Gyümölcsfák átültetése: mutatjuk, hogyan csináld!

hirdetes

Gyümölcsfák átültetése - nem is olyan egyszerű, mint gondolnád!

SFV

Kevés kertész ültet el fát azzal a gondolattal, hogy néhány évvel később átülteti. Míg egy fiatal fa ültetése nem nehéz, egy érett fa átültetése nem kis dolog; a kifejlett gyümölcsfák átültetése pedig még kényesebb. Hogyan kell átültetni egy almafát? Mi a citromfa átültetési sokk? Az érett gyümölcsfákat át lehet ültetni? Mostani cikkünkben ezekre és még sok egyéb gyümölcsfa átültetéssel kapcsolatos kérdésre is választ kaphatsz.

Gyümölcsfák átültetése

A legjobb idő a gyümölcsfák átültetésére 


A fiatal, újonnan vásárolt gyümölcsfák átültetése a megfelelő időzítés és eljárás kérdése. A gyümölcsfák átültetésének legjobb ideje általában a tavasz, de a lehetőségek a fa megjelenésétől függenek. A csupasz gyökerű, csomagolt és cserepes gyümölcsfákat kora tavasszal kell ültetni, míg a konténeres, a golyós és a zsákvásznas gyümölcsfák a tenyészidő alatt bármikor a talajba kerülhetnek.


Hogyan ültessünk gyümölcsfát?


Az ültetési hely előkészítése elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy új gyümölcsfánkat boldoggá tegyük. Jól dolgozd meg a talajt érett szerves komposzt hozzáadásával! A megmunkált talajba fúrj egy nagyobb lyukat, mint a gyökérgolyó, majd puhítsd meg (törd fel) a lyuk oldalát, hogy a gyökerek könnyen megtelepedhessenek! Soha ne metsszük meg a gyökereket azért, hogy egy kisebb lyukba illeszkedjenek, de a törött vagy beteg gyökereket le kell vágni! 

hirdetes


A fa megjelenésétől függően kissé eltérő ültetési utasítások érvényesek. A csupasz gyökerű fákhoz például egy földkupac szükséges a termesztőlyuk alján, amelyre a gyökereket szétterítik. A golyós és zsákvásznas fáknál ügyelni kell arra, hogy a talaj minél nagyobb része a gyökérgolyóban maradjon. Azonban minden fát körülbelül ugyanarra a szintre kell ültetni, mint ahogyan korábban a talajban elhelyezkedett. Az öntözést követően jól öntözd meg a légbuborékok eltávolítása érdekében! Adj hozzá talajtakarót, néhány centiméternyi távolságban a törzstől! Ha szükséges, karózd meg a fiatal fát!

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

További cikkek ebben a témában


borsókakór (ciszticerkózis, cysticercosis)

egyes galandférgek lárvaformájának, a borsókának (ciszticerkusznak) a köztigazdában való... Tovább

ló elnevezései

a hímivarú ló a mén v. a csődör, a nőivarú a kanca, az ivartalanított hím állatot... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés