A hazai denevérek nem terjesztik a koronavírust

Ne bántsátok őket!- hazai denevérek

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sajnos az emberek sok mindennel nincsenek tisztában és anélkül cselekednek, hogy kicsit utánanéznének a dolgoknak. Nincs ez másképpen a denevérek esetében sem, rengetegen kezdték el irtani ezeket a szegény kisállatokat, csak azért, mert úgy gondolják, hogy veszélyesek…

A denevérek veszélyesek?

Az európai denevérfajokat óvni kell! 

Érdemes tudnia mindenkinek, hogy a SARS-COV-2 közeli rokonai sincsenek meg az Európában található denevérfajokban, éppen ezért biztosak lehettek abban, hogy ezek a kisállatok nem fognak megfertőzni titeket az új típusú koronavírussal! Ráadásul ehhez még hozzá kell tennem azt, hogy a szárazföldi ökoszisztéma összeomlana denevérek nélkül, az európai állomány nagy része eddig is erősen csökkent, mivel fogy a rovartáplálék, egyre kevesebb a szállás.

Fontos elmondanom azt is, hogy Magyarországon valamennyi denevérfaj védelem alatt áll, a közönséges denevér, a nagy patkósorrú denevér, a vízi denevér eszmei értéke 10 000 forint, a kis patkósorrú denevéré, a szőröskarú denevéré 50 000 forint, míg a nagyfülű denevéré 100 000 forint. 

Koronavírus = denevér?

Az emberek többsége csak a hangzatos címek és álhírek alapján tájékozódik, arra már nem szán elég energiát, hogy egy-egy hosszabb, tartalmasabb, több valóságtartalommal rendelkező cikket végig olvasson. Közismert, hogy Ásziában honos denevérektől indult útjára az új típusú koronavírus, ez pedig már elég is ahhoz, hogy kezdetét vegye a denevérek elleni ádáz harc. Ha viszont mélyebbre ásunk, akkor azonnal kiderül, hogy valószínűleg egy másik, egyelőre ismeretlen faj közvetítésével alakult ki a vírus emberről emberre terjedő változata. Az európai denevérfajokban is vannak koronavírusok, de nem mutatták ki azt a törzset, amiből a SARS-COV-2 fejlődött ki – érdekesség, hogy Európában inkább a denevérek vannak veszélyben miattunk, nehogy megfertőzzük őket.

A denevérek nem veszélyesebbek más állatoknál

Tény, hogy a denevérek is rengeteg vírust, köztük számos koronavírust is hordoznak, viszont, ha az arányokat nézzük, megállapítható, hogy nem többet, mint más állatok. Az esélye meg van, hogy egy mutálódott koronavírus emberre kerüljön egy denevérről, de a gyakorlatban eddig mindig szükség volt egy köztes gazdára. A SARS esetében ez a cibetmacska volt, a MERS-nél pedig a teve.

Az új típusú, SARS-COV-2-nél egyelőre úgy tűnik, hogy tobzoskában mutálódhatott tovább, de az is lehet, hogy a denevér és a tobzoska SARS-COV-2 vírusa keveredett egymással. Az európai denevérfajoktól, akkor kaphatunk el valamit, ha meg akarjuk őket fogni, és védekezésből megharapnak. Ebben az esetben a veszettség jöhet szóba, de annak, hogy egy denevér veszett legyen, kicsi az esélye. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cukorcirok (sumac, Sorgum dochna [Roskal] Snow-den)

a pázsitfüvek családjába tartozó, Ázsia és Afrika több táján már régóta fontos... Tovább

csepegtető öntözés

olyan felületi öntözés, amely nél a növény optimális fejlődéséhez szükséges legki sebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok