Így tudjuk megakadályozni, hogy a gyümölcseink megrepedjenek!

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az, hogy ha egy gyümölcs vagy zöldség szétreped, valójában nagy kárt nem okoz a növényben, olyan értelemben, hogy az íze ugyanolyan lesz, csak a kinézete nem lesz tökéletes. Ha viszont szeretnéd, hogy kinézetre is makulátlan legyen a termésed, akkor ez a cikk neked szól!

Ez az oka, a gyümölcsök szétrepedésének

A nyári eső jót tesz a föld jelenlegi száraz viszonyainak, de nem biztos, hogy hozzájárul a szép gyümölcsökhöz. Gondolkoztál már azon, hogy amikor az alma vagy a paradicsom megreped, akkor az mitől van? A válasz nagy valószínűséggel túl sok víz.

Miért reped szét a gyümölcs a fákon?

A kertészeket nem teszi túlságosan boldoggá, ha az otthoni gyümölcsösben sétál és észreveszi, hogy a fiatal gyümölcs szétrepedt. De ez nem jelenti azt, hogy te bármi rosszat tettél, vagy nem gondoztad volna eléggé a gyümölcsödet. A gyümölcsök repedezése leggyakrabban fiziológiai válasz a rendszertelen vízellátásra. Leggyakrabban júliusban történik, de a betakarításig is folytatódhat.

Minden gyümölcsnek meghatározott számú sejtje van, amelyek kitágulnak, hogy megtartsák a vizet, mind a gyümölcsre eső vizet, mind a gyökérrendszeren keresztül felszívódó vizet. Ha túl sok eső van és kevés a száraz időszak, akkor a sejtfalak túlnyúlnak a törésponton. Az, hogy melyik gyümölcsnek hol van a töréspontja, az a faj vagy a fajta héjának vastagságától függ.

Miért reped szét a koktélparadicsomom?

Ugyanez a probléma a zöldségeknél, például a paradicsomnál is jelentkezhet. A paradicsom gyümölcsének megrepedését a túl sok víz okozza. A nyári hőmérséklet emelkedésével a szélsőséges csapadék vagy a túlzott öntözés a paradicsom gyümölcsében repedést okozhat. Törékeny héjuk egyszerűen túl gyorsan tágul. Koncentrikus repedések is előfordulhatnak a paradicsomban, általában közvetlenül az érés előtt. Ezek a repedések végigfutnak a gyümölcsön. Ennek oka amikor egyszer túl sok vizet kap a zöldség utána pedig túl keveset, valamint a magas és alacsony hőmérséklet váltakozása is közrejátszhat. Úgy tudjuk megakadályozni a szétrepedést, hogy a zöldségnek  egyenletes nedvességet biztosítunk.

 

A gyümölcs szétrepedésének megelőzése

Tehát, ha a gyümölcs az eső miatt reped, nem pedig a túlzott öntözés miatt, tehetsz valamit? Az otthoni kertészek ez ellen nem sok mindent tudnak tenni. A nagy tevékenységet folytató kereskedelmi termelők intenzív gazdálkodást alkalmaznak a probléma korlátozására heves esőzések idején. Ez jelentheti a gyümölcsös takarók használatát vagy a gyümölcsök hidrofób bevonattal történő permetezését. Ez azt is jelentheti, hogy a gyümölcsöket légfúvós permetezővel vagy akár helikopterrel szárítják, de ez túl drága és bonyolult a kerti gyümölcsös számára. Otthon, ha van lehetőségünk esős időben valamilyen fedélt biztosítani a gyümölcsök és zöldségek felé, az segítségül szolgálhat. Emellett, azzal segítjük a legjobban a gyümölcsöket és a zöldségeket, hogy mi egyenletesen és a megfelelő mennyiségű vízzel öntözzük őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajélet

kiindulópontja, hogy a ->talaj eleven közeg; a t. tehát a talajban zajló élettani jelenségek... Tovább

Országos Mezõgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ

Könyvtár Az Országos Mezõgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ országos... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Paradicsom Zöldség