notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Az új kabinettől vár segítséget a gyümölcságazat

Magyar Hírlap/AgroLine
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A külföldi versenytársakéhoz hasonló gazdasági feltételek biztosítását kérik az új kormánytól a magyar termelői értékesítő szervezetek (tész). A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szakértői szerint adócsökkentésre is szükség lenne.

Gazdasági feltételek változása az ágazatban

„A FruitVeB termelői értékesítő szervezetek főbizottsága legutóbbi ülésén áttekintette a tészek helyzetét, és arra a következtetésre jutott, hogy csak a mostani gazdasági feltételek megváltoztatásával lehet azokat versenyképessé tenni” – mondta tegnap Mártonffy Béla, a FruitVeB ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Álláspontjuk szerint az ágazatnak elsősorban az adórendszer reformjára, egyebek között adócsökkentésre, például az élelmiszerek áfájának mérséklésére van szüksége. Fontos, hogy a kormány az ágazatban jelenleg harminc-negyven százalékra növekedett feketegazdaság ellen is fellépjen.

Magyar termelés fejlesztése

Hirdetés
Szigorúbb importellenőrzést is javasolnak, valamint az alkalmi munkaerő-foglalkoztatás rendszerének átalakítását. „Szükséges lenne a bürokrácia csökkentésére is” – tette hozzá Mártonffy Béla, és jelezte, hogy a FruitVeB javaslatait eljuttatják az új kormánynak. Mártonffy Béla arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a feldolgozók és a hűtőházak nagy része külföldi kézben van, és jól érzékelhető, hogy ezeknek a vállalkozásoknak általában nem érdekük a magyar termelés fejlesztése. Ezért a terméktanács kezdeményezi, hogy kiemelt programként – a termelői értékesítő szervezetek mellé szervezett vagy több tész által működtetett – magyar feldolgozók létesüljenek. Néhány milliárd forintos befektetéssel ugyanis ezek létrehozhatók, például a korábban bezárt feldolgozóüzemek újraindításával. Nálunk jelenleg 67 tész működik, ebből 47 véglegesen elismert szervezet.

A tészek a magyar zöldség-gyümölcs forgalom tizennyolc-húsz százalékát fedik le, ami az elsődleges árbevételt tekintve 30-35 milliárd forintot tesz ki, de ez az arány a feldolgozott termékek piacán már mintegy hatvanmilliárd forint. Mártonffy Béla szerint kívánatos volna, ha a tészek legalább a magyar zöldség-gyümölcs termelés negyven százalékát adnák, így hazánk is elérné az unióban is versenyképes szintet ezen a területen.
Hirdetés

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
302 782
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 886 957
Közösség

gomborka (Camelina)

a keresztesvirágúak családjának nemzetsége. Száraz gyepekben, homokpusztákon gyakori a... Tovább

kétes követelés

a vállalat peresített v. vitássá vált követelése. Vitásnak minősül az a követelés,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 161

Átlagos értékelés: 5.0