Gyümölcsfák átültetése: mutatjuk, hogyan csináld!

Gyümölcsfák átültetése - nem is olyan egyszerű, mint gondolnád!

SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Kevés kertész ültet el fát azzal a gondolattal, hogy néhány évvel később átülteti. Míg egy fiatal fa ültetése nem nehéz, egy érett fa átültetése nem kis dolog; a kifejlett gyümölcsfák átültetése pedig még kényesebb. Hogyan kell átültetni egy almafát? Mi a citromfa átültetési sokk? Az érett gyümölcsfákat át lehet ültetni? Mostani cikkünkben ezekre és még sok egyéb gyümölcsfa átültetéssel kapcsolatos kérdésre is választ kaphatsz.

Gyümölcsfák átültetése

A legjobb idő a gyümölcsfák átültetésére 


A fiatal, újonnan vásárolt gyümölcsfák átültetése a megfelelő időzítés és eljárás kérdése. A gyümölcsfák átültetésének legjobb ideje általában a tavasz, de a lehetőségek a fa megjelenésétől függenek. A csupasz gyökerű, csomagolt és cserepes gyümölcsfákat kora tavasszal kell ültetni, míg a konténeres, a golyós és a zsákvásznas gyümölcsfák a tenyészidő alatt bármikor a talajba kerülhetnek.


Hogyan ültessünk gyümölcsfát?


Az ültetési hely előkészítése elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy új gyümölcsfánkat boldoggá tegyük. Jól dolgozd meg a talajt érett szerves komposzt hozzáadásával! A megmunkált talajba fúrj egy nagyobb lyukat, mint a gyökérgolyó, majd puhítsd meg (törd fel) a lyuk oldalát, hogy a gyökerek könnyen megtelepedhessenek! Soha ne metsszük meg a gyökereket azért, hogy egy kisebb lyukba illeszkedjenek, de a törött vagy beteg gyökereket le kell vágni! 


A fa megjelenésétől függően kissé eltérő ültetési utasítások érvényesek. A csupasz gyökerű fákhoz például egy földkupac szükséges a termesztőlyuk alján, amelyre a gyökereket szétterítik. A golyós és zsákvásznas fáknál ügyelni kell arra, hogy a talaj minél nagyobb része a gyökérgolyóban maradjon. Azonban minden fát körülbelül ugyanarra a szintre kell ültetni, mint ahogyan korábban a talajban elhelyezkedett. Az öntözést követően jól öntözd meg a légbuborékok eltávolítása érdekében! Adj hozzá talajtakarót, néhány centiméternyi távolságban a törzstől! Ha szükséges, karózd meg a fiatal fát!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

árpa (Hordeum vulgare L.)

a ->pázsitfüvek családjába tartozó, egyik, sőt talán a legrégibb kultúrnövény.... Tovább

121/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

Az anyakecsketartás "de minimis" támogatásáról. A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés