a talajba, növényeid közé. Ezek nem kifejezetten veszélyesek, de nagyon kényelmetlenné teszik a macskák „dolgát” ágyásodban.

hirdetes

5. Szennyesládás kertészkedés

Ha van otthon néhány felesleges műanyag szennyesládád, akkor akár ezeket is felhasználhatod virágok termesztésére. Csak fúrj a fenekükre néhány vízelvezető lyukat, és használd őket úgy, mint bármelyik másik növénytárolót. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Országos Mezõgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ

Könyvtár Az Országos Mezõgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ országos... Tovább

burgonyatároló

olyan nagyüzemi tárolóépület, mely megteremti a burgonya téli raktározásának feltételeit.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert