Ismerd meg mely rovarok egy kertész barátai

hirdetes

Ezek a rovarok minden kertész barátai

TK, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Általában folyamatos harcban állunk a levéltetvekkel, a közönséges takácsatkákkal, növénytetvekkel, és egyéb kártevőkkel. De nem mindegyik rovart kell ellenségként kezelnünk. Néhányan ugyanis remek barátaid lehetnek nem csak Neked, de kertednek is – rengeteg jótékony hatással bírnak. Ismerjük meg most ezeket!

Katicabogár

Katicabogár


Nem is kell többet mondanom, már mindenki ismeri ezt a kedves élőlényt fekete pontjaival. 


Minden kertnek jó barátja, hiszen rendkívül sok levéltetvet fogyaszt – egyesek akár 500-at is képesek belőlük megenni naponta!


Amennyiben viszont nem található elég kártékony élőlény kertedben nem fog kertedben maradni – ezek nélkül ugyanis éhen halna, így elindul, hogy másokat segítsen. 


Ugyanakkor megtalálható belőle az úgynevezett harlekinkatica, őt sárgásabb színéről ismerheted fel. Ez a fajtája manapság már kártékonynak számít, pedig csak elnyomják hét pöttyös társaik. 


Amennyiben szeretnéd, hogy kerted körül maradjanak, érdemes menedéket nyújtani számukra – például fúrt fadarabokkal.


Közönséges fülbemászó


Ez a megnevezés elsősorban elég barbár, tekintettel arra, hogy a vele kapcsolatos legendák nem igazak. 


Ő kertedben mindenféle kártevő számára nyitott: a levéltetvektől kezdve a csigákon át a növényi hulladékokig – egyiknek sem fog tudni ellenállni. Általában nappal pihennek, az éjszaka folyamán indulnak el táplálékukat megszerezni. 

hirdetes


Amennyiben szeretnéd őket kertedbe marasztalni, lehetőséged van rá, hogy kihelyezz számukra is egy rejtekhelyet. Nem sok mindenre lesz hozzá szükséged; egy virágcserépre, egy kisebb adag szalmára, néhány ágra, egy kis kötélre, melyekkel ezeket összerögzíted. 


Fordítsd meg a cserepet, helyezd bele a szalmát, majd az ágak közül egyet tegyél a cserép alá, hogy megtartsa azt. A maradék ágból készíts egy sátorszerűséget, hogy ne érjen le csereped a földre. A kötelet kösd a középen lévő ághoz, majd a vízelvezető nyíláson át, erősítsd a már elkészített sátor szerkezetéhez.


Viszont vigyázz, ugyanis, ha a prédái elkezdenek fogyni, salátáidat kezdik majd el rágcsálni. 

hirdetes


Méhek


Ezek mézelő rovarok, virágról virágra szállva porozzák be növényeid. Ez számunkra leghasznosabb tevékenységük. 


Hogy kertedbe csábítsd őket, egyáltalán nem kell összetett dolgot csinálnod – helyezz el néhány virágzó növényt otthonod körül.


Zengőlégyfélék


Gyakran képesek vagyunk őket összetéveszteni a darazsakkal, pedig megkülönböztetésük nem is olyan nehéz: nekik csak két szárnyuk van, és képesek egyhelyben „repülni”.


A katicákhoz hasonlóan ők is rengeteg levéltetvet fogyasztanak, nagyon hamar képesek megszabadítani a kártevők inváziójától. 


Amint kifejlődik teljesen, virágról virágra szálnak, és képesek ők is néhány növényt beporozni. Ezek mellett a növénytetveket is kedvelik, ezért sem érdemes kertedben vadászni rájuk! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

A szagosbükköny (Japanese Sweet Pea) virágok varázsa és gondozása

A szagosbükköny (Lathyrus odoratus), más néven Japanese Sweet Pea, lenyűgöző virág, amely színpompájával és kellemes illatával elvarázsolja kerted hangulatát

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-23

Ezt az 5 csodaszép nyári virágot júniusban is elöltetheted

Virágot szeretnél ültetni még a nyárra? Milyen virágokat ültess júniusban? Mutatjuk a legszebb júniusi virágokat, amik kerted valóságos ékei lehetnek!

2023-05-23

Ennek a 7 nyári virágnak nagyon különleges, titkos jelentése van

nyári virágoknál sokkal többről van szó, mint amilyennek látszik, csodaszép dolgokat szimbolizálnak! A babrózsától a százszorszépig mind titkos jelentéssel bírnak.

2023-05-27

Hűsítő növények: Növények, amik frissítik a levegőt!

Számos olyan növény található, amely tiszta, oxigéndús levegőt biztosítsanak számunkra. Íme néhány fűsítő növény, amelyeket érdemes elültetni a kertünkbe.

2023-05-27

Így termessz salátát a nyári melegben

A saláta nyári termesztése kihívást jelenthet a magas hőmérséklet és a kiszáradás veszélye miatt, ezért fontos, hogy megfogadd szakértő és segítő tanácsainkat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

makkoltatás

majdnem kizárólag a régi parlagi sertések és a mangalica sertés ősi, extenzív hizlalási... Tovább

fagyvédelmi öntözés

a víz fagyásakor felszabaduló hó felhasználása a —>fagykár elhárítására. Kis... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet