Az új kabinettől vár segítséget a gyümölcságazat

Magyar Hírlap/AgroLine
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A külföldi versenytársakéhoz hasonló gazdasági feltételek biztosítását kérik az új kormánytól a magyar termelői értékesítő szervezetek (tész). A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szakértői szerint adócsökkentésre is szükség lenne.

Gazdasági feltételek változása az ágazatban

„A FruitVeB termelői értékesítő szervezetek főbizottsága legutóbbi ülésén áttekintette a tészek helyzetét, és arra a következtetésre jutott, hogy csak a mostani gazdasági feltételek megváltoztatásával lehet azokat versenyképessé tenni” – mondta tegnap Mártonffy Béla, a FruitVeB ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Álláspontjuk szerint az ágazatnak elsősorban az adórendszer reformjára, egyebek között adócsökkentésre, például az élelmiszerek áfájának mérséklésére van szüksége. Fontos, hogy a kormány az ágazatban jelenleg harminc-negyven százalékra növekedett feketegazdaság ellen is fellépjen.

Magyar termelés fejlesztése

Szigorúbb importellenőrzést is javasolnak, valamint az alkalmi munkaerő-foglalkoztatás rendszerének átalakítását. „Szükséges lenne a bürokrácia csökkentésére is” – tette hozzá Mártonffy Béla, és jelezte, hogy a FruitVeB javaslatait eljuttatják az új kormánynak. Mártonffy Béla arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a feldolgozók és a hűtőházak nagy része külföldi kézben van, és jól érzékelhető, hogy ezeknek a vállalkozásoknak általában nem érdekük a magyar termelés fejlesztése. Ezért a terméktanács kezdeményezi, hogy kiemelt programként – a termelői értékesítő szervezetek mellé szervezett vagy több tész által működtetett – magyar feldolgozók létesüljenek. Néhány milliárd forintos befektetéssel ugyanis ezek létrehozhatók, például a korábban bezárt feldolgozóüzemek újraindításával. Nálunk jelenleg 67 tész működik, ebből 47 véglegesen elismert szervezet.

A tészek a magyar zöldség-gyümölcs forgalom tizennyolc-húsz százalékát fedik le, ami az elsődleges árbevételt tekintve 30-35 milliárd forintot tesz ki, de ez az arány a feldolgozott termékek piacán már mintegy hatvanmilliárd forint. Mártonffy Béla szerint kívánatos volna, ha a tészek legalább a magyar zöldség-gyümölcs termelés negyven százalékát adnák, így hazánk is elérné az unióban is versenyképes szintet ezen a területen.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Veszprém Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Veszprém Vörösmarty tér 9. 8200 Magyarország Tovább

vörös csenkesz

(Festuca rubra L.): a pázsitfüvek családjához tartozó, redkívül változó külsejű, rövid... Tovább

Tovább a lexikonra