Gyümölcsfák átültetése: mutatjuk, hogyan csináld!

Gyümölcsfák átültetése - nem is olyan egyszerű, mint gondolnád!

SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Gyümölcsfák átültetése

A gyümölcsfák gondozása


Maga az átültetés kihívást jelenthet egy fiatal gyümölcsfának. A „transzplantációs sokk” okán a fa gyorsan lehullhat, és akár el is pusztulhat. Ez általában elkerülhető megfelelő talajelőkészítéssel és helyválasztással, valamint bőséges öntözéssel az átültetést követő hetekben. Az átültetett gyümölcsfának ugyanis vízre van szüksége. Legyen kiemelt fontosságú, hogy hetente 5–7 gallon vizet önts a fa gyökérgömbjére! Az első két hétben ezt a vizet három különböző napon három részre kell osztani, hogy a gyökérterületek nedvesek maradjanak.


Érett gyümölcsfák átültetése 


Mi van akkor, ha az átültetni kívánt gyümölcsfa nem egy új, fiatal fa, hanem egy már betelepült, néhány éve termő fa? Általában a nagy, kifejlett gyümölcsfák nem viselik jól az átültetést és a mozgatásuk valós kockázatot jelent. Az általános szabály az, hogy minél nagyobb és minél idősebb a fa, annál nehezebb az átültetés. Gondosan fontold meg tehát a választásaid! Ha az átültetés vagy a fa kivágása között van a választás, nem sokat veszíthetsz a próbálkozással. Nagy gyümölcsfa esetén a legjobb, ha szakembert hívsz fel, aki kiássa a fát és elszállítja az új helyre.


Egy kis fánál, például egy törpe Meyer citromnál, magad is meg tudod oldani az ásást. Jól készítsd elő az új helyet, és a lehető legnagyobb gonddal emeld ki a fa gyökérgömbjét! Helyezd egy ponyvára és kérj segítséget az új helyre való szállításához!


Fogadd meg tanácsainkat és vidd magaddal legkedvesebb gyümölcsfáidat, bárhogyan is alakítod át az udvarod, vagy bárhová is költözöl! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bendőcsapolás (bendőszúrás, trokározás)

nagyfokú bendőfelfúvódás (->előgyomrok betegségei) másként nem gyógyítható eseteiben... Tovább

endogén ritmus (belső ritmus)

az életfolyamatoknak olyan szakaszos megnyilvánulásai, amelyek nem függenek a sejten, a szerven... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés