Hozzávalók a hagyományos szilvás gombóchoz

  • 1 kg sárga krumpli, ha lehet régi
  • 1 kg apró szemű szilva
  • 30 dkg liszt, illetve annyi, amennyit felvesz a tészta, ez a krumpli nedvességtartamától is függ
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál só
  • 5 dkg disznózsír, esetleg vajra cserélhető
  • 3 dkg vaj vagy olaj a morzsához
  • 20 dkg zsemlemorzsa

 

A hagyományos szilvás gombóc elkészítése

  • Első lépéskén a második legfontosabb hozzávalóval kezdünk: sós vízben megfőzzük a krumplit. Az lényegében mindegy, hogy héjastól, vagy a nélkül, darabokban vagy egészben, ahogy neked jól esik. 
  • Amíg fő a krumpli a szilvát készítjük elő, hiszen üresen nem maradhat a kezünk a konyhában- ezt is a nagymamámtól tanultam. A szilvát megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk, esetleg ha nagyobb, akkor négybe is lehet vágni. Ezután mehet bele egy kis fahéjas cukorba!
  • A krumpli, ha megfőtt, akkor megpucoljuk, ha eddig nem tettük volna, és krumplinyomóval, vagy villával összenyomjuk, teljesen pépes állagot kell kapni, a gombócevés közben senkinek nem hiányoznak a nagy krumpli darabok! Ha nem elég sós, ilyenkor még lehet és kell is hozzá adni.
  • Hozzáadjuk a zsírt, és megvárjuk, míg beleolvad, a lisztet csak ez után adagoljuk hozzá kis részletekben, hogy közben figyelni tudjunk az állagára. Akkor elég lisztes, ha már formálható a tészta anélkül, hogy a lisztezett kezünkre tapadna. Sok liszttől formálhatóbb lesz a tészta, de a gombóc kevésbé finom.
  • A masszát egy vastagon kilisztezett deszkára helyezzük, 4 felé daraboljuk, ezekből pedig . 5 centi átmérőjű rudakat sodrunk, és felszeljük 1-2 centis darabokra ezeket. Érdemes lisztezet késsel és kézzel dolgozni óvatos mozdulatokkal. Kissé ragacsos lehet a tészta, de annál finomabb lesz a gombóc!
  • Elkezdjük formálni a gombócokat az alábbi módszerrel: a tésztadarabból egyet a lisztezett bal kezünkbe veszünk, ellapítjuk, míg a szintén lisztes jobb kezünkkel, egy darab szilvával felkanalazunk valamennyit a fahéjas cukorból, és a tészta közepébe helyezzük, majd gombóccá formáljuk az egészet. Kész is egy szilvás gombóc, jöhet még több tíz és a főzés, na meg a forgatás!
  • Egy nagy fazékban vizet forralunk és beletesszük a gombócokat, türelmesnek kell lenni, nem szabad egyszerre sokat tenni bele! a gombóc akkor van kész, ha feljön a víz tetejére, ilyenkor hagyni kell még egy percet lebegni! 
  •  Ezzel egy időben egy serpenyőben vajat is forrósítunk  és rászórjuk a zsemlemorzsát, kevergetés mellett megpirítjuk. A kész gombócokat szűrőkanállal kivesszük és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Na, most van igazán kész a szilvás gombócunk!