Gyümölcsfák átültetése: mutatjuk, hogyan csináld!

hirdetes

Gyümölcsfák átültetése - nem is olyan egyszerű, mint gondolnád!

SFV
Gyümölcsfák átültetése

A gyümölcsfák gondozása


Maga az átültetés kihívást jelenthet egy fiatal gyümölcsfának. A „transzplantációs sokk” okán a fa gyorsan lehullhat, és akár el is pusztulhat. Ez általában elkerülhető megfelelő talajelőkészítéssel és helyválasztással, valamint bőséges öntözéssel az átültetést követő hetekben. Az átültetett gyümölcsfának ugyanis vízre van szüksége. Legyen kiemelt fontosságú, hogy hetente 5–7 gallon vizet önts a fa gyökérgömbjére! Az első két hétben ezt a vizet három különböző napon három részre kell osztani, hogy a gyökérterületek nedvesek maradjanak.

hirdetes


Érett gyümölcsfák átültetése 


Mi van akkor, ha az átültetni kívánt gyümölcsfa nem egy új, fiatal fa, hanem egy már betelepült, néhány éve termő fa? Általában a nagy, kifejlett gyümölcsfák nem viselik jól az átültetést és a mozgatásuk valós kockázatot jelent. Az általános szabály az, hogy minél nagyobb és minél idősebb a fa, annál nehezebb az átültetés. Gondosan fontold meg tehát a választásaid! Ha az átültetés vagy a fa kivágása között van a választás, nem sokat veszíthetsz a próbálkozással. Nagy gyümölcsfa esetén a legjobb, ha szakembert hívsz fel, aki kiássa a fát és elszállítja az új helyre.

hirdetes


Egy kis fánál, például egy törpe Meyer citromnál, magad is meg tudod oldani az ásást. Jól készítsd elő az új helyet, és a lehető legnagyobb gonddal emeld ki a fa gyökérgömbjét! Helyezd egy ponyvára és kérj segítséget az új helyre való szállításához!


Fogadd meg tanácsainkat és vidd magaddal legkedvesebb gyümölcsfáidat, bárhogyan is alakítod át az udvarod, vagy bárhová is költözöl! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

Az ünnepi kaktuszok között többféle is van. De hogyan különböztessük meg a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszt egymástól? Mostani cikkünkből kiderül!

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-09-28

Az ősszel ültetés legalkalmasabb időpontja a fák és cserjék ültetéséhez

Szeretnéd feldobni kerted egy fával vagy egy szép bokorral? Vágj bele! Nincs is alkalmasabb időpont, mint most ősszel ültetni! Hoztunk egy útmutatót segítségül!

További cikkek ebben a témában


nádképű csenkesz (Festuca arundinacea Schreb.)

a —>pázsitfüvek családjába tartozó, a —>réti csenkeszhez hasonló bojtos gyokerű,... Tovább

csibehúr (Spergula arvensis L.)

a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjához tartozik. Termesztették már az ókorban; nálunk... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés