Ismerd meg mely rovarok egy kertész barátai

Ezek a rovarok minden kertész barátai

TK, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Általában folyamatos harcban állunk a levéltetvekkel, a közönséges takácsatkákkal, növénytetvekkel, és egyéb kártevőkkel. De nem mindegyik rovart kell ellenségként kezelnünk. Néhányan ugyanis remek barátaid lehetnek nem csak Neked, de kertednek is – rengeteg jótékony hatással bírnak. Ismerjük meg most ezeket!

Katicabogár

Katicabogár


Nem is kell többet mondanom, már mindenki ismeri ezt a kedves élőlényt fekete pontjaival. 


Minden kertnek jó barátja, hiszen rendkívül sok levéltetvet fogyaszt – egyesek akár 500-at is képesek belőlük megenni naponta!


Amennyiben viszont nem található elég kártékony élőlény kertedben nem fog kertedben maradni – ezek nélkül ugyanis éhen halna, így elindul, hogy másokat segítsen. 


Ugyanakkor megtalálható belőle az úgynevezett harlekinkatica, őt sárgásabb színéről ismerheted fel. Ez a fajtája manapság már kártékonynak számít, pedig csak elnyomják hét pöttyös társaik. 


Amennyiben szeretnéd, hogy kerted körül maradjanak, érdemes menedéket nyújtani számukra – például fúrt fadarabokkal.


Közönséges fülbemászó


Ez a megnevezés elsősorban elég barbár, tekintettel arra, hogy a vele kapcsolatos legendák nem igazak. 


Ő kertedben mindenféle kártevő számára nyitott: a levéltetvektől kezdve a csigákon át a növényi hulladékokig – egyiknek sem fog tudni ellenállni. Általában nappal pihennek, az éjszaka folyamán indulnak el táplálékukat megszerezni. 


Amennyiben szeretnéd őket kertedbe marasztalni, lehetőséged van rá, hogy kihelyezz számukra is egy rejtekhelyet. Nem sok mindenre lesz hozzá szükséged; egy virágcserépre, egy kisebb adag szalmára, néhány ágra, egy kis kötélre, melyekkel ezeket összerögzíted. 


Fordítsd meg a cserepet, helyezd bele a szalmát, majd az ágak közül egyet tegyél a cserép alá, hogy megtartsa azt. A maradék ágból készíts egy sátorszerűséget, hogy ne érjen le csereped a földre. A kötelet kösd a középen lévő ághoz, majd a vízelvezető nyíláson át, erősítsd a már elkészített sátor szerkezetéhez.


Viszont vigyázz, ugyanis, ha a prédái elkezdenek fogyni, salátáidat kezdik majd el rágcsálni. 


Méhek


Ezek mézelő rovarok, virágról virágra szállva porozzák be növényeid. Ez számunkra leghasznosabb tevékenységük. 


Hogy kertedbe csábítsd őket, egyáltalán nem kell összetett dolgot csinálnod – helyezz el néhány virágzó növényt otthonod körül.


Zengőlégyfélék


Gyakran képesek vagyunk őket összetéveszteni a darazsakkal, pedig megkülönböztetésük nem is olyan nehéz: nekik csak két szárnyuk van, és képesek egyhelyben „repülni”.


A katicákhoz hasonlóan ők is rengeteg levéltetvet fogyasztanak, nagyon hamar képesek megszabadítani a kártevők inváziójától. 


Amint kifejlődik teljesen, virágról virágra szálnak, és képesek ők is néhány növényt beporozni. Ezek mellett a növénytetveket is kedvelik, ezért sem érdemes kertedben vadászni rájuk! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

glikokortikoidok

a mellékvese kéregállományának egyik hormoncsoportja. Hatásukra a májban az aminosavakból... Tovább

efozit-alumínium hatóanyagú gombaölő szer

a hatóanyag szisztemikus tulajdonsagú (—>szisztemikus hatású növényvédő szerek);... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet