Gyümölcsfák kezdőknek: Ezeket bátran ültesd el akár már idén

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

SzT
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha gyümölcsfák ültetésén gondolkodsz, jó helyen jársz! A gyümölcsfák bőséges termést hoznak, és gondoskodásuk örömteli kihívást jelent. A hidegtűrő almáktól és cseresznyéktől kezdve a félig trópusi citrusfélékig, gyümölcsfák szinte minden éghajlaton nőnek, ha megfelelő fajtákat választasz és gondosan ápolod őket.

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Almafa – Gyümölcsfák kezdőknek

Az almafák az egyik legnépszerűbb gyümölcsfa fajták, mivel széles körben alkalmazkodnak, viszonylag könnyen gondozhatók és ízletes termést hoznak. Az almafák jól tűrik a hidegebb éghajlatot, de egyes fajták melegebb éghajlaton is jól érzik magukat. Fontos, hogy két különböző, de egymással kompatibilis beporzó fajtát ültess, hogy biztosítsd a bőséges gyümölcstermést. A késői érésű almák általában jobb ízűek és tovább tárolhatók, mint a korai fajták.

Cseresznyefa – Gyümölcsfák kezdőknek

A cseresznyék színe a napsárgától a majdnem feketéig terjed. Ezek a fák a mérsékelt éghajlatot kedvelik, és termékeny, jól vízelvezető talajt igényelnek. A törpe cseresznyefák termesztése megkönnyíti a termés védelmét a betegségektől és a madaraktól, mivel a kis fák védő hálóval lefedhetők és könnyen permetezhetők.

Citrusfélék (Citrus hibridek) – Gyümölcsfák kezdőknek

A citrusfélék, mint például a kumquat, a mandarin, a narancs és a citrom, a melegebb éghajlatokat kedvelik. A citruslevelek és héjak illatos olajai természetes védelmet nyújtanak a kártevők ellen, de hidegtűrésük korlátozott. A hidegebb éghajlaton, így hidegebb évszakokban Magyarországon is, a citrusfák takarása szükséges lehet, ha a hőmérséklet fagypont alá esik. A saját termesztésű citrusfélék téli betakarása azonban megéri a fáradságot.

Őszibarack és nektarin – Gyümölcsfák kezdőknek

Az őszibarack és a nektarin mindenki kívánságlistáján szerepel, de ezen gyümölcsfák termesztése gondos helyválasztást és kártevőkezelést igényel. Ezek a fák mély talajt kedvelik, és jól érzik magukat a mérsékelt és melegebb éghajlatokon is. Az őszibarack- és nektarinfák gyakran rövid életűek a fát megtámadó rovarok miatt, ezért érdemes tízévente újakat ültetni belőlük.

Szilvafa – Gyümölcsfák kezdőknek

A szilvafák rendszertelenül teremhetnek, mivel gyakran elveszítik termésüket a késői fagyok vagy betegségek miatt. Jó években azonban bőséges termést hoznak lédús gyümölcsökkel, amelyek színe a világos zöldtől a sötét liláig terjed. A szilvafák mérsékelt éghajlaton érzik jól magukat, és fontos, hogy legyen a közelben egy kompatibilis fajta a jó beporzás érdekében. Egyes területeken a helyi őshonos fajok lehetnek a legjobb választás.

Körtefa – Gyümölcsfák kezdőknek

A körtefák kissé kevésbé hidegtűrőek, mint az almafák, de könnyebben termeszthetők organikusan különféle éghajlatokon. A körtéknek is rengeteg fajtája létezik, így bátran válogass elképzeléseid szerint ültetés előtt, de mindig olvass utána, hogy az adott fajta jól fogja-e érezni magát a kertedben. Ha már terem az elültetett körtefád, akkor nagyon figyelj arra, hogy a legtöbb körtefajtát a teljes érettség előtt kell betakarítani.

A gyümölcsfák ültetése és gondozása nem csak hobbi, hanem egy befektetés is, amely idővel bőséges termést hoz. Válassz bölcsen, és élvezd a saját termesztésű gyümölcsök ízét és előnyeit!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-25

Ismerd meg az egérdinnyét: apró csodagyümölcs a kertedben

Ismerd meg te is az egérdinnyét, más néven Mexikói mini datolyauborkát! Ez a különleges gyümölcs könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható.

2024-06-25

Ezek lehetnek az okai annak, hogy nem érik be teljesen a szeder

Te is azt tapasztalod, hogy a szeder bokrod tele van nem teljesen beérett, pirosan maradt gyümölcsökkel, amiknek az íze sem az igazi? Ezt kell, hogy tudd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Folicur Solo

Gombaölő permetezőszer csonthéjasok, alma, szőlő gombabetegségei ellen és őszi... Tovább

Edelényi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Edelény István király útja 52/a 3780 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert