A gyomlálásnál is figyelned kell néhány alapvető dologra: ezeket a gyomlálási hibákat ne kövesd el!

hirdetes

Így ne gyomlálj! - 5 gyomlálási hiba, amely sokkal nehezebbé teszi a kertészkedést

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A legtöbb kertész számára a gyomok eltávolítása nem éppen a kedvenc teendője. Ennek ellenére a gyommentes kert szépnek és rendezettnek tűnik, különösen közvetlenül a nagy gyomlálás után. Ráadásul a gyomoktól való rendszeres megszabadulás jóval túlmutat az esztétikai szempontokon, mivel ezek a kerti betolakodók versenyeznek a növényekkel a vízért, tápanyagokért és fényért. Ha felügyelet nélkül hagyják, az agresszív gyomnövények teljesen ellephetik az ágyásokat, és elfojthatják kedvenc virágaidat vagy zöldségeidet. Könnyítsd meg a dolgodat azáltal, hogy elkerülöd ezeket a gyakori gyomlálási hibákat.

Gyomnövények irtása

1. Nem ismered az ellenséget

A gyomnövények azonosítása a kertben segíthet kitalálni a legjobb stratégiát az irtásra. Gyakori hiba a kertészkedőknél, akik megpróbálják megnyerni a gyomok elleni csatát, az, hogy nem tudják, mi az a gaz, amit éppen megpróbálnak kiirtani. A gyom azonosításának fontosságát ezért mindenképp kiemelnénk! 
Kezdetnek segítség tudni, hogy egynyári , évelő vagy kétéves gyomnövényről van-e szó. Az egynyári növényeket gyakran úgy lehet visszaszorítani, hogy a talajhoz vágják őket, mielőtt magot vetnének, míg az így kezelt évelők és egyes kétnyári növények egyszerűen visszanőnek a gyökerükből. Segít abban is, hogy megtanuld, hogyan terjednek bizonyos gyomok, mikor virágoznak, és mikor hajlamosak kicsírázni. 

2. Elfelejted azokat a bizonyos magokat

Sok gyom tonnányi magvak termelésével terjed, és ezek a magok gyakran évekig fennmaradnak a talajban, csak arra várva, hogy egy kis fény és nedvesség segítségével növekedjenek. Gyomláláskor ezt tartsd szem előtt! A talajtakaró réteg felhordása segít abban is, hogy a gyommagok ne lássanak napvilágot. Ha eltávolítjuk a gyomokat a magok kikelése előtt, ez nagyban hozzájárulhat a jövőbeni gyomok csökkentéséhez. 

hirdetes

3. A gyomirtó szerek nem megfelelő használata 

Sokféle gyomirtó létezik; mindegyiket óvatosan és a címkén található utasításoknak megfelelően kell használni. Soha ne permetezz szeles napon, és viselj védőruházatot, amikor alkalmazod a szert (maszk, szemvédő, kesztyű, hosszú ujjú ing, hosszú nadrág, zokni és zárt cipő). Ügyelj arra, hogy a te igényeidnek megfelelő gyomirtó szert használ. 

4. Rossz gyomirtó szer választás

Lehet, hogy kísértést érezhetsz, hogy mindenre csak egy gyomirtót használj, de ez nem a legjobb megoldás minden típusú gyomnövény esetén. Az egynyári gyomnövények esetében éles kapával vágd le a gyomot a talajvonalnál. Ne áss túl mélyen a talajba, különben több gyommagot hozol fel, ami több gyomnövényt eredményez. A hosszú nyelű kapa jól használható a veteményeskertben, míg a kézi kapa kiválóan alkalmas szűk, zsúfolt helyeken vagy megemelt ágyások gyomirtására.

hirdetes

5. Elfelejted a kesztyűk viselését 

A sérüléseket tovább fokozza, hogy egyes gyomnövények kifejezetten tüskések. Az olyan gyomnövények, például a csalán és a mérges borostyán bőrirritációt okozhatnak. Kerüld el a fájdalmas szúrásokat és kiütéseket, különösen, ha ismeretlen növényekkel dolgozol, és mindig viselj védőkesztyűt gyomlálás közben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhok próbafejése

az anyajuhok által termelt tej mennyiségének pontos megállapítására szolgál, amiből... Tovább

dohánytermesztés gépei és géprendszerei

a dohánytermesztésben is a leggazdaságosabb az olyan alaperőgép üzemeltetése, amelyre... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek