Mikor érdemes gyümölcsfákat ültetni - Tudd meg gyümölcsfa ültetési útmutatónkból!

hirdetes

Gyümölcsfa ültetési útmutató – Mikorra tervezzük a gyümölcsfák ültetését?

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Élvezd az ízletes házi termesztést a gyümölcsfák ültetéséről szóló szakértői útmutatónkkal. Szeretnél saját termesztésű gyümölcsöket a kertedbe? Ezek a praktikus tippek a gyümölcsfák ültetésének idejére biztosítják, hogy a jövő termése produktív legyen és egészségesen induljon.

gyümölcsfák ültetése

Gyümölcsfák ültetési naptára

Ha helyet csinálsz saját gyümölcsfáidnak, akkor egyszerűen megtermesztheti kedvenc terményeidet, és látványos szezonális jellemzőkkel egészítheted ki a kerted. Általában ősszel ültetünk, majd tavasszal és nyáron egyaránt kedvelik a vadon élő állatok és a beporzók. Rengeteg ellenállhatatlan cseresznye-, körte-, alma- és szilvafa közül lehet választani, de mi lenne, ha kipróbálnánk néhány kevésbé ismert fajtát is? Ritkán találhatók boltokban vagy növénykereskedőknél a rég elfeledett gyümölcsök, mint a naspolya, birsalma és damsonák, amik rendkívül finomak, ideálisak lekvárok és lepények készítéséhez, valamint felbecsülhetetlen értékű tápanyagokkal is tele vannak, szóval miért ne csinálnánk helyet ezen gyümölcsfák ültetésére az udvarunkon?

Természetesen a kiváló termés aratása és élvezete azzal kezdődik, hogy tudjuk, mikor kell gyümölcsfát ültetni, és van néhány egyszerű szabály, amelyeket a szakértők betartanak. Kövesd útmutatónkat, és tanuld meg, mikor kell csupasz gyökerű és cserepes fákat ültetni a legjobb eredmény érdekében.

Mikor ültessen csupaszgyökerű gyümölcsfát?

A legtöbb online vagy postai rendelésen vásárolt gyümölcsfát késő ősszel és télen küldik ki csupasz gyökerű növényként. Ez azt jelenti, hogy a gyökerek még mindig tapadó talajjal vannak kitéve, és védő műanyagba vagy gyapjúba csomagolják.

A megfelelő idő a csupasz gyökerű gyümölcsfák ültetésére az, amikor alvó állapotban vannak, és elvesztették a leveleiket. Ez évről évre változik az időjárástól függően, de általában novembertől februárig tart.

Az ötlet az, hogy a fa késő ősszel elalszik a faiskolában, tavasszal pedig felébred a kertben, és új leveleket kezd hozni, anélkül, hogy tudatában lenne annak, hogy új helyre ültették át.

hirdetes

Ne feledjük, a csupasz gyökerű fákat azonnal el kell ültetni, amint megérkeznek, ezért győződj meg róla, hogy előre ástál ki lyukat, és lazítsd meg a talajt, hogy a gyökerek gyorsan megtelepedhessenek, amikor a fa felébred tavasszal. Ezzel szemben a cserepes fákat néhány hétig a cserépben lehet hagyni – de ügyelj arra, hogy a tavasz beköszönte előtt a talajba kerüljön.

Amikor hidegről van szó, a fagypont alá süllyedés nem nagy dolog. Az újonnan ültetett fák -6 ℃ hőmérsékletet viselnek el. Az ültetést követő egy héten belül ez a tartomány alatti hőmérséklet problémát okozhat, különösen a kevésbé szívós gyümölcsök, például az őszibarack esetében.

Természetesen a gyümölcsfák nem kizárólag a hidegebb éghajlaton fejlődnek. A nagy meleg sokkolhatja a növényt. Ideális esetben felhős napon ültessünk, amikor a hőmérséklet 26,6 fok alatt van. Amíg a növények nyugalmi állapotban vannak, és a hőmérséklet 26,6 ℃ alatt van, biztonságos az ültetésük. A meleg éghajlaton élő termelők gyakran felteszik a kérdést, hogy be kell-e ültetniük a fáikat, és várniuk kell-e a következő szezonig az ültetéssel. A válaszunk mindig az, hogy jobb a földbe ültetni, mint egy fát cserépbe ültetni.

MI A LEGJOBB IDŐ A KONTÉNERES GYÜMÖLCSFÁK ÜLTETÉSÉRE?

A boltokban és faiskolákban vásárolt gyümölcsfákat gyakran műanyag edényben termesztik. Ezek a növények nem csak az öntözést és a szállítást könnyítik a személyzet számára, hanem egész évben virágoznak erős és egészséges gyökérrendszerrel, amely készen áll a kiültetésre.

hirdetes

A cserepes fák egész évben ültethetők, és szállítás közben kevesebb gyökérsokkot érnek. Lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan alkalmazkodjanak az új ültetési helyekhez. De általában nehezebbek (tehát drágábbak), és munkaigényesebbek az ültetésük.

Mikor ültessünk gyümölcsfát tartályba?

A gyümölcsfák termesztéséhez nincs szükség nagy helyre. Sok fajta – ha gondosan választják ki – virágzik egyetlen, nagy tartályban a teraszon vagy a bejárat mindkét oldalán. Ha a „családfát” választjuk, ahol több fajtát is oltottak egy alanyra, akkor egy cserépben többféle gyümölcsöt is élvezhetünk.

A konténer mérete határozza meg, hogy mennyit nőhet a fa, ezért azt javasoljuk, hogy keresd meg a lehető legnagyobb konténert – legalább 60 cm x 60 cm. Szerelj be vízelvezető lyukakat az aljára, és emeld fel a tartályt a talajról, hogy elősegítsd a vízelvezetést. Sokoldalú alanyokra, például M26-ra vagy MM106-ra oltott fákat ajánlunk, mert kevésbé lesznek kitéve a vízterhelésnek. A konténeres termesztéshez lassú növekedésű, kevésbé életerős fajtákat javasolt választani.

Milyen hónapban ültessünk gyümölcsfát?

A gyümölcsültetés legjobb hónapja decembertől márciusig tart; Ilyenkor a gyümölcsfákat általában faiskolákban lehet megvásárolni, és ekkor érdemes a leginkább ültetni őket.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

Marnie (Br. 6429 f)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

fagyvédelmi öntözés

a víz fagyásakor felszabaduló hó felhasználása a —>fagykár elhárítására. Kis... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés