Évelők fejlődése

hirdetes

Tudtad? Ezért kell három évet várni, hogy csodaszép legyen az évelő!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Érdemes három évet várni az évelőkre

Segíts évelőidnek a fejlődésben

Évelőket ültetni egy hosszútávú beruházás, amivel biztosíthatod, hogy éveken keresztül temérdek friss termést tehess majd az asztalra. Ez az évelők lényege, hiszen ha vigyázol rájuk, akkor hosszú időkig ellátják majd konyhádat. Ha szeretnéd biztosítani, hogy bőségesen teremjenek és sokáig kertedben maradjanak, akkor a lehető legjobb körülményeket kell biztosítanod számukra.

Nézz utána, hogy választott évelőidnek milyen gondoskodásra van szükségük, hogy ne kelljen erőlködniük az életben maradásért. Az első év során valószínűleg semmit nem kell csinálnod velük, csupán némi védelmet kell nyújtanod nekik a téli hónapok során. Ehhez használhatsz valamilyen talajtakarót vagy hidegágyat is, attól függően, hogy milyen hideg telek jellemzők otthonodra.

hirdetes

A második év során kiegyensúlyozott összetételű NPK műtrágyával érdemes támogatni őket, 10-10-10 arányban. Ezt a növekedési időszak során néhány hetente adagold nekik a csomagolás szerint. Gondoskodásod és törődésed a harmadik évben térül majd meg, amikor évelő növényeid hálából rengeteg minőségi termést hoznak majd.

hirdetes

Tedd változatosabbá kertedet

Érdemes több egy- és kétnyári növényt is ültetni kertedben, miközben évelőidre vársz. Így egyrészt minden évben szüretelhetsz majd, másrészt pedig folyamatosan egyre gazdagabbá teheted kerted talaját. Az egynyáriakat össze is ültetheted évelőiddel, ha biztosítani tudod, hogy a talaj táplált legyen, miután leszüretelted őket.

Ügyelj rá továbbá, hogy ne ültess mélyre gyökerező fajtákat. Például ne kerüljenek sárgarépák az évelő spenótok mellé, mert ezzel megzavarod az utóbbi gyökereinek fejlődését. Ha késleltetve ülteted növényeidet a folyamatos szüretelés céljából, akkor figyelned kell arra is, hogy olyan társnövényeket ültetsz évelőid közelébe, amelyek segítenek azoknak, és nem hátráltatják őket.

Figyelj oda továbbá, hogy hogyan teremnek évelő növényeid az ötödik év után. Ha kisebb a hozamuk, vagy gyengébbnek tűnnek, akkor meglehet, hogy gyökérzetük túl sűrűvé vált. Ilyenkor érdemes szétültetni őket, hogy több helyük legyen terjeszkedni a talaj alatt!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kollapszus (sokk, collapsus, shock)

a körzeti vérkeringés súlyos zavara, amely elsősorban abból adódik, hogy vérvesztés v. a... Tovább

visszakeresztezés (back cross)

Az első ->hibridnemzedék (F1) ->keresztezés egyik szülői ->genotípussal. Jelentős olyan... Tovább

Tovább a lexikonra
virág