Így tudjuk megakadályozni, hogy a gyümölcseink megrepedjenek!

hirdetes

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

AN

Az, hogy ha egy gyümölcs vagy zöldség szétreped, valójában nagy kárt nem okoz a növényben, olyan értelemben, hogy az íze ugyanolyan lesz, csak a kinézete nem lesz tökéletes. Ha viszont szeretnéd, hogy kinézetre is makulátlan legyen a termésed, akkor ez a cikk neked szól!

Ez az oka, a gyümölcsök szétrepedésének

A nyári eső jót tesz a föld jelenlegi száraz viszonyainak, de nem biztos, hogy hozzájárul a szép gyümölcsökhöz. Gondolkoztál már azon, hogy amikor az alma vagy a paradicsom megreped, akkor az mitől van? A válasz nagy valószínűséggel túl sok víz.

Miért reped szét a gyümölcs a fákon?

A kertészeket nem teszi túlságosan boldoggá, ha az otthoni gyümölcsösben sétál és észreveszi, hogy a fiatal gyümölcs szétrepedt. De ez nem jelenti azt, hogy te bármi rosszat tettél, vagy nem gondoztad volna eléggé a gyümölcsödet. A gyümölcsök repedezése leggyakrabban fiziológiai válasz a rendszertelen vízellátásra. Leggyakrabban júliusban történik, de a betakarításig is folytatódhat.

Minden gyümölcsnek meghatározott számú sejtje van, amelyek kitágulnak, hogy megtartsák a vizet, mind a gyümölcsre eső vizet, mind a gyökérrendszeren keresztül felszívódó vizet. Ha túl sok eső van és kevés a száraz időszak, akkor a sejtfalak túlnyúlnak a törésponton. Az, hogy melyik gyümölcsnek hol van a töréspontja, az a faj vagy a fajta héjának vastagságától függ.

hirdetes
hirdetes

Miért reped szét a koktélparadicsomom?

Ugyanez a probléma a zöldségeknél, például a paradicsomnál is jelentkezhet. A paradicsom gyümölcsének megrepedését a túl sok víz okozza. A nyári hőmérséklet emelkedésével a szélsőséges csapadék vagy a túlzott öntözés a paradicsom gyümölcsében repedést okozhat. Törékeny héjuk egyszerűen túl gyorsan tágul. Koncentrikus repedések is előfordulhatnak a paradicsomban, általában közvetlenül az érés előtt. Ezek a repedések végigfutnak a gyümölcsön. Ennek oka amikor egyszer túl sok vizet kap a zöldség utána pedig túl keveset, valamint a magas és alacsony hőmérséklet váltakozása is közrejátszhat. Úgy tudjuk megakadályozni a szétrepedést, hogy a zöldségnek  egyenletes nedvességet biztosítunk.

 

A gyümölcs szétrepedésének megelőzése

Tehát, ha a gyümölcs az eső miatt reped, nem pedig a túlzott öntözés miatt, tehetsz valamit? Az otthoni kertészek ez ellen nem sok mindent tudnak tenni. A nagy tevékenységet folytató kereskedelmi termelők intenzív gazdálkodást alkalmaznak a probléma korlátozására heves esőzések idején. Ez jelentheti a gyümölcsös takarók használatát vagy a gyümölcsök hidrofób bevonattal történő permetezését. Ez azt is jelentheti, hogy a gyümölcsöket légfúvós permetezővel vagy akár helikopterrel szárítják, de ez túl drága és bonyolult a kerti gyümölcsös számára. Otthon, ha van lehetőségünk esős időben valamilyen fedélt biztosítani a gyümölcsök és zöldségek felé, az segítségül szolgálhat. Emellett, azzal segítjük a legjobban a gyümölcsöket és a zöldségeket, hogy mi egyenletesen és a megfelelő mennyiségű vízzel öntözzük őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-11-11

Vajon mennyire egészségesek a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségek?

Mennyire egészségesek a mirelit zöldségek? Mennyi vitamin van a gyorsfagyasztott zöldségekben? Mutatjuk a szakemberek véleményét a mirelit zöldségekről!

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-10-28

Így készíts mini beltéri üvegházat fillérekből, és nevelj növényeket télen!

Olcsó mini beltéri üvegházat építenél téli kertészkedéshez? Tojáskartonból, joghurtos dobozból, nejlon zacskókból, képkeretekből és készíthetsz, mutatjuk hogyan!

2022-10-22

5 zöldség, amit elültethetsz novemberben

Meg fogsz lepődni, hogy milyen zöldségeket ültethetsz el novemberben! Ez a 12 finom zöldség imádja a hideget, és egész télen jól fogja magát érezni. Mutatjuk őket!

2022-10-17

Sütőtöklekvár recept- ez a legújabb kedvencünk

Lehet lekvárt készíteni sütőtökből? Miért ne lehetne sütőtöklekvárt főzni otthon egyszerűen? Mutatjuk is a sütőtöklekvár Istenien finom házi receptjét!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kötvény

olyan értékpapír, amelynek kiállítója (kibocsátója) arra kötelezi magát, hogy az azon... Tovább

KH Ászok (K-22—01)

Õszi árpa Cél: õszi sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Paradicsom Zöldség