A gyümölcsfák téli ápolásáról mondok el mindent

hirdetes

Hidegben sem áll meg az élet - A gyümölcsfák téli ápolása

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Igaz, hogy még elég sok idő van tavaszig, de szerencsére lehetnek fagymentes, napos, kellemes időszakok, amikor bizony jól esik kimozdulni a szabadba. Az ilyen napokat mindenképpen ki kell használnunk, irány a kert és végezzük el azokat a dolgokat, amiket szükséges, ugyanis várnak minket a gyümölcsfák!

Tudj meg mindent a gyümölcsfák téli ápolásáról

A gyümölcsfák ápolása télen – A téli metszés

Télen eltávolíthatjuk az úgynevezett fattyúvesszőket is, amiknek az a jellegzetessége, hogy általában a felkopaszodott, vastag vázágakon alakulnak ki, sűrűn egymás mellett. Ezek árnyékolják a koronát, rengeteg tápanyagot vesznek el, és sosem hoznak gyümölcsöt. Éppen ezért érdemes ezeket a fattyúvesszőket legalább 20-25 centiméteres távolságra kiritkítani, a megmaradókat pedig 10-15 centiméterre visszametszeni.

Ezzel elérhetjük, hogy tavasszal megjelenjenek rajtuk az oldalhajtások, a következő évben a virágrügyek és a termés – ez a módszer egyébéként alkalmas a fiatalításra is. Vigyázat, fontos, hogy a gyümölcsfák koronaalakító-, valamint fenntartó metszését még ne végezzük el, csak a száraz ágakat vágjuk le, ezzel csökkenthetjük a gyümölcsfák tavaszi metszésénél előforduló munkák számát. 

hirdetes

A gyümölcsfák ápolása télen – Fagykárok elleni védelem

Télen, hidegebb időszakokat követően jól látszódnak a régi, valamint az új fagysebek is, érdemes ezeket egy éles késsel kifaragni az élő szövetekig, majd sebvédőgéllel bekenni. A sebkezelés elmulasztása rossz meglepetéseket okozhat, ugyanis a le nem zárt szöveteken át számos vírusos-, illetve gombás fertőzés megtámadhatja a fát.

hirdetes

A nagyobb sebek sajnos évről-évre egyre nagyobbodnak, ha pedig nem végezzük el a sebkezelést, akkor a szabadon maradt rész el kezd korhadni, a helyén odú jön létre, ami a fának nem jó, a madaraknak annál inkább.

A sebvédőgélekkel kapcsolatban érdemes tudni, hogy nem annyira idő-, és vízállók, ezért a sebek kezelését még tavasszal is meg kell ismételnünk, legalább kétszer, de inkább háromszor. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet, mivel számos remek tanács vár még rátok, azt garantálom mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

terelőgát

Olyan 10-15 cm magas,40-60 cm széles, géppel készített földtöltés,amely a sávos... Tovább

gabonafélék

lisztes magot termő növények. Szemtermésüket élelmiszerek (kenyérgabonák), takarmány, ip.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem