Így tudjuk megakadályozni, hogy a gyümölcseink megrepedjenek!

hirdetes

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az, hogy ha egy gyümölcs vagy zöldség szétreped, valójában nagy kárt nem okoz a növényben, olyan értelemben, hogy az íze ugyanolyan lesz, csak a kinézete nem lesz tökéletes. Ha viszont szeretnéd, hogy kinézetre is makulátlan legyen a termésed, akkor ez a cikk neked szól!

Ez az oka, a gyümölcsök szétrepedésének

A nyári eső jót tesz a föld jelenlegi száraz viszonyainak, de nem biztos, hogy hozzájárul a szép gyümölcsökhöz. Gondolkoztál már azon, hogy amikor az alma vagy a paradicsom megreped, akkor az mitől van? A válasz nagy valószínűséggel túl sok víz.

Miért reped szét a gyümölcs a fákon?

A kertészeket nem teszi túlságosan boldoggá, ha az otthoni gyümölcsösben sétál és észreveszi, hogy a fiatal gyümölcs szétrepedt. De ez nem jelenti azt, hogy te bármi rosszat tettél, vagy nem gondoztad volna eléggé a gyümölcsödet. A gyümölcsök repedezése leggyakrabban fiziológiai válasz a rendszertelen vízellátásra. Leggyakrabban júliusban történik, de a betakarításig is folytatódhat.

Minden gyümölcsnek meghatározott számú sejtje van, amelyek kitágulnak, hogy megtartsák a vizet, mind a gyümölcsre eső vizet, mind a gyökérrendszeren keresztül felszívódó vizet. Ha túl sok eső van és kevés a száraz időszak, akkor a sejtfalak túlnyúlnak a törésponton. Az, hogy melyik gyümölcsnek hol van a töréspontja, az a faj vagy a fajta héjának vastagságától függ.

hirdetes
hirdetes

Miért reped szét a koktélparadicsomom?

Ugyanez a probléma a zöldségeknél, például a paradicsomnál is jelentkezhet. A paradicsom gyümölcsének megrepedését a túl sok víz okozza. A nyári hőmérséklet emelkedésével a szélsőséges csapadék vagy a túlzott öntözés a paradicsom gyümölcsében repedést okozhat. Törékeny héjuk egyszerűen túl gyorsan tágul. Koncentrikus repedések is előfordulhatnak a paradicsomban, általában közvetlenül az érés előtt. Ezek a repedések végigfutnak a gyümölcsön. Ennek oka amikor egyszer túl sok vizet kap a zöldség utána pedig túl keveset, valamint a magas és alacsony hőmérséklet váltakozása is közrejátszhat. Úgy tudjuk megakadályozni a szétrepedést, hogy a zöldségnek  egyenletes nedvességet biztosítunk.

 

A gyümölcs szétrepedésének megelőzése

Tehát, ha a gyümölcs az eső miatt reped, nem pedig a túlzott öntözés miatt, tehetsz valamit? Az otthoni kertészek ez ellen nem sok mindent tudnak tenni. A nagy tevékenységet folytató kereskedelmi termelők intenzív gazdálkodást alkalmaznak a probléma korlátozására heves esőzések idején. Ez jelentheti a gyümölcsös takarók használatát vagy a gyümölcsök hidrofób bevonattal történő permetezését. Ez azt is jelentheti, hogy a gyümölcsöket légfúvós permetezővel vagy akár helikopterrel szárítják, de ez túl drága és bonyolult a kerti gyümölcsös számára. Otthon, ha van lehetőségünk esős időben valamilyen fedélt biztosítani a gyümölcsök és zöldségek felé, az segítségül szolgálhat. Emellett, azzal segítjük a legjobban a gyümölcsöket és a zöldségeket, hogy mi egyenletesen és a megfelelő mennyiségű vízzel öntözzük őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-05-23

Így termessz paradicsomot függőkosarakban a teraszodon egyszerűen

A paradicsom termesztés függőkosarakban is simán sikerülhet, csak kövesd a segítő tippjeinket a cikkben, hogy neked is lédús és egészséges termésed legyen!

2023-06-05

Tudományosan bizonyított: ez az 5 zöldség csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

Szakemberek állítják, hogy bizonyos ételek fogyasztása csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, listájukon több friss zöldség is szerepel, mutatjuk melyek!

2023-05-30

Így spórolj a kertben: 6 tipp, hogy olcsóbb legyen a kertészkedés

Valóban drága lenne kertészkedni, növényeket ültetni, gondozni, nevelni? Mutatunk néhány okos tanácsot, amivel könnyedén spórolhatsz a kertészkedés során!

2023-05-27

Ezek a zöldségek árnyékban is tökéletesen termeszthetőek

A legtöbb zöldség termesztéséhez sok napsütés kell, de mit tegyünk akkor, ha árnyékos a kertünk? Nem kell félni, vannak zöldségek, amik szeretik az árnyékot!

2023-05-26

5 alapvető tipp a paradicsom kötözéséhez és karózásához

Ezek a paradicsom kötözési trükkök sokat segítenek a karózásban, hogy még több és jobb termésed legyen: te is hálás leszel és a paradicsom termés is jobb lesz!

2023-06-01

Lilák a paradicsomod levelei? – ezek lehetnek az okai

Sok mindent jelezhetnek a paradicsomod levelei, ha lilák, akkor is több lehetséges okot meg kell vizsgálnod, hogy rájöjj, mik okozhatják a levelek elszíneződését!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

acidémia

savtermészetű anyagok felszaporodása a vérben, ami annak —>pH-értékét savas irányba tolja el. Tovább

szukcesszó

A természetes társulásokban végbemenő olyan változások sorozata, amely végső fokon... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Paradicsom Zöldség