Gyümölcsfák átültetése: mutatjuk, hogyan csináld!

hirdetes

Gyümölcsfák átültetése - nem is olyan egyszerű, mint gondolnád!

SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kevés kertész ültet el fát azzal a gondolattal, hogy néhány évvel később átülteti. Míg egy fiatal fa ültetése nem nehéz, egy érett fa átültetése nem kis dolog; a kifejlett gyümölcsfák átültetése pedig még kényesebb. Hogyan kell átültetni egy almafát? Mi a citromfa átültetési sokk? Az érett gyümölcsfákat át lehet ültetni? Mostani cikkünkben ezekre és még sok egyéb gyümölcsfa átültetéssel kapcsolatos kérdésre is választ kaphatsz.

Gyümölcsfák átültetése

A legjobb idő a gyümölcsfák átültetésére 


A fiatal, újonnan vásárolt gyümölcsfák átültetése a megfelelő időzítés és eljárás kérdése. A gyümölcsfák átültetésének legjobb ideje általában a tavasz, de a lehetőségek a fa megjelenésétől függenek. A csupasz gyökerű, csomagolt és cserepes gyümölcsfákat kora tavasszal kell ültetni, míg a konténeres, a golyós és a zsákvásznas gyümölcsfák a tenyészidő alatt bármikor a talajba kerülhetnek.


Hogyan ültessünk gyümölcsfát?


Az ültetési hely előkészítése elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy új gyümölcsfánkat boldoggá tegyük. Jól dolgozd meg a talajt érett szerves komposzt hozzáadásával! A megmunkált talajba fúrj egy nagyobb lyukat, mint a gyökérgolyó, majd puhítsd meg (törd fel) a lyuk oldalát, hogy a gyökerek könnyen megtelepedhessenek! Soha ne metsszük meg a gyökereket azért, hogy egy kisebb lyukba illeszkedjenek, de a törött vagy beteg gyökereket le kell vágni! 

hirdetes


A fa megjelenésétől függően kissé eltérő ültetési utasítások érvényesek. A csupasz gyökerű fákhoz például egy földkupac szükséges a termesztőlyuk alján, amelyre a gyökereket szétterítik. A golyós és zsákvásznas fáknál ügyelni kell arra, hogy a talaj minél nagyobb része a gyökérgolyóban maradjon. Azonban minden fát körülbelül ugyanarra a szintre kell ültetni, mint ahogyan korábban a talajban elhelyezkedett. Az öntözést követően jól öntözd meg a légbuborékok eltávolítása érdekében! Adj hozzá talajtakarót, néhány centiméternyi távolságban a törzstől! Ha szükséges, karózd meg a fiatal fát!

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-20

Függő virágok? Ez a 7 virág mutat a legjobban lógó virágkosarakban!

A gyönyörű virágokkal teli függő kosarak mindenképpen különleges, vonzó megjelenést kölcsönöznek majd a kis otthonod környékének ezekkel a csodás virágokkal.

2023-03-16

5 tipp a szobanövények tavaszi ápolásához

A beltéri növényeknek gyengéd, szerető gondozásra és táplálásra van szükségük így a tavasz kezdetén: ezt az 5 lépést ne hagyd ki tavasszal a szobanövényeknél!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Happy Cats - Vidám Cicák Alapítvány

Állatvédõ szervezet Szabó Piroska Adószám: 18153990-1-42 Bankszámlaszám:... Tovább

zsírfarkú juhok

számos ázsiai és afrikai juhfajta öröklődő tulajdonsága, hogy a farok teljes hosszában v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés